Čeprav svetovno gospodarstvo preživlja najhujšo recesijo po drugi svetovni vojni, so delniški trgi začeli napovedovati, da je najhuje že mimo. Foto: EPA
Čeprav svetovno gospodarstvo preživlja najhujšo recesijo po drugi svetovni vojni, so delniški trgi začeli napovedovati, da je najhuje že mimo. Foto: EPA
Indeks Nasdaq je teden že sedmič zapored končal višje, kot ga je začel, kar se ni zgodilo dve leti. Foto: EPA
Dolar je zadnje dni izgubljal, nafta in zlato pridobivalo. Foto: EPA
Slovenski borzni indeks je v zadnjem tednu izgubil nekaj več kot pol odstotka.

V petek je newyorški Dow Jones zaradi nekaterih relativno spodbudnih četrtletnih poslovnih rezultatov in ne previsokega marčevskega padca naročil trajnih dobrin (-0,8 odstotka) porasel za 1,5 odstotka, vendar zaradi obsežnih ponedeljkovih izgub na tedenski ravni padel za 0,7 odstotka. Šesttedenska rast se je tako prekinila, kar pa ne velja za tehnološki indeks Nasdaq, ki je v vsem tednu pridobil 1,5 odstotka.

Microsoft sporočil spodbudne podatke
Nasdaq je zlasti spodbudila programska hiša Microsoft. Kljub padcu dobička so delnice poskočile za deset odstotkov. Vlagatelji so pričakovali nižje prihodke, pozdravili pa so tudi prizadevanja za še večjo stroškovno učinkovitost in novico, da bo operacijski sistem Windows 7 na prodajne police prišel pravočasno.

V ZDA letos 29 bank v stečaj
Izdajatelj kreditnih kartic American Express je objavil boljše rezultate od pričakovanj, delnice so porasle za 20 odstotkov. Prav finančni sektor je najzaslužnejši, da so se trgi občutno dvignili po marčevskem padcu na 12-letno dno. 4. maja bo natančno znano, v kakšnem stanju so ameriške banke, saj bodo znani rezultati t. i. "stress testa". Da so težave še vedno velike, dokazuje podatek o že 29 bančnih stečajih v letu 2009, s čimer je številka že presegla lanske "brodolome".

Dow Jones: 8.076
Nasdaq: 1.694
DAX30: 4.674
FTSE100: 4.156
FTSEurofirst 300: 810
EUR/USD: 1,3241
USD/JPY: 97,13
EUR/CHF: 1,5083
Lahka nafta: 51,54 USD Zlato: 912,11 USD

Stečaj morda najboljša možnost?
Ford je objavil manjšo izgubo od napovedi (v prvem četrtletju je dosegla 1,4 milijarde dolarjev) in se pohvalil, da bo lahko preživel brez svežih državnih subvencij. Delnice so pridobile dobrih enajst odstotkov. Novica seveda ne zmanjšuje dejstva, da je Detroit v hudih težavah. Chrysler in General Motors se bosta težko izognila stečaju, kar bo poglobilo recesijo, saj je 3,5 milijona delovnih mest v ZDA povezanih z avtomobilsko industrijo. A zdi se, da Wall Street to grožnjo ignorira. Še več, nekateri trdijo, da stečaj zlasti za GM sploh ne bi bila slaba novica.

Tudi Evropa je v petek zlasti po zaslugi naftnih in bančnih delnic divjala navzgor, a v vsem tednu zdrsnila za pol odstotka. Indeks FTSEurofirst 300, ki je lani strmoglavil za 45 odstotkov, je letos za 2,6 odstotka v minusu. V prihodnjem tednu bodo spet v ospredju poslovni izidi. Skoraj polovica podjetij, vključenih v frankfurtski DAX30, bo sporočila rezultate poslovanja v prvem četrtletju. Cene nafte so se povzpele nad 51 dolarjev, čeprav so ameriške zaloge najvišje v zadnjih skoraj 19 letih. Nafta je najbolj pridobivala v petek, kar je bila tudi posledica padca dolarja.

Istrabenzov tobogan

Na Ljubljanski borzi je še vedno popolna apatija. Slovenski borzni indeks (3.557 točk) je v vsem tednu izgubil 20 točk oziroma 0,6 odstotka. Najprometnejše ostajajo Krkine delnice, toda v petek je bilo z njimi le še za 130 tisoč evrov prometa, kar se ni zgodilo že najmanj eno leto. Zadnji posli so se sklepali pri 52 evrih. Velike premike ob zelo nizkem prometu doživlja Istrabenz. Na začetku tedna je v nekaj poslih padel za več kot 60 odstotkov, po zaslugi odličnega četrtka in petka pa so delnice na tedenski ravni padle "le" za 2,6 odstotka.

T. O.