Skupina Cimos se je znašla v hudih likvidnostnih težavah. Foto: MMC RTV SLO
Skupina Cimos se je znašla v hudih likvidnostnih težavah. Foto: MMC RTV SLO

Ker sta obdobje in obseg pomoči omejena, država jamstvo lahko podeli, se glasi odločitev Evropske komisije. Ukrep je komisija sicer odobrila začasno, dokler ne bo sprejela stališča do načrta prestrukturiranja, ki ga mora Slovenija predložiti najpozneje do 21. novembra letos.

Slovenija namerava izdati jamstvo za posojilo, ki ga je več bank pred kratkim odobrilo slovenskemu proizvajalcu avtomobilskih delov, skupini Cimos. To naj bi skupini omogočilo rešitev sedanjih likvidnostnih težav in čas za pripravo načrta temeljitega prestrukturiranja. Podoben model namerava država uporabiti tudi pri drugih podjetjih v težavah, pri čemer so se pojavili očitki, da merila za državno pomoč niso bila jasno določena.
Bodo pozitivne eksternalije odtehtale izkrivljanje konkurence?
Poleg tega pa bo komisija preiskala tudi 40 milijonov evrov težko državno pomoč za 300 milijonov evrov vreden projekt proizvodnje novega twinga in novega štirisedežnega smarta, ki jo je država novomeškemu proizvajalcu avtomobilov odobrila pred dvema letoma.
Evropska komisija bo tako preučila, ali je bila pomoč v skladu s pravili EU-ja o državni pomoči. Zlasti pa bo preverila, ali pozitivni učinki projekta na regionalni razvoj odtehtajo izkrivljanje konkurence, ki bo posledica državne pomoči, so še sporočili iz komisije.