Lansko leto je Teš končal globoko v rdečih številkah. Foto: BoBo
Lansko leto je Teš končal globoko v rdečih številkah. Foto: BoBo

V elektrarni so pojasnili, da so še v fazi usklajevanja in izvajanja skupnega posvetovanja s socialnimi partnerji glede potrebne reorganizacije in da zato ne morejo dati informacij. Do 1. oktobra lani je Teš, ki je leto 2015 sklenil s 50 milijoni evrov izgube, zmanjšal število zaposlenih že za 31, na 409, do konca leta pa se je število zaposlenih zmanjšalo še za 50, kar pomeni 11-odstotno zmanjšanje v letu 2015.

Sicer pa je 22 delavcev Teša že na enomesečnem čakanju na delo na domu, saj v Šoštanju še nimajo okoljevarstvenega dovoljenja za obratovanje četrtega in petega bloka, je razloge za to pred tednom dni pojasnil direktor Teša Arman Koritnik.

Koritnik je sicer dodal je, da bodo odpovedali podizvajalske pogodbe, to delo pa bodo potem opravljali delavci Teša, ki pa jih pred tem čaka še prekvalifikacija. Okoljevarstveno dovoljenje za bloka štiri in pet pa pričakuje v mesecu dni, a ker se želijo v postopek vključiti tudi okoljevarstvene organizacije, lahko traja dlje.

V Teševem hišnem sindikatu, ki ga vodi Danijel Tajnik, pa Koritniku očitajo, da ne spoštuje dogovorov s sindikatom, da zavestno krši zakon o delovnih razmerjih, podjetniško kolektivno pogodbo in pogodbo o delovanju sindikata v Tešu.

Dovoljenje za obratovanje izdano 24. februarja
Oglasili so se tudi na Agenciji za okolje Republike Slovenije, kjer so poudarili, da Teš v času Koritnikove izjave o razlogih za pošiljanje delavcev na čakanje, morda res ni imel okoljevarstvenega dovoljenja za obratovanje, da pa je agencija Tešu dovoljenje izdala 24. februarja, Teš pa z njim razpolaga od 25. februarja.