Banka Slovenije ugotavlja slabšanje kreditnega portfelja slovenskih bank. Foto: MMC RTV SLO
Banka Slovenije ugotavlja slabšanje kreditnega portfelja slovenskih bank. Foto: MMC RTV SLO
Tudi v finančnem sektorju je delež zamudnih plačnikov zelo visok. Foto: EPA
Slovenija z novim dolgom, banke z novo izgubo

Po ugotovitvah Banke Slovenije se je delež terjatev z zamudami nad 90 dni med vsemi terjatvami od začetka leta povečal za 2,3 odstotne točke in je avgusta znašal že 13,5 odstotka. Bilančna vsota bank v Sloveniji se je v letošnjih prvih osmih mesecih zmanjšala za 1,5 milijarde evrov. Konec avgusta je tako znašala 47,2 milijarde evrov, kar je 5,5 odstotka manj kot pred letom dni.

Skupno število podjetij z zamudami pri plačilu obveznosti do bank se je od lanskega decembra do konca letošnjega avgusta povečalo za 8,5 odstotka, na 5.692. Teh je zdaj že skoraj 22 odstotkov vseh, v povprečju pa s plačili zamujajo 505 dni, kažejo podatki Banke Slovenije.

Gradbeništvo blizu kronični nelikvidnosti
Največ podjetij, ki zamujajo s plačilom, je bilo iz trgovske, gradbene in predelovalne panoge. Najvišji delež zamudnikov je v gradbeništvu (38 odstotkov), finančnem posredništvu (29,1 odstotka) in gostinstvu (28,8 odstotka).

Zaradi slabih terjatev so banke do konca avgusta oblikovale že skoraj 3,8 milijarde evrov oslabitev oz. 7,7 odstotka vseh terjatev. Delež pokritosti terjatev z oslabitvami se je od konca leta 2010 povečal že za skoraj tri odstotne točke.

Država povečuje dolg
Slovenske banke so imele v prvih osmih mesecih za 49,3 milijarde evrov terjatev. Največ terjatev je bilo bonitetnega razreda A in B (86,7 odstotka), a se je ta delež v primerjavi s koncem leta 2011 znižal za skoraj dve odstotni točki.

Banke so še naprej zmanjševale kreditiranje nebančnega sektorja. Skupna vrednost posojil se je v osmih mesecih zmanjšala za 827 milijonov evrov oz. 5,7 odstotka, na 32 milijard evrov. Pri tem so banke povečevale posojanje državi, zmanjševale pa gospodinjstvom in podjetjem.

Slovenija z novim dolgom, banke z novo izgubo