Četrtletni poslovni rezultati ameriških družb so večinoma boljši od napovedi, Fed pa še naprej skrbi za presežno likvidnost, zato je delniški indeks Dow Jones povsem blizu zgodovinskemu vrhu. Foto: EPA
Četrtletni poslovni rezultati ameriških družb so večinoma boljši od napovedi, Fed pa še naprej skrbi za presežno likvidnost, zato je delniški indeks Dow Jones povsem blizu zgodovinskemu vrhu. Foto: EPA
Lani je imela Coca-Cola devet milijard dolarjev dobička, kar je pet odstotkov več kot leto prej. Foto: EPA
Cena nafte vrste brent je v sredo dosegla 118,91 dolarja, kar je največ letos. Foto: EPA

Donosnost obveznice, ki se giblje v nasprotni smeri kot cena, je kljub temu, da so pri S & P znižali bonitetno oceno Slovenije in da so vedno glasnejši namigi, da bomo potrebovali finančno pomoč tujine, zdrsnila za devet bazičnih točk, na 5,03 odstotka. Indeks SBI TOP (656 točk) se je zvišal za desetino odstotka. Mercator je dan končal pri 128 evrih, cena najprometnejših delnic Triglava (150 tisoč evrov prometa) pa je bila ob koncu dneva 17 evrov. Krka je med trgovanjem dosegla 53,96 evra. Bi lahko Krkine delnice navzgor pognala pričakovanja o tem, da bo država prodala svoj delež v podjetju?

Dolgoročna Krka ima potencial za rast
"To je vse na trhlih temeljih. Ni prvič, da imamo neke sezname naložb, kjer piše, kaj se bo prodalo in kaj ne. Do zdaj se nikoli ni nič zgodilo. Potreben je širši konsenz, ki pa ga zdaj nimamo in je naivno pričakovati, da ga bomo v teh političnih razmerah dobili. Gibanje Krkinih delnic bo bolj odvisno od poslovanja Krke. Čisti dobiček se že nekaj let ni bistveno premaknil. Krka je zdaj v zelo močnem investicijskem ciklusu, kar bi se v prihodnje moralo poznati na rasti dobička. Dolgoročno potencial za rast je, sicer vodstvo ne bi izvajalo teh investicij. Na ceno delnic ugodno vpliva tudi to, da Krka odkupuje lastne delnice," je za MMC povedal finančni analitik Andraž Grahek.

Tečaji delnic na Lj. borzi (13. februar):

MERCATOR

+1,99 %

128,00 EUR

ZAV. TRIGLAV
+1,16 %

17,00

NOVA KBM

+0,81 %

1,372
PETROL

+0,21 %

238,00
KRKA

-0,15 %

53,22

NOVA KBM

'+0,81%

1,372

GORENJE

-1,80 %

4,321

LUKA KOPER

-4,96 %

8,601


Coca-Cola občutila evropsko krizo
Newyorški indeks Dow Jones je v torek porasel za tretjino odstotka in se spet povzpel nad 14 tisoč točk, čeprav so se delnice Coca-Cole pocenile za 2,7 odstotka. Podjetje je imelo namreč v zadnjem lanskem četrtletju nižje prihodke od napovedi analitikov. Prihodki so porasli za štiri odstotke, na 11,46 milijarde dolarjev, dobiček pa je bil višji za 13 odstotkov in je dosegel 1,87 milijarde dolarjev. V celotnem lanskem letu je imela Coca-Cola devet milijard dolarjev dobička, kar je pet odstotkov več kot leto prej. Proizvajalec pijač je močno zvišal prodajo v Aziji (na Tajskem za 22 odstotkov), medtem ko je v Evropi prodaja padla za odstotek. Krivdo pri Coca-Coli pripisujejo slabšim makroekonomskim razmeram.

Schmidt bo zaslužil milijardo
Poslovni rezultati ameriških korporacij so bili sicer v obdobju od 1. oktobra do 31. decembra boljši od pričakovanj. Dobički podjetij, vključenih v indeks S & P 500, so porasli za več kot pet odstotkov, še pred enim mesecem pa so analitiki v povprečju napovedovali, da bodo dobički višji le za okrog dva odstotka. Do zdaj je rezultate sporočilo več kot dve tretjini podjetij, kar 70 odstotkov pa jih je preseglo napovedi. Elitni indeks Dow Jones, ki je letos pridobil sedem odstotkov, je zdaj le še odstotek oddaljen od rekordne vrednost iz oktobra 2007 (14.164 točk). Lov na rekorde se lahko obrne tudi v večji popravek. Tega se zdaj bojijo Googlovi delničarji, sploh zato, ker je nekdanji izvršni direktor Googla Eric Schmidt napovedal, da bo (resda po "obrokih") odprodal skoraj polovico svojega deleža v Googlu. Gre za 3,2 milijona delnic, s prodajo pa bi lahko zaslužil milijardo dolarjev.