Pilotnega prenosa terjatev po tržnih cenah morda sploh ne bo. Foto: BoBo
Pilotnega prenosa terjatev po tržnih cenah morda sploh ne bo. Foto: BoBo
Prvi prenos sredstev iz Nove Ljubljanske banke na Družbo za upravljanje terjatev bank naj bi izvedli že prejšnji petek, a se to ni zgodilo. Foto: BoBo
Prenosov terjatev na DUTB še lep čas ne bo

Prvi prenos sredstev iz Nove Ljubljanske banke (NLB) na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) oziroma slabo banko naj bi izvedli že prejšnji petek, a se to ni zgodilo. Prvi prenos, domnevno v vrednosti okoli 100 milijonov evrov, bi se moral izpeljati po tržnih cenah, saj v tem primeru ne bi bila potrebna odobritev Evropske komisije.

V pogovorih med DUTB-jem, NLB-jem in Evropsko komisijo pa se je zapletlo pri vrednotenju terjatev. Kot nov rok za izvedbo pilotnega prenosa se zdaj omenja konec tega tedna ali začetek prihodnjega.

Iz Bruslja pa je neuradno slišati, da obstaja tudi možnost, da pilotnega prenosa po tržnih cenah sploh ne bo. V tem primeru bi morali vsi prenosi dobiti potrditev Bruslja, da ne gre za nedovoljeno državno pomoč.

Kot vztrajajo v Bruslju, sta predpogoj za njihovo odobritev zaključek skrbnega pregleda aktive slovenskih bank, ki jo izvaja svetovalno-revizijska hiša Deloitte, in stresni testi, ki naj bi jih neuradno izpeljala svetovalna družba Oliver Wyman.

EU bo proces prenosa terjatev budno spremljal
Kot poudarjajo viri pri Evropski komisiji, je stališče evropskih institucij, torej poleg komisije še Evropske centralne banke in Evropske bančne agencije, da je za vzdržno prestrukturiranje slovenskega bančnega sistema ključno zagotoviti visoko kakovost skrbnega pregleda in stresnih testov. Evropske ustanove bodo proces budno spremljale, pravijo v Bruslju.

Evropske institucije sicer menijo, da je prenos sredstev na DUTB nujen, a jim je zagotavljanje kakovosti celotnega postopka sanacije slabih bančnih terjatev pomembnejše kot natančni roki izvedbe. S tem naj bi obnovili zaupanje trgov v slovenske banke.

Viri v Bruslju pa dodajajo, da je treba željo po hitrosti uravnotežiti z verodostojnostjo in kakovostjo celotne vaje.

V. d. izvršnega direktorja slabe banke optimističen
Vršilec dolžnosti izvršnega direktorja DUTB-ja Torbjörn Mansson je za Radio Slovenija izrazil optimizem, da bodo NLB, DUTB in Evropska komisija v prihodnjih dneh vseeno našli kompromis glede takšne cene, ki bo omogočila pilotni prenos. To bi se lahko zgodilo najpozneje v enem tednu, je dejal.

Mansson meni, da bi, če pilotnega prenosa ne bi bilo, to predstavljalo slab signal glede sposobnosti dogovarjanja med ključnimi akterji celotne operacije prenosa sredstev na slabo banko.

Kljub zapletom na začetku procesa Mansson ostaja prepričan, da ga je mogoče izpeljati pravočasno. Večje prenose tako pričakuje jeseni, vlada pa naj bi še ta ali prihodnji teden odobrila že tudi ukrepe za pomoč Novi Kreditni banki Maribor. Njeno vlogo sicer po njegovih besedah že pregleduje Evropska komisija.

Mansson boljše možnosti za sanacijo bančnega sistema kot prek DUTB-ja ne vidi. Vsi postopki potekajo, zato vrnitve po njegovem mnenju ni.

DUTB se že pogovarja z vlado o zakonskih spremembah
Ko bodo sredstva bank enkrat v lasti DUTB-ja, pa bo naloga te družbe, da zanje iztrži čim višjo vrednost. Zato se z vlado že pogovarjajo o zakonskih spremembah, ki bi jim omogočile večjo prožnost pri postopkih unovčevanja tega premoženja.

Proces bo končan do leta 2018, meni Mansson, ki pa si ne želi, da bi bili z zakonom časovno omejeni. To bi jih namreč lahko primoralo v prodaje v sili. Po trenutnem zakonskem besedilu naj bi namreč DUTB obstajal pet let in ugasnil konec 2017.

Prenosov terjatev na DUTB še lep čas ne bo