Nedavni protesti v Madridu, med katerimi so protestniki nosili krste z napisi, kot je 'RIP-zaposlitev'. Foto: EPA
Nedavni protesti v Madridu, med katerimi so protestniki nosili krste z napisi, kot je 'RIP-zaposlitev'. Foto: EPA
Vrste pred uradi za zaposlovanje so vse daljše. Foto: EPA

Stopnja brezposelnosti v Španiji je v tretjem četrtletju znašala 25,02 odstotka, medtem ko je bila v drugem četrtletju pri 24,63 odstotka. Brez dela je bilo skupno 5,78 milijona ljudi, kar je 85.000 več kot v drugem četrtletju, je objavil španski statistični urad.

Stopnja brezposelnosti med mladimi med 16. in 24. letom starosti je znašala 52,34 odstotka, s čimer je bila malenkost nižja kot četrtletje prej, ko je znašala 53,27 odstotka. V zadnjih 12 mesecih je delo izgubilo 800.000 ljudi.

Španija, ki se spopada z drugo recesijo v zadnjih treh letih, je pod pritiskom zaradi zadolženosti. Država je že dobila 100 milijard evrov finančne pomoči za banke, v finančnih težavah so tudi španske regije, v zraku je vprašanje prošnje za celoten sveženj finančne pomoči.

Varčevalni ukrepi
Vlada premierja Mariana Rajoya je sprejela varčevalne ukrepe, zvišala davke in sprejela reformo trga dela, da bi prepričala vlagatelje, da obvladuje stanje, a ukrepi še niso pokazali pozitivnega učinka na gospodarstvo.

Naraščajoča brezposelnost, boleči rezi in reforma trga dela, ki med drugim omogoča lažje odpuščanje, so spodbudili številne proteste, sindikati pa so za 14. november napovedali splošno stavko. Število gospodinjstev, v katerih nihče nima dela, se je povzpelo na 1,74 milijona.

Španija je sprejela obsežen varčevalni program, v katerem je predvideno, da bo med letoma 2012 in 2014 znižala izdatke za 150 milijard evrov, ter napovedala, da bo letos znižala javnofinančni primanjkljaj na 6,3 odstotka, prihodnje leto pa na 4,5 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). Država je po prvih podatkih španske centralne banke v tretjem četrtletju v primerjavi z drugim četrtletjem imela 0,4-odstotni upad BDP-ja.