Gospodarsko dogajanje ima velik vpliv na razplet ameriških volitev, zato se je Barack Obama gotovo razveselil podatka, da je bilo oktobra v ZDA ustvarjenih 171 tisoč novih delovnih mest, kar je več od napovedi. Foto: Reuters
Gospodarsko dogajanje ima velik vpliv na razplet ameriških volitev, zato se je Barack Obama gotovo razveselil podatka, da je bilo oktobra v ZDA ustvarjenih 171 tisoč novih delovnih mest, kar je več od napovedi. Foto: Reuters
Gorenje
V petek so se na Ljubljanski borzi v prvi kotaciji podražile le Gorenjeve delnice, vendar so bili sklenjeni vsega trije posli v skupni vrednosti 2.460 evrov. Foto: BoBo

"Pred vstopom v Evropsko unijo hrvaški pokojninski skladi povečujejo nakupe na evropskih trgih, in ker najbolje poznajo Slovenijo, se očitno v veliki meri odločajo za nakupe slovenskih vrednostnih papirjev. Na drugi strani se slovenski institucionalni skladi dezinvestirajo, še vedno pa je opaziti precej odprodaj zaseženih deležev," je razmerje sil med ponudbo in povpraševanjem povzel analitik pri Abanki Tomislav Apollonio.

Abanka nima več Mercatorjevih delnic
Indeks SBI TOP (586 točk) je v petek izgubil 1,12 odstotka in spet zdrsnil pod vrednost z začetka leta 2012. Abanka se je "znebila" še zadnjega kosa svojega deleža v Mercatorju. Prodala je 36.096 delnic po ceni 115 evrov, zato je bilo z Mercatorjevimi delnicami skupno za 4,15 milijona evrov prometa. Po več kot 200 tisoč evrov prometa je bilo s Petrolovimi in Triglavovimi delnicami. Tečaj Petrola se ni spremenil, Triglav pa je padel za več kot dva odstotka.

Tečaji delnic na Lj. borzi (2. november):

GORENJE

+1,13 %

4,40 EUR

PETROL

+0,00 %

215,00

LUKA KOPER

+0,00 %

7,56

KRKA

-0,83 %

47,60

MERCATOR

-0,88 %

112,50

ZAV. TRIGLAV

-2,23 %

15,35

TELEKOM

-2,74 %

76,35

NOVA KBM

-5,38 %

1,23


Obvezniški trgi v ZDA čutijo posledice referendumske pobude
Bolj kot dogajanje na domačem delniškem trgu je v ospredju dogajanje na trgu obveznic. Finančno ministrstvo je namreč sporočilo, da Slovenija že čuti negativne posledice referendumske pobude glede zakonov o slabi banki in državnem holdingu, saj je cena zadolževanja Slovenije v ZDA narasla, medtem ko je na primer donos italijanskih obveznic padel za desetinko odstotne točke (na 4,87 odstotka).

Cena evrskih obveznic se ni bistveno spremenila
Po podatkih Bloomberga je bila pred referendumsko pobudo zahtevana donosnost na dolarske obveznice okoli petodstotna, nato pa je porasla na okoli 5,5 odstotka. Pri evrskih obveznicah Slovenije ta teden ni bilo opaznejših sprememb. Najprometnejša obveznica (RS 69. izdaja) z zapadlostjo 2021 ima trenutno 5,33-odstotno zahtevano donosnost. Cena te obveznice se je ta teden gibala med 93,2 in 93,4 odstotka, donosnost pa je znašala med 5,2 in 5,4 odstotka.

Dobre novice za Baracka Obamo
Na tujem odmeva novica, da je ameriško gospodarstvo oktobra ustvarilo neto 171 tisoč novih delovnih mest, vlada pa je tudi sporočila, da je bila slika s trga dela avgusta in septembra boljša od prvih ocen, saj je bilo služb v resnici 84 tisoč več. Barack Obama si je dober teden pred volitvami gotovo oddahnil. Stopnja brezposelnosti je sicer porasla za desetinko odstotne točke, na 7,9 odstotka, vendar je treba vzrok iskati v tem, da je bilo več iskalcev zaposlitve, kar je dokaz, da imajo Američani več zaupanja v gospodarstvo.

Dow Jones v četrtek občutno navzgor
Vodilni evropski delniški indeksi so bili dopoldne v negativnem območju, po 13.30, ko je bila objavljena novica o ameriškem oktobrskem trgu dela, pa so začeli pridobivati. Frankfurtski DAX30 je bil ob 14. uri tik pod 7.400 točkami in s tem za nekaj manj kot odstotek nad izhodiščem. Cena nafte vrste brent se je po štirih negativnih dneh povzpela nad 108,50 dolarja. V četrtek je newyorški indeks S & P 500 (1.427 točk) poskočil za dober odstotek oziroma največ po 13. septembru.