Okoli 110 delavcev Begrada ni dobilo junijskih plač, zato so gradbišča zapustili že prejšnji teden. Foto: Slovenska kronika
Okoli 110 delavcev Begrada ni dobilo junijskih plač, zato so gradbišča zapustili že prejšnji teden. Foto: Slovenska kronika

Za stečajnega upravitelja je imenovalo Igorja Goršeta, upniki pa lahko svoje terjatve ter ločitvene in izločitvene pravice prijavijo do 28. oktobra. Gorše je bil za upravitelja imenovan še v postopku prisilne poravnave, sodišče pa je sklenilo, da bo delo nadaljeval tudi v stečajnem postopku Begrada gradenj, je razvidno iz objave na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence in storitve.

Ni denarja za plače ali sodne takse
Hčerinska družba novomeškega gradbenega podjetja Begrad, Begrad gradnje, ki zaposluje približno 110 ljudi, je bila v prisilni poravnavi od konca junija. Direktor družbe Igor Vesel je pojasnil, da so se okoliščine tako spremenile, da postopek prisilne poravnave ni bil več mogoč. Družba bi morala namreč delavcem izplačati junijske plače in ob uvedbi postopka prisilne poravnave plačati še 30.000 evrov sodnih taks, za kar pa nima denarja. Po podatkih sindikalistov delavci tudi še čakajo na zadnji regres.

Tudi delavci se strinjajo s stečajem
Po Veselovih besedah se z uvedbo stečaja strinjajo tudi delavci, ki se želijo čim prej prijaviti na zavod za zaposlovanje in priti do povračil jamstvenega sklada. Skupaj jim družba dolguje približno dve plači. Vseh 110 bodo odpustili, njihova vnovična zaposlitev pri dokončanju Begradovih projektov pa bo odvisna od odločitve stečajnega upravitelja, je dodal.

Sicer pa projekti, ki jih Begrad izvaja v okviru javnih in državnih razpisov, ne bodo ogroženi in jih bodo izvedli s svojimi podizvajalci ter najemnimi delavci, je zatrdil Vesel in možnost težav napovedal le pri projektu gradnje kopalnega bazena, ki ga ob hotelu Šport na Otočcu gradijo za Terme Krka.

Leta 2011 še 46 milijonov evrov prihodkov, letos le milijon in pol
Po javno dostopnih podatkih je imelo podjetje, ki izvaja gradbena dela za matično družbo Begrad, leta 2011 še 46 milijonov evrov prihodkov, lani dobrih 20 milijonov evrov, v prvem četrtletju letos pa le še poldrugi milijon evrov. Hkrati so v prvem trimesečju letos imeli nekaj več kot 150.000 evrov čiste izgube. Po načrtu finančnega prestrukturiranje družbe pa je navadnih terjatev, na katere naj bi učinkovala prisilna poravnava, za 3,4 milijona evrov.