V povprečju je bilo v prvih enajstih mesecih letošnjega leta prijavljenih 99.639 brezposlelnih, kar je 16,7 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Foto: MMC RTV SLO
V povprečju je bilo v prvih enajstih mesecih letošnjega leta prijavljenih 99.639 brezposlelnih, kar je 16,7 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Foto: MMC RTV SLO
Kmetijstvo
Najbolj se je zmanjšalo povpraševanje po delavcih v kmetijstvu, gozdarstvu in ribištvu. Foto: Bobo

V povprečju je bilo v prvih enajstih mesecih letošnjega leta prijavljenih 99.639 brezposelnih, kar je 16,7 odstotka več kot v enakem obdobju lanskega leta. Iz zavoda so sporočili, da se je brezposelnost povečala zaradi večjega števila novoprijavljenih oseb, ki so zaposlitev izgubile zaradi poslovnih razlogov ali zaradi stečajev podjetij, a jih je bilo manj kot oktobra.

Na novo se je novembra prijavilo 10.329 brezposelnih oseb
Na novo se je novembra prijavilo 10.329 brezposelnih oseb, kar je 26,6 odstotka manj kot oktobra in 4,9 odstotka več kot pred enim letom. Med prijavljenimi je bilo 1.440 iskalcev prve zaposlitve, 3.085 trajno presežnih delavcev in stečajnikov in 3.659 brezposelnih zaradi izteka zaposlitve za določen čas.

Zavod za zaposlovanje je objavil javni razpis za delodajalce Absolvent - aktiviraj in zaposli se II. 900.000 evrov je na voljo za subvencioniranje zaposlitev 200 diplomantov pri delodajalcih, kjer so se usposabljali kot absolventi. Prvi rok za oddajo vlog je 31. december, drugi 29. januar in tretji 31. marec 2001.

Med 9.181 brezposelnimi osebami, ki so se novembra odjavile iz evidence brezposelnih oseb, se jih je zaposlilo oziroma samozaposlilo 4.927, kar je 1,6 odstotka več kot oktobra. Lani novembra je bilo zaposlitev za tri odstotke več. Letos se povečuje povprečni čas brezposelnosti. Ob koncu novembra je bila brezposelna oseba v povprečju brez dela eno leto, sedem mesecev in 21 dni, pred enim letom pa eno leto, šest mesecev in 23 dni.

Tudi letos je ob koncu leta manjše povpraševanje po delavcih. Delodajalci so novembra prijavili 14.749 prostih delovnih mest, kar je 15,3 odstotka manj kot oktobra. V prvih enajstih mesecih so delodajalci prijavili 160.285 prostih delovnih mest, kar je 7,1 odstotka več kot lani v enakem času. Povpraševanje po delavcih se je glede na lansko leto najbolj povečalo v predelovalni dejavnosti, v strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih. Najbolj se je zmanjšalo v kmetijstvu, gozdarstvu, ribištvu, v dejavnostih uprave in obrambe, gradbeništvu, finančnih in zavarovalniških dejavnostih in v gostinstvu.