Za stabilnost javnih financ bo torej treba zarezati. A tokrat brezkompromisno v plače, trasferje, pokojnine in nedvomno bo treba delati dlje, je prepričan Mrak. Foto: BoBo
Za stabilnost javnih financ bo torej treba zarezati. A tokrat brezkompromisno v plače, trasferje, pokojnine in nedvomno bo treba delati dlje, je prepričan Mrak. Foto: BoBo
Še dražje zadolževanje za Slovenijo

Potem ko sta septembra Sloveniji znižali bonitetno oceno agenciji Fitch in Moody's je ta teden to storila še tretja - zadnja - Standard in Poor's. Vnovičen udarec bo Slovenija drago plačala. Nižje, kot so namreč ocene, dražja so posojila, ki jih Slovenija najema v tujini. Letos smo se zadolžili za tri milijarde evrov. Kot kaže, bomo tudi prihodnje leto potrebovali tolikšno vsoto. Ker bodo prihodnje leto posojila prej dražja kot cenejša, nekateri ekonomisti svetujejo, da se zadolžimo že letos, je za TV Dnevnik poročala Vesna Zadravec.

Zadnja različica sprejetega proračuna za leto 2012 predvideva, da bo država imela eno milijardo in pol evrov primanjkljaja. Temu znesku bo po novem treba prišteti 300 milijonov evrov, saj so poslanci zavrnili možnost zamrznitve plač, pokojnin in socialnih transferjev. Še več: prihodnje leto zapade tudi državno posojilo v višini 1,2 milijarde evrov. Če ga ne bomo reprogramirali, se bomo v letu 2012 morali zadolžiti za dodatne tri milijarde evrov.

Glede na visok znesek je vredno razmisliti, da del posojila najamemo že letos, meni ekonomist Mojmir Mrak: "Ne vidim nobenega razloga za to, da bi bilo zadolževanje za Slovenijo prihodnje leto cenejše. Mislim, da situacija v evru ne bo boljša. Tudi slovenska boniteta se v naslednjem letu ne bo izboljšala, lahko pa se poslabša."

Država bi sicer svoj minus lahko pokrila z depoziti, ki jih ima v bankah. Teh je za 3,7 milijarde evrov. A analitik Karel Lipnik opozarja. Banke so v slabem stanju, dvig bi lahko pomenil zlom slovenskega bančnega sistema. "Če bi država počrpala v taki višini, kot jih potrebuje, bi to destabiliziralo še posebej največjo slovensko banko NLB, ki ima približno tretjino depozitov pri sebi in ima zelo slabo kapitalsko ustreznost," je prepričan Lipnik.

Ministrstvo za finance sicer trdi, da so slovenske banke trdne in da jim depoziti pri bankah prinašajo dobiček. A podatki kažejo, da imajo slovenske banke za 15 milijard evrov posojil, in da bodo prihodnje leto, ko bo zadolževanje še dražje, morale vrniti vsaj štiri milijarde evrov, je dejala Zadravčeva in dodala, da bo treba po Mrakovem mnenju za stabilnost javnih financ zarezati, in sicer tokrat brezkompromisno v plače, transferje, pokojnine in nedvomno bo treba delati dlje.

Še dražje zadolževanje za Slovenijo