Bo prodajo Telekoma ustavila makedonska agencija za varstvo konkurence? Foto: Ergyn Zjeci Foto:
Bo prodajo Telekoma ustavila makedonska agencija za varstvo konkurence? Foto: Ergyn Zjeci Foto:
Matej Pirc
Predsednik uprave SDH-ja Matej Pirc je sporočil, da pismo Cinvena preučujejo. Foto: BoBo
Ali bo prodaja Telekoma padla v vodo?

Cinven je ta konec tedna Slovenskemu državnemu holdingu (SDH) poslal pismo, v katerem pojasnjuje, zakaj Telekoma Slovenije ne more kupiti brez predhodne ureditve vprašanja glede Telekomove makedonske hčerinske družbe One. V SDH-ju zdaj preučujejo dopis Cinvena in možnosti za naprej, je sporočil predsednik uprave Matej Pirc in dodal, da bodo Cinvenu odgovorili jutri.

Cinven v pismu SDH-ju pojasnjuje, da Telekoma ne more kupiti, če se prej ne bo razrešilo vprašanje soglasja za združitev hčerinske družbe Telekoma Slovenije v Makedoniji One z Vipom, ki je v lasti Telekoma Austrie. Pri Cinvenu so v pismu jasno zapisali, da je že od samega začetka jasno, da je njihova ponudba temeljila na zagotovljeni prodaji družbe One. Pripravljeni so tudi prevzeti del tveganja pri zadevi družbe One, in sicer z avtomatsko prilagoditvijo cene glede na odločitev makedonskega varuha konkurence.

Iz makedonske agencije za varstvo konkurence so nedavno sporočili, da imajo za odločitev glede koncentracije lastništva po združitvi hčerinskih družb Telekoma Slovenije in Telekoma Austria po zakonu čas do 9. julija.

"Zadnji izziv"
Iz Cinvena so še sporočili, da bi jim veliko pomenilo, če bi po dolgotrajnih pogajanjih tudi ta zadnji izziv rešili na pragmatičen in konstruktiven način, a dodajajo, da časa zmanjkuje. "Če želimo zdaj skleniti posel, moramo konec tedna skleniti dogovor in nato sredi tedna finalizirati transakcijske dokumente," so zapisali v pismu. Nekaj dodatnih dni, ki si jih je Cinven izposloval pri svojih financerjih, torej ni prineslo preboja.

Spomnimo, da je nadzorni svet SDH-ja v sredo potrdil osnovno ponudbo Cinvena za nakup Telekoma Slovenije z dne 20. maja, ne pa tudi dopolnil k ponudbi, ki jih je sklad poslal pozneje. Za upravo SDH-ja so bila namreč nesprejemljiva.

Ali bo prodaja Telekoma padla v vodo?