Ob slabih gospodarskih napovedih za prihodnje leto Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) pričakuje, da bo padec zaposlenosti večji kot letos - podjetja se takšnim razmeram namreč prilagajajo tudi na področju zaposlenosti. Foto: BoBo
Ob slabih gospodarskih napovedih za prihodnje leto Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) pričakuje, da bo padec zaposlenosti večji kot letos - podjetja se takšnim razmeram namreč prilagajajo tudi na področju zaposlenosti. Foto: BoBo

Skromno okrevanje gospodarstva naj bi po napovedih Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) şledilo leta 2014, zaradi prilagoditve z zamikom pa naj bi se razmere na trgu dela izboljšale šele leta 2015.

"V zadnjem mesecu letos se brezposelnost ne bo zmanjšala, saj se v tem mesecu običajno prijavlja večje število brezposelnih oseb, ki jim preneha delovno razmerje za določen čas, skromnejše je tudi zaposlovanje," napoveduje Zavod RS za zaposlovanje.

Ker so trenutne razmere na trgu dela negotove, na zavodu predvidevajo, da se gibanja tudi v letu 2013 še ne bodo bistveno izboljšala - ocenjujejo, da bo ob koncu prihodnjega leta več brezposelnih kot letos, in sicer okoli 117.000.

Najslabše možnosti v javnem sektorju in gradbeništvu
Tudi napovedi zaposlovanja so slabe - kot kaže raziskava agencije za zaposlovanje Manpower, je skoraj petina delodajalcev napovedala, da bodo v prvem četrtletju 2013 zmanjševali število zaposlenih.

Zaposlitvene možnosti so glede na raziskavo negativne v kar devetih od desetih panog - najslabše so v panogi javnega sektorja in socialnih storitev, kar je posledica varčevalnih ukrepov vlade, ter v gradbeništvu. Pozitivna pričakovanja glede zaposlovanja pa so v panogi finančnih storitev, zavarovalništva in nepremičnin.

Povpraševanje delodajalcev po delavcih je bilo novembra najslabše v letošnjem letu - po podatkih zavoda za zaposlovanje je bilo prijavljenih skoraj 30 odstotkov manj prostih delovnih mest kot oktobra in več kot petino manj kot novembra lani. V prvih 11 mesecih letos je bilo prostih delovnih mest za več kot 11 odstotkov manj kot v enakem lanskem obdobju, šibko zaposlovanje pa zavod pričakuje tudi za december.

Razmere naj bi se izboljšale šele leta 2015
Trg dela se obratu v gospodarski aktivnosti v večini primerov prilagodi z zamikom - ko se začne gospodarska rast, so podjetja pri postopnem skromnem okrevanju gospodarstva praviloma previdna pri zaposlovanju, pojasnjuje Umar. "Na Umarju v letu 2014 sicer pričakujemo skromno okrevanje gospodarstva, razmere na trgu dela pa se bodo po naših napovedih izboljšale šele v letu 2015," pravijo.

Ministrstvo za delo med ukrepi za zmanjšanje brezposelnosti izpostavlja programe aktivne politike zaposlovanja, med katerimi so usposabljanje brezposelnih, spodbujanje zaposlovanja težje zaposljivih, mlajših brezposelnih in prejemnikov socialne denarne pomoči, programi javnih del, spodbujanje razvoja socialnega podjetništva, sofinanciranje kadrovskih štipendij.

Padec BDP-ja, rast pričakovana leta 2014
Slovenski bruto domači proizvod (BDP) se je v tretjem četrtletju letos na letni ravni realno zmanjšal za 3,3 odstotka. Podatkov za zadnje četrtletje še ni, je pa statistični urad konec novembra naredil manjšo simulacijo, ki je pokazala, da če bi bil padec BDP-ja v zadnjem četrtletju letos podoben kot v preteklih dveh trimesečjih, torej približno triodstoten, bi to za celotno leto 2012 pomenilo padec BDP-ja 2,4 odstotka.

Umar je za letos napovedal krčenje BDP-ja za dva odstotka, za prihodnje leto pa za 1,4 odstotka, Banka Slovenije znižanje BDP-ja letos za 1,8 odstotka, prihodnje leto za 0,7 odstotka, Gospodarska zbornica Slovenije pa za letos krčenje za 2,5 odstotka, prihodnje leto za 1,7 odstotka.

Evropska komisija je Sloveniji za letos napovedala 2,3-odstotni, prihodnje leto pa 1,6-odstotni padec BDP-ja, šele v letu 2014 pa 0,9-odstotno rast. Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) za letos pričakuje padec BDP-ja Slovenije za 2,4 odstotka, leta 2013 za 2,1 odstotka, država pa naj bi rast, 1,1-odstotno, znova imela v letu 2014.