Gospodarstvo
Ta teden se v Frankfurtu niso preveč vznemirjali zaradi neuspeha koalicijskih pogajanj. Indeks DAX30 se je v torek povzpel za skoraj odstotek, na 13.167 točk. Volkswagnove delnice so se podražile za tri odstotke, na 170 evrov, potem ko so pri Goldman Sachsu njihovo ciljno vrednost zvišali na 210 evrov in delnice dodali na svoj seznam nakupnih priporočil. Foto: Reuters
Applove delnice so se v torek podražile za 1,7 odstotka, v primerjavi z začetkom leta so za 50 odstotkov v plusu. Foto: Reuters
Bitcoin se je včeraj povzpel vse do 8376 dolarjev, čeprav je zjutraj za hip zdrsnil pod 7800 dolarjev, potem ko so hekerji iz menjalnice Tether ukradli za 30 milijonov kovancev.

Dodaj v

Bitcoin kljub novi kraji kriptokovancev do rekorda

Bik na Wall Streetu naj bi rohnel še vsaj pol leta
22. november 2017 ob 08:01
Ljubljana - MMC RTV SLO

Če se bodo pozitivna gibanja na Wall Streetu nadaljevala do avgusta, bo to najdaljši bikovski trend v zgodovini. Pri Bank od America menijo, da se to bo zgodilo, so pa bolj črnogledi za drugo polovico leta 2018.

Analitiki pri Bank of America Merrill Lynch pričakujejo, da se bo širši newyorški indeks S&P 500, ki se je včeraj na krilih tehnoloških delnic prvič zavihtel nad 2.600 točk, v prvi polovici naslednjega leta zvišal vse do 2.863 točk, kar pomeni nadaljnjih deset odstotkov rasti. Na drugi strani se bodo obveznice nekoliko pocenile, kar bi donosnost desetletne ameriške obveznice potisnilo na 2,75 odstotka. V drugi polovici leta pričakujejo več napetosti na delniških trgih, saj bodo centralne banke vodile vedno manj ohlapno denarno politiko. To bi lahko pomenilo konec kar devetletnega bikovskega trenda. Od začetka leta 2009 je indeks S&P 500 potrojil svojo vrednost, povprečna letna rast je bila 19-odstotna. Zlasti letos lastniki delnic uživajo v izjemnih razmerah, saj sploh ni bilo resnejšega padca delnic, vlagatelji pa so popolnoma prezrli nekatere potencialne (predvsem geopolitične) grožnje.

Konec novembra novo zasedanje Opeca
Naftni trgovci so v pričakovanju zasedanja Opeca, ki bo 30. novembra. Kartel se bo najbrž odločil za podaljšanje dogovora o znižanju proizvodnje nafte. Takšna pričakovanja se zrcalijo tudi pri cenah nafte, ki so v območju več kot dveletnega vrha. Včeraj je bilo treba za 159-litrski sod brenta plačati 62,83 dolarja, kar je dober odstotek več kot dan prej. Članice Opeca in Rusija se bodo na Dunaju verjetno dogovorile, da podaljšajo dogovor o znižanju proizvodnje, ki se sicer izteče marca, v nasprotnem primeru bi se nafta izrazito pocenila. Na trgu je namreč še vedno presežna ponudba črnega zlata, kar je tudi posledica povečane ameriške proizvodnje iz skrilavcev. Pri ceni nad 50 dolarjev je večina vrtin dobičkonosnih, zato ni čudno, da je bilo še sredi lanskega leta delujočih le 316 vrtin, zdaj jih je že 738.

Neprepričljivo poslovanje Gorenja
Na Ljubljanski borzi so se v torek ob le petih sklenjenih poslih najbolj, za slaba dva odstotka, pocenile Gorenjeve delnice. Njihov tečaj je 5,55 evra, kar je 4,5 odstotka manj kot na začetku leta. Philip Alexander Sluiter v imenu delničarja Home Products Europe, ki ima pet odstotkov delnic Gorenja, zahteva sklic skupščine, na kateri bi odločali o odpoklice prvega nadzornika Gorenja Marka Voljča in člana Uroša Slavinca. Sluiter je za Delo povedal, da je nad četrtletnimi rezultati Gorenja šokiran, saj so "zelo slabi in to v dobrih gospodarskih okoliščinah." Razočaran je predvsem zato, ker se družba ne razdolžuje, podjetju pa očita poznanstva med predsednikom uprave Franjem Bobincem in nadzorniki. Ti se branijo, da to nima vpliva na poslovanje.

Tečaji delnic na Ljubljanski borzi 21. novembra:


TELEKOM

+1,85 %

83,69 EUR
LUKA KOPER

+1,69 %

30,00
ZAV. TRIGLAV+0,35 %28,50
KRKA+0,27 %55,49
PETROL

+0,24 %

340,00
CINKARNA

+0,00 %

190,00
SAVA RE-0,03 %16,245
GORENJE

-1,77 %

5,55

.

Bitcoin le za kratek čas zanihal navzdol
Novica, da so hekerji iz kriptomenjalnice Tether ukradli za 30 milijonov dolarjev kriptokovancev, je le kratkoročno povzročila nekaj "škode" kriptovalutam. Bitcoin je tako zanihal za približno pet odstotkov navzdol in se spustil pod 7800 dolarjev, a se hitro spet vrnil v območje nad 8000 dolarjev in celo postavil rekord pri 8376 dolarjih. V finančnem svetu medtem še naprej ne manjka razprav, ali je bitcoin prava stvar ali prevara, kot je septembra izjavil Jamie Dimon iz banke JPMorgan Chase. V anketi CNBC-ja, v kateri je sodelovalo okrog sto finančnikov na najvišjih položajih, jih je dobra četrtina menila, da gre za pravi naložbeni razred, katerega cena je v balonu. 14 odstotkov jih meni, da bo šla cena bitcoina še navzgor, 28 odstotkov vprašanih pa pravi, da je bitcoin prevara. 30 odstotkov anketiranih o bitcoinu ne ve dovolj, da bi lahko komentirala.

Prebudil se je ethereum
Pri banki UBS so opozorili, da gre za špekulativni balon, a to ne ustavi številnih, ki želijo biti del zgodbe o uspehu. Bitcoin, ki je leto 2017 začel pri vrednosti 1000 dolarjev, je v nedeljo prvič v zgodovini presegel mejo 8000 dolarjev in dosegel 8300 dolarjev, s čimer je tržna kapitalizacija bitcoina dosegla 140 milijard dolarjev V zadnjem času se je prebudila tudi kriptovaluta ethereum, ki je bila dolgo "zabetonirana" pri okrog 300 dolarjih, zdaj pa je splezala nad 370 dolarjev, kar je največ po začetku septembra. Vzrok za rast so načrti, da bo mogoče tudi z ethereumom kmalu sklepati terminske pogodbe. Tržna kapitalizacija druge največje kriptovalute je dosegla 35 milijard dolarjev. Letos se je cena ethereuma povzpela za neverjetnih 4000 odstotkov, saj je bila njegova vrednost na začetku leta le osem dolarjev.

Tomaž Okorn
Prijavi napako
Komentarji
trdoleska
# 22.11.2017 ob 08:45
Jaz pa čakam na kriptobankovce. Kaj čem z drobižem.
g1n3k
# 22.11.2017 ob 09:19
Največja zabloda vernikov v kripto je, da če nočeš bit zraven, potem ne razumeš. Ravno zato nočem bit zraven, ker razumem.
Tisti, ki zaslepljeno pihate v rog, ne razumete. Blockchain je resda uporaben, vendar v kriptovalutah ni ničesar, kar bi opravičevalo tako rast. Samo zaradi pohlepa in špekulacij raste, nič drugega.
RoSeR
# 22.11.2017 ob 08:22
Če bi vedel to kar vem sedaj, bi v začetku leta ....
japplek
# 22.11.2017 ob 09:35
Bit kojn ni težko...
sandiego1995
# 22.11.2017 ob 09:10
Moj zelo dober prijatelj je dobil nakazilo na banko pred enim mesecem v znesku cca 35000 eur. Včeraj me vpraša, če uganem, koliko je imel obresti za ta znesek v enem mesecu. Pojmaa nimam, sem rekel. 0,59 EUR, strošek vodenja računa je bil pa 9,95 EUR.

Pa mi povejte! Kdo je tukaj prevara??? Bitcoin ali banke, ki so največje zlo človeštva????

Pač je tako. Za tiste, ki so zamudili in še zamujajo vlak na kriptovalute, je to prevara. Obratno je za nas ostale. Ampak četudi so kriptovalute prevara, še vedno niso takšna prevara, kot so banke, ki nas kradejo že stoletja. Ljudje božji, dojemite to že enkrat!!!!

Tega, da je blockchain tehnologija, ki bo spremenila svet, tukaj sploh ne omenjam, ker še ostalega večina ne razume.
Jakob Mali
# 22.11.2017 ob 09:39
Pa mi povejte! Kdo je tukaj prevara??? Bitcoin ali banke, ki so največje zlo človeštva????

Zakaj pa misliš, da ravno bankirji najbolj tulijo, da je BTC prevara? Lej za nakazilo v srbijo plačaš 25 evrov, če nakažem bitcoin pa sitnice. Do the math komu je to največja grožnja?

Sicer pa je bolj nevarno kot sam Bitcoin raznorazni "finančni sveotvalci," ki so vam včeraj prodajali življenjska zavarovanj za katere se je ob izplačilu izkazalo, da imajo še 101 dodaten strošek, danes pa vejo vse o kriptovalutah.

Kdor ma neki denarja odveč naj si odpre račun na bitspampu (denar nakažeš preko gorenjske banke), kupi magari bitcoin, si ga spravi v denarnico in pizabi na to. Čez nekaj let bo znesek precej večjie. Ne pustite se preslepiti razmim mešetarjem!!!
dude
# 22.11.2017 ob 09:04
"V zadnjem času se je prebudila tudi kriptovaluta ethereum"
Ethereum ni kriptovaluta ampak decentraliziran procesor, ki temeljni na blockchainu. Transakcije se placuje z "valuto" etrom (ether). Skoda, ker se je ta beseda "kriptovaluta" tako prijela, ker ni ravno tocna.
Franc Jozef
# 22.11.2017 ob 09:45
Bitcoin ni nič drugega kot najnovejša Ponzijeva shema. Nima prav nobenega kritja, njegova realna vrednost, je 0,000000... EUR ali USD ali katerekoli prave valute. Je samo sredstvo za prerazporejanje denarja k hitrim, ki bodo res ogromno zaslužili in počasnih, ki pa bodo vse to plačali. Ko bo balon počil, ga v roku par ur ne bo nihče več jemal kot plačilno sredstvo, ker k temu ni nihče obvezan, je le na prostovoljni bazi. Zakaj bi potem nekdo kot plačino sredstvo jemal nekaj, kar bo vsak trenutek manj vredno. In tisti reveži, ki bodo takrat lastnimki bitcoinov, bodo ostali brez vsega, ker kupca ne bodo več našli, pa tudi plačati z njim ne bodo mogli prav nič. Je samo še vprašanje časa, kdaj se bo to zgodilo.

Tudi vsi trenutni lastniki bitcoinov, ki preštevanjo dobičke, nimajo trenutno še nič, razen stroška, ki so ga plačali za njih. Šele, ko jih prodajo, ustvarijo dobiček. Dokler ga ne prodaš, imaš goloba na strehi.
dsuser
# 22.11.2017 ob 10:32
Smešni so geekovski mladiči, ki si domišljajo, da razumejo zakonitosti borznih špekulacij, ker razumejo blockchain tehnologijo. Verjetno si domišljajo tudi, da so finančni strokovnjaki, ker razumejo protokol POS terminalov. Morda imajo kriptovalute neko prihodnost kot finančni inštrument. A to nima nobene veze z današnjimi bitcoin špekulacijami.
kingeston
# 22.11.2017 ob 10:38
rokenrola pa neumorno oglašuje svoj nateg...
7x7
# 22.11.2017 ob 11:20
Franc Jozef: S tehnologijo blockchain ni nič narobe in v osnovi tudi s kriptovalutami ne bi bilo, če bi imele kakšno kritje. Tehnično je zadeva super, če pa poznaš mednarodne finance, potem ti mora biti jasno, da je to en velik balon tik pred pokom. Ne morem ti tukaj zadeve na dolgo razlagati, vendar samo par dejstev:
1. Država in centri moči ne bodo iz rok spustili finančne politike, ker je to osnova za obladovanje množic. Zaradi tega tega bodo države počasi začele izdajati svoje kripotvalute, kriptodolar, kriptoevro, kriptojuan, ostale pa prepovedale ali vsaj močno ovirale.
2. Vse kar letno zraste več kot 10 %, je špekulacija in balon. Rast je lahko nekako v sorazmerju z rastjo GDP.
3. Pri bitcoinu pa vzadaj ni sploh nič, bitcoin ne odraža vrednost nobene dobrine ali premoženja kakšne države ali podjetja. Njegova vrednost je samo rezultat špekulativnega povpraševanja na osnovi upanja, da se bo čez nekaj časa našel še nekdo, ki mu ga bom prodal dražje in s tem naredil dobiček. Ampak po osnovih zakonih matematike in statistike bo teh enkrat zmanjkalo, je samo vprašanje časa kdaj.


Ker papirnati denar nima kritja, je tudi ta velik balon pred tem da poči? Včasih je bilo zlato, zdaj ni ničesar, če je to tako pomemben faktor, potem je potrebno prodati tudi klasični denar? V čem pa ima kritje zlato ali diamanti?

Kaj pa če država ne more več tako enostavno prepovedati nove tehnologije? Predvsem na račun tega, da je decentralizirana, podobno kot torente?

Sam praviš, da je to valuta brez kritja, zakaj bi imela omejitev v rasti BDPja? Samo zato, ker je tebi to logično?

Kaj ni možno pošiljati bitcoinov po svetu za veliko, veliko nižje stroške kot katerokoli drugo obliko denarja? Se ti ne zdi dobrina ali funkcija?

Sploh veš kaj je ponzijeva shema?
g1n3k
# 22.11.2017 ob 11:17
Drugace si pa verjetno eden redkih, ki pozna blockchain, ne vidi pa dovolj velikega potenciala. Ampak kot pravim, odlocitev posameznika.
.
Tega nisem izjavil. Blockchain je zanimiv koncept in ima potencial, z njim se aplikativno ukvarjamo v multinacionalki. Ne pomeni pa to, da moram zdaj slepo verjet v kripto-verige, ki rastejo prekomerno zgolj zaradi špekulacije o zaslužku. Nihče jih ne kupuje zaradi tehnične zanimivosti ali da bi jih dejansko uporabljal kot valuto. Sedem let je BTC bolj ali manj vegetiral, potem pa raste kot kotaleča snežna kepa brez kakšnih racionalnih razlogov.
This time is different, heh. :)
Franc Jozef
# 22.11.2017 ob 09:59
@Guiness

S tehnologijo blockchain ni nič narobe in v osnovi tudi s kriptovalutami ne bi bilo, če bi imele kakšno kritje. Tehnično je zadeva super, če pa poznaš mednarodne finance, potem ti mora biti jasno, da je to en velik balon tik pred pokom. Ne morem ti tukaj zadeve na dolgo razlagati, vendar samo par dejstev:
1. Država in centri moči ne bodo iz rok spustili finančne politike, ker je to osnova za obladovanje množic. Zaradi tega tega bodo države počasi začele izdajati svoje kripotvalute, kriptodolar, kriptoevro, kriptojuan, ostale pa prepovedale ali vsaj močno ovirale.
2. Vse kar letno zraste več kot 10 %, je špekulacija in balon. Rast je lahko nekako v sorazmerju z rastjo GDP.
3. Pri bitcoinu pa vzadaj ni sploh nič, bitcoin ne odraža vrednost nobene dobrine ali premoženja kakšne države ali podjetja. Njegova vrednost je samo rezultat špekulativnega povpraševanja na osnovi upanja, da se bo čez nekaj časa našel še nekdo, ki mu ga bom prodal dražje in s tem naredil dobiček. Ampak po osnovih zakonih matematike in statistike bo teh enkrat zmanjkalo, je samo vprašanje časa kdaj.
Radoveden
# 22.11.2017 ob 10:36
Mladi v svoji naivnosti želijo poseči po zvezdah. Tudi jaz sem bil 15 let nazaj tako naiven in sem šel do zvezd. Tako blizu, da sem se opekel. Na srečo sem pozdravil opekline, da se ni skoraj nič videlo. Sem se pa naučil, da je kar se zvezd tiče je povsem ok, če me samo grejejo, medtem ko sem prizemljen. 10% na leto je u iber čez glavo.
g1n3k
# 22.11.2017 ob 13:23
Ah, tudi ko se je pojavil internet je bilo na začetku večina skeptikov in gorečih nasprotnikov.
.
Res je primerjava. :)
Interneta od nastanka pa do zdaj ni prav nihče kupoval, zato ker bi hotel na hitro obogateti. Bilo pa je kup špekulacij kaj bo tehnologija omogočala, ljudje so na borzah dobesedno kupovali prazno slamo od podjetjih (kot so zdaj ICO), dokler se leta 2000 ni razpočilo. Vsakršna podobnost ni naključna.
Matic1519
# 22.11.2017 ob 12:54
Dragi moji milenijci, ki prisegate na iPhone, Teslo in mir na svetu.
Če smatrate bitcoin kot denar, se učite teorijo denarja. Ni tako simpl in ne, je ne obvladate, brez da bi v to vložili nekaj konkretnega umskega napora.
Zadnjič me je kolega vprašal, če mislim da bi pa vendarle bilo možno da bitcoin "preživi"... p****a ampak je res možno sem si mislil, samo nikakor pri takšni violativnosti... potem pomislim, ampak je zelo omejena dobrina... torej violativnost bo vedno prisotna, vsekakor... torej... samo vprašanje kdaj se obrne kanček preveč navzdol, za okus vseh tistih špekulantov, na katerih teren, ste se bitcoin-verniki nevede spustili, ko bodo oni vnovčili dobičke, evforija nad rastjo pa ne bo imela enakega pospeška, kot ga ima ta trenutek... vse ostalo uči že zgodovina.
Fouš sem tistemu, ki je stopil na vlak na začetku leta in sedaj prodaja, smili pa se mi tisti, ki bo vztrajal še preko trenutka ko mu bo balon vzel lep kos prihrankov. Ne privoščim nobenemu.

Verjamem, da ste naštudirali do potankosti kako ta tehnologija deluje, ne bo pa nič slabega če se spravite ven iz mehurčka in poizkusite naštudirati tudi teorijo denarja. Ni tako zakomplicirana, da se ne bi dalo, z tem znanjem, pa boste na 40284759% donose v enem letu, začeli gledati povsem drugače.

Gre pa za nek nov družbeni pojav, poglejte delnice Tesla ali pa Apple, ko površinsko mnenje o znamki, ustvarja vrednost. S takšnim nivojem naivnosti, ne vem če se je naša civilizacija že kdaj srečala. Torej, kupil bom zlato.
LP
Guinness
# 22.11.2017 ob 11:39
Za vzajemne sklade pa še slišal ni.

to je sele nateg...
Radoveden
# 22.11.2017 ob 10:18
Dobra stara resnica iz zgodovine je, da ko že frizerka in njen pes govorita on najboljši naložbi, je čas za izstop.

Največja ironija pri bitcoinu za kriptovernike pa bo, ko vam bodo te največje banke, ki jih tako sovražite potegnile kapuco čez glavo, unovčile svoje dobičke, vi pa boste zaverovani v odboj ostali na suhem. Potem bodo pa spet banke krive...

Največje zlo so si finančno nepismeni kar sami.
mile10
# 22.11.2017 ob 08:18
So imeli lukjno v denarnici...
Franc Jozef
# 23.11.2017 ob 10:12
@fair guy

In vi ki ste zamudili vlak, sedaj iz same zavisti tukaj pametujete, in se delate neki pametne, kako poznate finančni svet in bla,bla,bla.,,,

Kaj ne vidiš, da se povsem strinjama? Jaz pravim da je balon pred pokom, ti pa, da je vlak zamujen. Fenomenalno si naložil, če si pred letom kupil bitcoine in jih sedaj prodal. Če pa bi jih danes kupil, da bi jih prodal čez eno leto, pa je po moje to katastrofalna naložba.

Ampak še zmeraj je res, da ste tisti, ki ste zaslužili, to naredili na račun tistih, ko bodo ostali zadnji z bitcoini, ko bo balon počil. Tukaj ni bilo ustvarjene prav nobene dodane vrednosti, samo denar se je prerazporedil od enih k drugim. Takšne so pač zakonitosti današnjega sveta, pametni in hitro bogatijo na račun neumnih in počasnih. Jaz pač opozarjam, da se čas zaslužkov z bitcoini bliža koncu, ker gre spet za eno veliko špekulacijo.
Guinness
# 22.11.2017 ob 17:08
Krave so v roku enega leta, sploh pa na daljše obdobje definitivno boljša naložba od bitcoina, to pa drži kot pribito in tudi boljša kot večina delnic in drugih finančnih inštrumentov.

Cestitam, pa si zmagal v debati o nalozbah. Vzel si krono komentatorju, ki je pred kratkih pod podobnim clankom pisal, da je najboljsa nalozba v solato na vrtu.
Skippy
# 22.11.2017 ob 15:36
Na koncu bo slovensko sodišče razsodilo, da reveži niso vedeli, da lahko tečaj bitcoina niha in da smo jim davkoplačevalci dolžni pomagati.
kingeston
# 22.11.2017 ob 13:52
@kingeston
lol ... delnice so največkrat zavarovane s tistim čemur pravijo bilanca stanja. Res ni očitna razlika?


ti mi želiš prodati bučke da ob naslednji krizi ne bom ob vse prihranke če zdaj vložim v delnice?
od kot si se ti vzel?
JackAce
# 22.11.2017 ob 13:34
@Matic1519
Dedi, potem pa kar veselo naloži v delnice, ki niso balonček in še zavarovane imaš z bilanco stanja, lol. Violativnost praviš, hehe? Joj, in tak mojster bi solil pamet o teoriji denarja. Najbrž si slišal reklamo po radiu, kjer ti Rifle prodaja "varno razpršenost" po vzajemnih skladih in v to dejansko verjameš.
Se strinjam s tabo, da se jih bo ogromno opeklo, ampak ne bo pri delniškem mehurčku čisto nič drugače za tiste, ki sedaj rinejo not in po možnosti še s kakšnim finančnim vzvodom, ki jim ga priporoči kakšen veleumni študiran teoretik denarja.
Matic1519
# 22.11.2017 ob 12:56
@kingeston
lol ... delnice so največkrat zavarovane s tistim čemur pravijo bilanca stanja. Res ni očitna razlika?
me4uall
# 28.11.2017 ob 14:59
:)

Če pustim digitalni denar trenutno na miru, oz. ne napišem svojega mnenja.
Vendar nekaj malega o tej temi pa vseeno vem.

Zanimivo pa je, kako so tukaj (nič novega) nekateri tako radodarni s svojim "globokim" poznavanjem teme in le to veselo delijo z nami.
Ja, če bi res bili takšni znalci. Ampak kot je že v navadi tudi pri gostilniških pogovorih, zalo redko govorijo najbolj pametni, veliko bolj pogosto se sliši tiste, ki bi le to radi bili pred drugimi. V bistvu pa imajo zelo pomanjkljivo znanje, da ne napišem kaj bolj ostrega.

Da ne bo pomote, tukaj so na obeh straneh. Eden najbolj darežljiv s svojim "globokoumnem" pa je Franc Jožef, kolikor sem na hitro opazil...

Kaj vas le žene k temu, da tako pametujete? Zakompleksanost?
bistri08
# 23.11.2017 ob 21:16
Ukradli kripto konje??

Ja nič, bodo rudarji zavihali rokave in nakopali nove, kakor smo izvedeli iz članka par dni nazaj.
kingeston
# 23.11.2017 ob 14:32
uf kako so na netu vsi uspešni in pametni...
problem43
# 23.11.2017 ob 09:08
Oh ko bi se vsaj izpolnile vaše apokaliptične napovedi in bi počil balonček bitkojna...lahko bi padel za kakšnih 75 ali celo 90%...uh bi potem kupovali...ker btc je na svoji poti do sem že večkrat padel za več kot 50% pa se je še vedno pobral...in tudi pri naslednjem padcu se bo...
kingeston
# 23.11.2017 ob 07:38
Samo naivci mislite, da se da služiti z zlatom, delnicami, skladi, bitcoini in podobnimi zvenečimi zadevami. Danes je denar v vodi, hrani, smeteh, dreku še hočeš. A poznaš kakšnega revnega mesarja? Kaj pa fancy investitorja, ki je bankrotiral?

s svojim poznavanjem ekonomije je očitno, zakaj je slovenija revna država in zakaj je vsak slovenček tako zelen od zavisti ko vidi da ima sosed več od njega

Nekam si napiši, koliko je bila danes cena 1 bitcoina in 1 kg govedine. Pa ti dve cene preveri točno čez eno leto, pa mogoče še čez tri leta. Bova takrat videla, kdo je imel prav, v tem trenutku se lahko očitno prepirava v neskončnost.

če misliš imeti in skrbeti za kapital se moraš zanjga zanimat in ga negovati ter ko je čas da zamenjaš naložbo jo tudi zamenjaš.
to kar pa je tebi ideal pa je življenje iz rok v usta; da imaš samo to kar pridelaš in daš v usta. ampak verjamem da ti takšno bedno življenje niti najanj ne diši in ga ne želiš prakticirat, le pametuješ ko je treba svojo favšijo stresat uspešnejšim od sebe.
in btw, tudi uspešni kmetje dobro vedo kdaj se za svinjino dobi več denarja kot za govedino in začenejo bolj produktivno živino rediti.
samo odsluženi fosili menite da je svet skos enak in da se ni treba prilagajati... no, če živiš iz rok v usta potem res ne, ampak o tem sem ti že napisal...
fair guy
# 22.11.2017 ob 21:39
Kdor visoko leta nizko pade...

Na koncu bo slovensko sodišče razsodilo, da reveži niso vedeli, da lahko tečaj bitcoina niha in da smo jim davkoplačevalci dolžni pomagati.

WTF. Pa kakšne bedarije vi pišete. Valda nismo tako neumni, da bi prodali hišo in vse vložili v kriptovalute. Mi je pa žal, da nisem tega naredil, ker bi bil potem na lestvici 100 najbogatejših slovencev. Ampak, kot odgovorna odrasla oseba, sem se držal pravila, da v špekulativne trge ne vlagaš več kot 10% svojega imetja. Kolikor jaz poznam osebe iz kriptosveta, noben ni preveč tvegal, verjamem pa da obstajajo tudi taki, ki so vložili vse, ampak jih je res malo.
In vi ki ste zamudili vlak, sedaj iz same zavisti tukaj pametujete, in se delate neki pametne, kako poznate finančni svet in bla,bla,bla.,,, Kar se tiče debate o bitcoinu, ste lahko samo tiho, ker če bi bili tako pametni, bi v preteklosti vložili nekaj v bitcoin ali kakšno drugo valuto. Dobro da vas nisem poslušal, ker bi imel danes čisto isto stanje na računu, kot sem ga imel leto dni nazaj. In vsi govorite, kako bo balonček počil in bomo vse zgubili... Balonček je letos počil že dvakrat, prvič okoli 20. junija in drugič 31. avgusta. In verjemite, da če imaš nekje vložen denar, da se zavedaš tega in redno spremljaš ceno, tako da prosim, povejte kaj novega. In tudi potem, ko bo padec res velik, ne biti spet pametni, saj smo vedeli, pa razne zadeve. Ker če to govorite eno leto in se na koncu res zgodi, lej, hvala lepa za tako napoved. Ne rabim jaz takih finančnih svetovalcev...
migaj
# 22.11.2017 ob 21:31
Tako je, osnovna vloga denarja je, da z njim vrednost različnega blaga spravimo na skupni imenovalec.
Za vsako od npr 100 različnih vrst blaga, izrazimo njegovo vrednost v številu enot denarja.
To je skupaj 100 podatkov.
Če pa bi primerjali različne vrste blaga neposredno med seboj, bi morali poznati vsa možna razmerja (4950 kombinacij in ne 100).

PS
poznati moramo seveda tudi osnovno enoto mere za vsako blago
7x7
# 22.11.2017 ob 18:23
Franc Jozef: Drži, da se tiskanje denarja u ukinitvijo vezave na zlato leta 1944 zlorablja, da so se delnice, sploh pa še razni skladi z špekulacijami finančne industrije skoraj povsem izrodile in skoraj nimajo več zveze v vrednostjo podjetja, ampak kljub temu imajo vsaj še nekaj kritja. Evro tudi če mu vrednost pade za 25 %, bo še vedno zakonito plačilno sredstvo pa vseh državah evroombočja in ga boš lahko zamenjal za vsako dobrino, le malo manj jo boš dobil.
Za kaj boš pa zamenjal bitcoin, ko mu bo padla vrednost za 25 %? Še za rit obrisat ne bo uporaben, ker ga ni v papirnati obliki.

Tehnično je to super. Tudi drži, da se je kmalu po začetku menjave moralo nekaj pojaviti kot "denar", da je olajševalo menjavo. Menda so bile nekaj časa to celo ribe.


Ne vem zakaj misliš, da evro lahko pade za 25% in ne več kot toliko, npr. blizu 100%. Na kaj pa je evro vezan? Poglej si krizo iz ZDA leta 2008, če bi država poslušala svoje recepte drugim in se ne vmešala v "vedno ima trg prav", potem ne vem koliko bi bil danes vreden $ in €. Ali primer Grčije, če bi jih vrgli iz EU, koliko bi bil potem vreden njihov denar, ki bi se spremenil v drahme? Ni bilo tako daleč nazaj, niti tako daleč od tega da se zgodi veliko hujša situacija, kot je bila na koncu.

Ta teorija, da se je moral pojaviti denar kot menjalno sredstvo, je na zelo trhlih tleh. Ljudstva več tisoč let nazaj niso imela blagovne menjave, kot si napačno misli večina ljudi danes, ampak so si dajali na kredit in ko so imeli višek, so te dolgove vračali. Ker je bila skupnost dovolj majhna, so vsi vedeli komu so kaj dolžni. Nekatera ljudstva so pa tako živela na način, da si je delila vse, tudi sosedove žene in kaj bi potem sploh menjal? Prava blagovna menjava je delovala samo z drugimi plemeni/narodi. Sam izum denarja tudi ni bil prvotno mišljen kot plačilno sredstvo, ampak kot merilec vrednosti dobrin. Še več 100 let po razpadu rimskega cesarstva, so tamkajšnji prebivalci preračunavali predmete v rimskem denarju, čeprav ta sploh ni več obstajal.
madli
# 22.11.2017 ob 15:55
@Franc Jozef
Problem, na katerega opozarjamo, pa je drug. Bitcoinov je omejeno število. Pred letom dni si za 1 bitcoin recimo dobil 1 kravo. Danes pa jih dobiš 20. A se je v tem času število krav na svetu povečalo 20-krat? če se je, potem je s tem vse v redu. Če se pa ni, potem pa tu nekaj zelo smrdi, a ne?

Meni bolj smrdi, da je bilo včasih $100 dosti več vrednih kot danes. Priporočam, da si prebereš tole: http://www.businessinsider.com/what-100-was-worth-in-the-decade-you-were-born-2016-6/#-17

Smrdi mi tudi to kaj se dogaja v Venezueli in Zimbabveju, kjer imajo bankovec za Z$100,000,000,000,000, kar je bilo aprila 2016 vredno $0.40. Dvomim, da je kaj takega možno pri nas, je pa BTC zelo dobra opcija (praktično edina) za prebivalce teh držav.

Bitcoin (ali pa katerakoli druga kriptovaluta) lahko v prihodnosti definitivno postane kot nekakšna globalna decentralizirana valuta.
Guinness
# 22.11.2017 ob 13:43
Torej, kupil bom zlato.

Definitivno varna nalozba, ampak koristi pa ne bi imel nobene ob predpostavki, da ne vlagas kaksnega res ogromnega denarja.
Franc Jozef
# 22.11.2017 ob 13:40
@7x7
In če je bila doslej v središču vsake transkacije banka (centralizirano), to ni več potrebno pri pošiljanju in prejemanju bitcoina. Tehnologija blockchainov je samo najnovejši izum za izmenjavo dobrin med poljubnima 2. strankama, ki v bistvu temelji na Tally stick poslovanju (ne vem kako se ta izraz prevede v slovenščino), ki ga človeštvo uporablja že več tisoč, morda celo 10.000 let po različnih koncih sveta. Pri tem je pomemben unikatni ključ za (de)kriptiranje in sledenje zgodovini transakcij.

Tehnično je to super. Tudi drži, da se je kmalu po začetku menjave moralo nekaj pojaviti kot "denar", da je olajševalo menjavo. Menda so bile nekaj časa to celo ribe. Če bi zdaj to postale neodvisne kriptovalute, ki se jih ne da tiskati v neskočnost, bi bilo to super. Samo dvomim, da bodo trenutno svetovni centri moči to dopustili.

Problem, na katerega opozarjamo, pa je drug. Bitcoinov je omejeno število. Pred letom dni si za 1 bitcoin recimo dobil 1 kravo. Danes pa jih dobiš 20. A se je v tem času število krav na svetu povečalo 20-krat? če se je, potem je s tem vse v redu. Če se pa ni, potem pa tu nekaj zelo smrdi, a ne?
JackAce
# 22.11.2017 ob 12:59
Ah, tudi ko se je pojavil internet je bilo na začetku večina skeptikov in gorečih nasprotnikov. Sedaj pa vsi veselo tipkajo po tipkovnicah in pišejo komentarje po forumih.
kingeston
# 22.11.2017 ob 12:28
Sploh ne razumem nekaterih komentatorjev, ki na vsak način želijo očrnit tiste, ki jim je blizu vsa ta kripto "stvar"...

zopet se lažeš da se kar kadi. opozarjamo na nategune tvojega kova, nič drugega.
drugače pa sem že v kriptosceni od 2011, ne od letos tako kot ti. in mi ni treba piti poceni češkega piva ampak si lahko privoščim kakšen dober šampanjec od zaslužka iz kriptovalut.
toliko v vednost...
Mirko Tipka
# 22.11.2017 ob 12:25
Rocknrolla
# 22.11.2017 ob 11:10
Radoveden - ni problema ;) Ali lahko koga povabim na pivo in plačam z Bitcoinom?


Lahko prideš k meni na pivo, pa plačaš z enim Bitcoinom.
7x7
# 22.11.2017 ob 12:24
fiston: Naredi prosim še izračun kakšen je strošek, če 10.000€ pošlješ v Mehiko, Makedonijo in poljubno afriško državo. Pa še to mi zaupaj, kako ti nabijejo 5% provizijo za nakup bitcoina.

No stvar je taka. Moraš imeti nek produkt, da ga prodajaš potem s temi kriptovalutami. Zadeva je bolj podobna zbiranju denarja, ker je enostavnejše, kot recimo na borzi za start up podjetja.
No, lahko bi ti bilo jasno, da je teh kriptovalut že čez 600 (to sem poslušal kak mesec nazaj, koliko jih je danes pa nimam pojma), a potem je tehnologij tudi toliko. Kaj vsaka kriptovaluta nova tehnologija ?


Ne, tehnologija blockchainov je samo ena, kriptovalut pa približno toliko kot projektov. Se mi zdi pa zanimivo, da sam trdiš kako je vse skupaj podobno zbiranju denarja - ker je enostavnejše. Kako gre potem to skupaj s provizijami za nakupe kriptovalut? Temi, tako večjimi provizijami, kot enostavno pošiljanje denarja na Dansko. Razloži prosim.
dude
# 22.11.2017 ob 12:18
@Franc Jozef
Ta vas princip se ne imenuje ponzijeva shema. Ocitno je, da nimate pojma o cem govorite.
Radoveden
# 22.11.2017 ob 11:05
@Rocknrolla,
mami pa kr z zanimanjem spremlja cene bitcoina, drucga pa itaq ne pozna... Sej to je tut ena od stvari, ki dviguje ceno Bitcoinu...

končno. hvala.
Radoveden
# 22.11.2017 ob 10:48
@Guinness,
ti samo primerjaj BTC in ETH in mi povej zakaj je BTC toliko boljši kot tehnologija? Ni, a ne? Ubistvu je Ethereum čist kul, pa je kar lepo pri miru bil zdaj dolgo časa. Kaj a so pri Bitcoinu ustvarili vmes kako neverjetno dodano vrednost da je šla vrednost valute gor x4 medtem kot se Ether ni tudi premaknil.

Seveda niso.

Ceno BTC poganjajo špekulacije. Dodane vrenosti vmes ni bilo.

To ni na finačnih trgih nič novega. Nič revolucionarnega. Ampak vsi, ki smo to spremljali preden je BTC sploh obstajal smo videli kako se je taka "revolucija" v ceni končala. Vedno enako.
BaSiLiuS
# 22.11.2017 ob 10:44
Razlaga je zelo enostavna. Od nič še nikoli ni bilo nič. Koliko zaslepljen oz. kar neumen moraš biti, da verjameš v - dam 1.000€ čez tri leta bo 70.000€ ... ja 0,05% oz. tistim ''ta prvim'' bo to uspelo oz. jim verjetno že, samo ovce gredo vedno na striženje... do naslednjega ''striženja'' si bodo volkovi že izmislili kakšno novo zadevo...

tista o frizerki in psu pa zmaga :D :D :D
Radoveden
# 22.11.2017 ob 10:23
Imam kolega 10 let mlajšega, ki je povsem obseden s kriptovalutami. Zadnje leto, seveda. Vse ve kako in kaj, zakaj bo tako, kdaj bo tako.

Za vzajemne sklade pa še slišal ni.

Odličen kanon futer. Na koncu bo pa tako kot s kreditojemalci v švicarjih: mi nič krivi. krive so zlobne banke.

Ja, seveda.
7up
# 22.11.2017 ob 10:09
Hitro kupiti vsak cas bo zmanjkalo!!!!!

:)
johndeer
# 22.11.2017 ob 10:07
In kdo drug stoji za kripto valutam kot banke? Poznamo lastnike?
Radoveden
# 22.11.2017 ob 09:52
@sandiego1995,
Pač je tako. Za tiste, ki so zamudili in še zamujajo vlak na kriptovalute, je to prevara. Obratno je za nas ostale.

smo dovolj dolgo na svetu da smo videli kako to gre. bili tudi first hand v takih situacijah.

ti samo vedi da najverjetneje ne boš pravočasno sestopil iz tega vlaka. najbolj jih bodo dobili po peechki ravno najbolj kriptoverni. že videno.

pa lepo vožnjo še dalje.
artoum
# 22.11.2017 ob 09:38
potem pa spet jok in stok pri nekaterih. če bi vedel kdaj bo balon počil , grem tudi jaz noter......
madli
# 24.11.2017 ob 11:11
Ukradli so tether (USDT) iz kriptomenjalnice BitFinex. Teh se pa ne mine-a in njihova vrednost je 1 USDT = 1 USD, vsaj tako garantirajo pri BitFinex-u. Ampak jaz bi se načeloma izogibal temu, da bi mel večje količine hranjene v USDT valuti.
Oglasno sporočilo
link
Kakšno je vaše finančno zdravje?
15. november 2018 ob 08:41 Finančno zdravje je odličen pokazatelj stanja osebnih financ, a kaj ko ga je »na oko« težko oceniti.
Več novic ...
Komentar dogajanja na Ljubljan ...
link
Bitcoin pred soočenjem s "smrtnim križem"
248
18. marec 2018 ob 06:38 Na Wall Streetu je bil zadnji teden zaradi nepredvidljivega Donalda Trumpa negativen, spet pa so močno padle kriptovalute, bitcoin za dobrih 10 odstotkov, ripple celo za 25. Po Facebooku se je tudi ...
Več novic ...
Kazalo