Gospodarstvo
(8)

Poudarki

  • "Ta kodeks je že mnogo, mnogo prepozen"
Kruh
V prejšnjem letu so največ prahu dvignile naraščajoče cene pšenice na svetovnih trgih, posledično pa tudi pekarskih izdelkov. Foto: Bobo
VIDEO
Kodeks o preskrbi s hrano

Dodaj v

Bo kodeks ministrstva zaustavil naraščanje cen hrane?

Kazen za kršitev v obliki humanitarnega prispevka
16. april 2011 ob 19:16
Ljubljana - MMC RTV SLO

Kmetje zatrjujejo, da od naraščajočih cen hrane nimajo nič, predelovalci, da komaj preživijo, trgovci pa več ali manj molčijo. Ministrstvo je za ureditev pripravilo tajni osnutek kodeksa.

Največ omejitev kodeksa ravnanja v verigi preskrbe s hrano leti na trgovce. Osnutek določa, da bo prepovedano zaračunavati za postavitev proizvoda na določeno mesto v trgovini in za razširitev prodajne mreže ter skladiščenje in vključitev proizvodov v ponudbo, je za TV Dnevnik poročala Anja Huš.

Med drugim se določajo tudi razumni plačilni roki živilcem, pogodba med dobaviteljem in trgovcem pa bo morala vključevati neto ceno izdelka. Se bo vse našteto poznalo na cenah?

Sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije Ladislav Kaluža je zmerno optimističen: če bo kodeks vseboval čvrste zaveze za vsakega udeleženca v verigi, lahko po njegovem mnenju pričakujemo, da cene ne bodo več tako hitro naraščale. Kaluža zavrača obsodbe, da si trgovci na splošno odrežejo največji kos pogače - se pa strinja, da so v najslabšem položaju kmetje.

Temu mnenju se pridružuje kmet Aleš Vovk, ki je z lastno peko kruha poskušal prodreti na police trgovin, a so ga zaustavile po njegovem mnenju visoke marže, ki so znašale od 20 do 30 odstotkov. Vovk ocenjuje, da je glede na dejansko tveganje trgovca ta marža previsoka, saj v primeru neprodanega kruha strošek prevzame pek, če pa se kruh proda, ima trgovec dobiček.

Nad izvajanjem kodeksa ravnanja v verigi preskrbe s hrano naj bi bdel prostovoljen sedemčlanski odbor za varovanje pravic udeležencev v verigi preskrbe s hrano. Odbor bi lahko med drugim kršilcu naložil plačilo v obliki humanitarnega prispevka. Dokler pa kodeks ne bo usklajen, ga člani širše skupine, ki ga pripravlja, od trgovcev do ministrstva, ne komentirajo.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
polzaliva
# 17.04.2011 ob 11:18
Bo kodeks ministrstva zaustavil naraščanje cen hrane?

Sigurno, kot npr. poziv komarjem, naj to leto pikajo samo ob sredah.
Mmishko
# 16.04.2011 ob 20:07
"Osnutek določa, da bo prepovedano zaračunavati za postavitev proizvoda na določeno mesto v trgovini in za razširitev prodajne mreže ter skladiščenje in vključitev proizvodov v ponudbo"

Seveda, da jih pa ne bi obtožili diskriminacije, bodo morali vsaj enkrat na teden prestaviti vse izdelke iz zgornjih polic na spodnje in obratno;)

Če ne bodo zaračunavali skladiščenja in vključitve v ponudbo, bodo pač zaračunali nekaj, kar v kodeksu ne bo zajeto, ali pa enostavno zahtevali nižjo ceno.

Saj s tem po kojem mnenju nihče ne misli resno, mogoče je tistih sedem rabilo službo, ali kaj podobnega, ker ta kodeks ne bo spremenil ničesar, razen da spet zapravljajo čas in denar (kar tudi ni nič novega)
ferit
# 17.04.2011 ob 09:03
Najdražje mleko je tisto iz "mlekomata" na ljubljanski tržnici. 1 evro/liter.
Tisto mleko, ki naj bi ga kmetje prodajali neposredno potrošnikom, da se skupaj izognemo oderuškim maržam trgovcev in predelovalcev.
x1ijn
# 17.04.2011 ob 19:38
A vlada res zeli onesposobit vse dele gospodarstva? Izsesat vso voljo, do ustvarjanja dobicka?

20-30% marze so visoke? Od kdaj pa to? A so visoke tudi za enega majhnega trgovca, ki komaj prezivi tudi s 30% marzo?

Pa trgovanje s pozicijami v trgovini je praksa ze od vedno. Kako si vladni amaterji predstavljajo, da se nov izdelek sploh prebije do prvih kupcev? Amaterji!
fofnudl
# 17.04.2011 ob 15:33
Pogoltnosti trgovcev ne poteši noben minister. Pri teh noben kodeks ne prime. Kapitaliste zanimajo le stroškovniki in dobiček.
papiga
# 17.04.2011 ob 10:47
Kdo je pa kriv kmetom, če ne znajo poslovati. Vsak od njih sam odloča komu bo prodajal.
Kmetje so solastniki večinoma, v predelovalnih industrijah. Torej kje se nategnejo. Kot prodajalci ali kot kupci produktov od kmetov?? Nikjer, grejo se eno pokvarjeno politiko, kot se jo kmetje grejo že ves čas. Ko je suša subvencije za sušo, kot dežuje za vlago, ko je toča za točo ali pa kar tako, ker imajo višek,ki ga nihče noče itd. Ob naslednji priliki pa brezsramno in brez pomisleka o našem zdravju zlijejo v mleko Chloramfenikol v škodjlivih količinah,zato da dosežejo 1 cent višjo ceno zaradi nižje vsebnosti bakterij. Kar se mene tiče so na trgu kot vsi drugi in si ne zaslužijo nobenega dodatnega razumevanja tudi iz razloga, ker kot pogledam na vikendu v Prekmurju skozi okno, vidim kako se dela megla, ko špricajo s strupi nasade, ki se potem prodajajo kot EKO sadje. Zato - gospodje kmetje, kar se mene tiče... nehajte kmetovati.
Lluka
# 16.04.2011 ob 21:45
podpiram kmete.. itd..ampak nekaj mi pa vseeno ni jasno.

Če se peki in mesarji pritožujejo da trgovci nabijajo ceno in marže.-- in bla bla bla.... mi lahko kdo objasni od pekov oz mesarjev..ZAKAJ je cena kruha v pekarniških trgovinah (pred pekarno) in mesnicah(pred klavnico)... zakaj je cena kruha in mesa ENAKA kot v trgovinah Merkatorja....Špara... itd itd??

Če se že ti pritožujejo da trgovci nabijajo maržo.-..... bi potemtakem lahko bila cena najcenejše štruce (1kg) po 0.80€ in ne po 1.30 kot je v trgovinah. Ni nobenih stroškov prevoza, nobenih trgovskih marž.....
In tudi kila mesa bi bila lahko za 35% cenejša kot je v trgovinah. Le zakaj????
fofnudl
# 17.04.2011 ob 15:35
Kjer ni regulacije je kaos, saj samoomejevanje v tem gnilem kapitalizmu ni več mogoče.
Kazalo