Vsakega lastnika bo čakalo spoprijemanje z leti zatečenega stanja. Foto: BoBo
Vsakega lastnika bo čakalo spoprijemanje z leti zatečenega stanja. Foto: BoBo
Google
Velika in intenzivna konkurenca velikih je velik izziv za celotno telekomunikacijsko panogo. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
false
Pred leti bi za Telekom lahko dobili okoli štiri milijarde evrov. Foto: BoBo
Cinven in SDH še nista končala s pogajanju o Telekomu
Simptom Telekom
Studio ob 17h

V tokratni oddaji so gostje, svetovalec Peter Kraljič, borzni analitik Sašo Stanovnik in predsednik Sveta za elektronske komunikacije Dušan Caf, razblinjali meglo okoli prodaje Telekoma Slovenija.

.
Po Kraljičevem mnenju je že skrajni čas, da se največji slovenski telekomunikacijski operater proda, s čimer se bo politika lahko končno bolj posvetila vprašanju, kako pospešiti gospodarsko rast.

"Ker smo uspešno odgnali vse ponudnike, moramo zdaj sprejeti to, kar nam ponuja Cinven," je poudaril in opozoril, da Telekom za dividende namenja 70 odstotkov dobička, medtem ko se normalno daje 25 odstotkov. "Izčrpavamo podjetja in pravimo, da so strateška," se je začudil. Zanj bo privatizacija sicer uspešna, če bo Telekom pod novim lastnikom dobro posloval in če bo vanj vložil to, kar je obljubil.

Pojesti bomo morali, kar smo si skuhali
Da si je država to juho skuhala sama, se je strinjal tudi Stanovnik. "Manj kot je ponudnikov, večjo pogajalsko moč imajo. Cinven pozna zgodovino Telekoma in vejo, da bi bila tretja prodaja za prodajalca zelo neugodna in imajo dobro pogajalsko izhodišče, ki smo jim ga sami dali," je izpostavil.

A vseeno kaže, da jih podjetje zanima in ne želijo zaradi malenkosti, potem ko so vložili že veliko časa, izpustiti priložnosti. Za Stanovnika bistveno vprašanje pri tem ni, ali je lastnik tuj ali domač, temveč ali je dober.

Začudil ga je tudi odnos, da je nekdo, ki hoče podjetje urediti, označen kot slab. "Prej bi morali karati prejšnjega lastnika, kako je s svojo lastnino ravnal," je ponazoril. Po njegovem mnenju pretekle izkušnje kažejo, da Cinven zna delati v dejavnosti. Ampak vodi ga profitni motiv in bo poskušal optimizirati poslovanje. Kako pa bo to storil, je zdaj le ugibanje, kot je tudi le ugibanje, kakšno prihodnost bi imel Telekom, če bi še naprej ostal v lasti države.

Ni pomembno kdo, vsakega čaka ista naloga
Na tej točki sta se oba s Cafom strinjala, da optimizacija čaka vsakega lastnika in ta vključuje tudi odpuščanje, ki se v stotinah dogaja že zdaj, je pripomnil Caf. Sam je sicer prepričan, da bo pri teh ukrepih lahko uspešnejši tuji lastnik, saj bo treba prekiniti tudi nekatere dobaviteljske povezave.

Zgodbo Telekoma v tem trenutku sicer vidi še kot povsem odprto, morebitnega lastništva Cinvena pa ne dojema kot nekaj slabega, ker tudi strateški kupec ni nujno idealen. "Cinven je že naredil dve veliki zgodbi in to lahko naredi tudi s Telekomom," je prepričan. Ključno pri Cinvenu je to, da so prisotni v veliko panogah in lahko najboljše znanje iz vseh panog prinesejo v Telekom, je dodal.
"Če bi država ostala prevladujoča lastnica, mislim, da se mu ne bi dobro pisalo. Že sedaj vidimo konsolidacijo trga v Sloveniji in pritiski na konkurenčnost bodo še večji. Vidni so padci prihodkov, težave imajo tudi na Balkanu," je ponazoril. Stanovnik je prav tako opozoril, da so v tej panogi potrebni zelo veliki vložki; uporabniki namreč hočejo čedalje boljšo storitev, ne da bi za to več plačali, zato bi bilo to lažje zagotavljati nekomu, ki deluje na več trgih.
Nova ponudba presenečenje
Oba je presenetila tudi nenadna torkova dopolnjena Cinvenova ponudba. Čeprav razumeta, da so želeli v ceno vključiti tudi morebitna tveganja, povezana s Telekomovim dezinvestiranjem v Makedoniji, pa sta poudarila, da so bila ta dejstva znana že veliko prej. Stanovnika je razočarala tudi ponujena cena 110 evrov in ni privrženec novih nižanj.

Odzval se je tudi na očitke o postavljanju cene. Lahko bi prodajali tudi za 250 evrov na delnico, ampak ponudniki ti bodo povedali, koliko so pripravljeni plačati. "Najbolje je privabiti čim več ponudnikov, ki bodo tekmovali med seboj," je pojasnil.

Po besedah Cafa pa je trenutno relativno nizka, ker je bila pred leti nerealno visoka. "Država je sama kriva, da je cena tako nizka. Leta je dovoljevala, da je Telekom uničeval konkurenco in pri tem zaspal. Zato je sedaj cena primerno nižja," je povedal. Opozoril je še na nenehen prihod novih storitev in tehnologij od velikih ponudnikov, kot je Google, ki majejo tradicionalne načine poslovanja.

Cinven in SDH še nista končala s pogajanju o Telekomu
Simptom Telekom
Studio ob 17h