Mercatorjeve delnice so zdaj spet nižje kot na začetku leta 2011. Foto: MMC RTV SLO
Mercatorjeve delnice so zdaj spet nižje kot na začetku leta 2011. Foto: MMC RTV SLO
Coca-Cola je lani ustvarila 11,8 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je 73 odstotkov več kot leta 2009. Prihodek se je povečal za 13 odstotkov, na 35,1 milijarde dolarjev. K spodbudnim četrtletnim rezultatom je precej prispevala vključitev prevzete polnilniške dejavnosti družbe Coca-Cola Enterprises v Severni Ameriki; iz tega naslova je Coca-Cola čisti poslovni izid okrepila za pet milijard dolarjev. Foto: EPA

S podjetjem ni nič narobe, kvečjemu je nekaj narobe z Ljubljansko borzo, saj velikih vlagateljev od začetka finančne krize, ko so razprodali svoje portfelje, ni več na spregled. Likdvidnost je nizka, že en večji posel lahko opazno premakne tečaj v eno ali drugo smer. Mercatorjeve delnice so se tako v torek in sredo podražile za (skupno) skoraj sedem odstotkov, v četrtek pa padle za pet odstotkov, na 156 evrov. To je obremenilo indeks SBI TOP (835 točk), ki je padel največ letos, za 1,33 odstotka.

Združevanje nemške in newyorške borze
S 718 tisoč evri so bile daleč najprometnejše Krkine delnice, katerih tečaj se skoraj ni spremenil. Telekomove delnice so se ob 235 tisoč evrih prometa rahlo podražile, medtem ko je Gorenje ob nizkem prometu pridobilo več kot odstotek. Tudi v Frankfurtu je bilo četrtkovo dopoldne negativno, indeks DAX30 (-0,4 %) pa je zdrsnil pod 7.300 točk. Na pozitivni strani so izstopale le delnice Deutsche Börse, ki so se podražile za več kot pet odstotkov. Nemška borza je namreč potrdila govorice, da se združuje z newyorško borzo vrednostnih papirjev (NYSE Euronext). Sinergijski učinki bi dosegli 300 milijonov dolarjev. Tudi borzi v Londonu in Torontu se združujeta.

Tečaji delnic v prvi kotaciji:

GORENJE

+1,15 %

12,795 EUR

INTEREUROPA

+0,56

3,39

TELEKOM

+0,17 %

86,45
KRKA

-0,06 %

63,71

PETROL

-0,76 %

253,00

NOVA KBM

-0,96 %

10,30
LUKA KOPER

-1,63 %

14,46

MERCATOR

-5,19 %

156,05


Bernanke ni povedal ničesar novega
Predsednik ameriške centralne banke Ben Bernanke je v predstavniškem domu ameriškega kongresa povedal, da kljub spodbudnemu okrevanju gospodarstva stopnja brezposelnosti v ZDA ostaja visoka, inflacija pa precej nizka. Pozdravil je januarski padec stopnje brezposelnosti na 9 %, vendar se zaveda, da bo potrebnih več let, da se bodo razmere na trgu dela uredile in da bodo podjetja spet pogumneje zaposlovala. Na Wall Street njegove besede niso imele posebnega vpliva. Indeks Dow Jones je bil včeraj večji del dneva v rdečem območju, na koncu pa mu je uspela rast (minimalna, pridobil je le sedem točk), že osma v nizu. Blestijo zlasti Walt Disneyjeve delnice (+5,3 %), po objavi poslovnih rezultatov so šle navzgor tudi delnice Coca-Cole.

Finančne krivulje: Zakaj kitajski delniški trg zadnje čase stagnira?


Ciscove delnice strmo navzdol
Razlog, da so delnice v povprečju najvišje po juniju 2008, je treba iskati prevsem v spodbudnih poslovnih rezultatih ameriških družb. Dobički zadnjega četrtletja so večinoma presegli pričakovanja, veseli tudi rast prodaje. V torek je bilance razkrilo še pomembno tehnološko podjetje Cisco. Z dobičkom in prodajo je presegelo napovedi, vendar so njegove profitne marže nižje od pričakovanj, zato so delnice v zunajborznem trgovanju padle za skoraj deset odstotkov. Pričakovanja so trenutno postavljena res visoko, trg pa je po visoki decembrski in januarski rasti že precej prenakupljen in zrel za popravek.