Frankfurtski delniški indeks DAX30 je v ponedeljek dopoldne pridobil več kot pol odstotka. BMW-jeve delnice so se podražile za dva odstotka in pol. Foto: Reuters
Frankfurtski delniški indeks DAX30 je v ponedeljek dopoldne pridobil več kot pol odstotka. BMW-jeve delnice so se podražile za dva odstotka in pol. Foto: Reuters
V preteklem tednu se je newyorški delniški indeks Dow Jones zvišal za 0,2 odstotka, kar je posledica petkove 1,68-odstotne rasti. Vlagatelji so bili dobre volje zaradi objave, da je bilo v ZDA julija ustvarjenih 163 tisoč delovnih mest, kar je 63 tisoč več od pričakovanj. Foto: Reuters

Indeks zaupanja, ki ga merijo v evrskem območju, je z julijskih minus 29,6 padel na minus 30,3 točke. Seveda je vzrok za takšno črnogledost evropska dolžniška kriza, na katero voditelji še nimajo pravega odgovora, je pa Evropska centralna banka prejšnji teden vlila upanje, da je pripravljena agresivneje ukrepati. Podrobnosti načrta, kdaj in kako se bo lotila odkupovanja španskih in italijanskih obveznic, niso znane.

Tudi manjše italijanske banke v nemilosti
Bonitetna hiša Standard & Poor's je 15 manjšim italijanskim bankam zaradi vedno večjega obsega slabih posojil znižala bonitetno oceno, hkrati pa se boji, da bi bila recesija v Italiji globlja in bi lahko trajala dlje, kot je bilo sprva pričakovano. Podjetja v državah, kjer so šli pribitki obveznic v nebo, se mnogo težje zadolžujejo kot njihovi konkurenti v "varnih" državah, kar seveda vpliva na posel. Takšno težavo ima Slovenija in še številne druge države.

Italijanski podjetniki so bili na primer vajeni, da so si izposojali denar po 2,5- do 3-odstotni obrestni meri, toda v zadnji finančni krizi so se razmere dramatično poslabšale. Prav nič ne pomaga, če je evropska centralna banka svojo referenčno obrestno mero znižala na 0,75 odstotka, šteje le ugled države na finančnih trgih. Ta pri Italiji ni visok, saj se vlagatelji bojijo, da bo skoraj dva tisoč milijard evrov dolga, ki ga je nakopičila Italija, neobvladljivih.

Pribitki v problematičnih državah vedno višji
Podatki Evropske centralne banke kažejo, da so italijanska podjetja junija v povprečju plačevala 4,57-odstotne obresti na srednjeročna posojila, nemška podjetja pa 3,37 odstotka. Še pred letom in pol so lahko italijanska podjetja dobila posojila za 3,22 odstotka, kar je pod evropskim povprečjem.

Občutna razlika je zdaj tudi na obvezniških trgih. Donosnost obveznice italijanskega energetskega velikana Enel, ki ima isto bonitetno oceno kot nemški konkurent RWE (A- po oceni Fitcha), znaša 4,55 odstotka, pri podjetju RWE pa le 1,56 odstotka.

Kazen, ker država ni opravila domače naloge pri uravnoteženju svojih financ, pa seveda ne čutijo le podjetja, ampak tudi posamezniki. V Španiji plačujejo tisti, ki so vzeli hipotekarno posojilo, dvakrat višje obresti kot na Finskem.

Ponedeljkovi tečaji delnic na Lj. borzi:

NOVA KBM

+3,57 %

1,45 EUR

ZAV. TRIGLAV

+1,57 %

12,29

MERCATOR

-0,00 %

119,20

GORENJE

-0,00 %

4,50

KRKA

-0,24 %

42,05

PETROL

-0,52 %

173,10

TELEKOM

-1,83 %

59,00

LUKA KOPER

-5,80 %

6,50


Evro zjutraj na enomesečnem vrhu
Na finančni trgih se je ponedeljek začel kar spodbudno, potem ko so delnice že v petek krenile strmo navzgor. Frankfurtski DAX30 je štiriodstotni petkovi rasti dodal še dobrega pol odstotka, tako da se je povzpel nad 6.900 točk. Dopoldne so pridobivale zlasti delnice avtomobilskih podjetij, potem ko je investicijska banka Cheuvreux zvišala oceno celotnega sektorja. V naslednjih mesecih naj bi bilo povpraševanje po avtomobilskih delnicah visoko, so prepričani.

Vrednost evra je v azijskem trgovanju poskočila do 1,2444 dolarja (največ v zadnjem mesecu), ob 13.45 pa je znašala okrog 1,237 dolarja, medtem ko je cena nafte vrste brent po petkovi triodstotni rasti zdrsnila na 108 dolarjev.