Gospodarstvo

Poudarki

  • BTC sicer ni bilo edino podjetje, ki je za obdobje treh let in v zameno za nekaj sto evrov pridobilo dve frekvenci 5G za preizkušanje novih tehnologij v okviru evropskih razvojnih projektov.
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.2 od 17 glasov Ocenite to novico!
Boris Koprivnikar
Boris Koprivnikar se je po koncu ministrovanja zaposlil v družbi BTC. Foto: BoBo
VIDEO
V BTC-ju zanikajo kompenz...

Dodaj v

BTC: Koprivnikar ni dobil službe zaradi pomoči pri frekvencah 5G

Jože Mermal zaradi zapletov obžaluje, da se je Koprivnikar zaposlil pri njih
4. oktober 2018 ob 17:30
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija, STA

Prvi mož družbe BTC Jože Mermal je zanikal navedbe medijev, da naj bi nekdanji minister za javno upravo Boris Koprivnikar dobil službo v BTC-ju kot kompenzacijo za pomoč družbi pri pridobitvi licenc za peto generacijo mobilne telefonije (5G).

Mermal poudarja, da za zdaj ni nobenih dokazov, da bi bili postopki pridobivanja licenc sporni, zaposlitev Koprivnikarja pa zaradi zapletov obžaluje.

O tem, da bi Koprivnikar BTC-ju delal usluge v zameno za direktorski položaj po zaključku ministrovanja, Mermal pravi, da ne ve nič, prav tako tudi v podjetju za zdaj ni dokazov, da bi bilo s pridobivanjem frekvenc kaj narobe. "Verjamem v svoje ljudi, da niso vplivali na frekvence za zdaj, ker nimam nobenih dokazov, razen kar se piše in govori," je poudaril.

BTC sicer ni bilo edino podjetje, ki je za obdobje treh let in v zameno za nekaj sto evrov pridobilo dve frekvenci 5G za preizkušanje novih tehnologij v okviru evropskih razvojnih projektov. Kakšno vlogo sta pri poslu s frekvencami imela direktorica AKOSA Tanja Muha in nekdanji minister Koprivnikar, ki je trenutno službeno v ZDA, pa na AKOSU ne odgovarjajo. Preiskava v tej zadeve še poteka, kriminalisti preverjajo, ali je bilo v povezavi s frekvencami storjeno kakšno pregonljivo kaznivo dejanje.

Mermal bi Koprivnikarjevo znanje raje najel
V BTC-ju se kriminalisti še niso oglasili, je dejal Mermal in dodal, da "zaradi mene lahko pridejo vsak dan, če pridejo v pisarno in pregledajo, ali je vse O. K. ali ne ali je treba kaj korigirati ali je vse hudo narobe". Zaradi ogorčenja, ki so ga požele frekvence in zaposlitev Koprivnikarja v BTC-ju, pa Mermal zdaj obžaluje, da je Koprivnikarja dejansko zaposlil: "Moram biti tudi fer do gospoda Koprivnikarja, ki sem ga kot ministra zelo cenil, če pa gledam tole, kar se zdaj dogaja, širše, je pa hudo za podjetje, ki ga vodim, ker se pogovarjamo o BTC-ju, Koprivnikarjih in vsem preostalem." Bolje bi bilo, je še na glas razmišljal Mermal, da bi znanje in izkušnje nekdanjega ministra najeli prek drugega zasebnega podjetja in se tako izognili vsem težavam, ki jih podjetju prinašajo nekdanji visoki državni funkcionarji.

Poleg pridobitve frekvenc 5G pa se je pojavil tudi očitek o visokih nakazilih, ki naj bi jih družba prejemala v času Koprivnikarjevega ministrovanja. V družbi pojasnjujejo, da že dalj časa oddajajo poslovne prostore različnim državnim organom in službam, v Koprivnikarjevem mandatu na položaju ministra pa se višina najemnin ni spreminjala. Je pa njihova družba BTC PROP lani prevzela upravljanje nekaterih poslovnih objektov drugod po državi, v katerih je med drugimi najemnik tudi država. BTC tem najemnikom na osnovi pogodb o upravljanju, ki jih ima sklenjene z različnimi lastniki objektov, obračunava stroške upravljanja, vzdrževanja in obratovanja.

L. L., Simeona Rogelj, Radio Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
Dado8
# 04.10.2018 ob 18:34
Mi pa delamo v skladiscih Btc-ja za 600e,od tega je ze polovica iz Bosne.Tako upravlja z nami g.Mermal,vsi bezijo iz tega skorumpiranega podjetja.Pa da Koprivnikar ni zarad tega dobil sluzbe,kaksne pravljice.Ponizevalno za nas navadne delavcke v btju.Naj se javi se kdo,lahko potrdi isto.
najdise
# 04.10.2018 ob 17:34
Nobene besede o tem zaradi katerih kompetenc ga je zaposlil?
AlBundy
# 04.10.2018 ob 18:08
Seveda ne, v teh štirih letih ministrovanja je postal takšen stručko, da ga Mermal preprosto ni mogel spregledati ...
najdise
# 04.10.2018 ob 17:38
A so imeli razpis za prosto delovno mesto in je bil Koprivnikar najboljši kandidat?
navigator007
# 04.10.2018 ob 22:29
Zadoščalo je, da sem prebral naslov in zdaj vem, da Koprivnikar definitivno ni nič kriv. Mermal tudi ne. Oba sta iz društva svetih poštenjakov.
Binder Dandet
# 05.10.2018 ob 05:54
@Homer.:
"Se mi zdi da je to spet ena gonja, ki je zrasla na SDS zelniku....."

Vsi smo SDS-ovce. Če le razmišljamo drugače kot ti. Tega zajca vedno iz klobuka potegneš.:D

Mogoče se gre pa za prihodnost. Kot bivši minister na minstrstvu, ki bdi nad temi frekvencami, znajo pridet prav njegove "izkušnje in znanje" glede pridobivanja pravih frekvenc, ne le testnih. Kdo bi vedel?;)
Bolek
# 04.10.2018 ob 17:55
Da zaposlitev Koprivnikarja nima nobene zveze z dodeljevanjem frekvenc, so "priče za malu djecu".
Tip si je že za časa ministrovanja pripravljal službo po izteku mandata, kar bi tudi vsak drugi počel, če bi imel možnost.
Koprivnikar je pač imel to možnost, da je svojega bodočega delodajalca "prepričal" na prikrit način.
zala10
# 04.10.2018 ob 17:47
Mermal poudarja, da zaenkrat ni nobenih dokazov, da bi bili postopki pridobivanja licenc sporni, zaposlitev Koprivnikarja pa zaradi zapletov obžaluje.

Zakaj imam en tak občutek, da iz te Koprivnikarjeve službe ne bi nič in da bosta obe strani sporazumno odstopili od pogodbe o zaposlitvi? :)))
Bondjanez
# 04.10.2018 ob 18:48
Neeeeeee. Kje pa.
tupamaross
# 04.10.2018 ob 19:27
No, sedaj sem pa pomirjen.
fiston
# 04.10.2018 ob 18:56
Prvi mož družbe BTC Jože Mermal je zanikal navedbe medijev, da naj bi nekdanji minister za javno upravo Boris Koprivnikar dobil službo v BTC-ju kot kompenzacijo za pomoč družbi pri pridobitvi licenc za peto generacijo mobilne telefonije (5G).

Ja bilo bi zelo čudno, če bi kar priznal....
radijovandl
# 05.10.2018 ob 09:13
S tako napisanim člankom in naslovom MMC ponovno kaže, da ne dela svoje javne sluźbe kot bi morala. V naslovu, ki ga prebere največ ljudi, MMC navaja odgovor direktorja BTC, ki kot nedolžna ovčka pravi, da ni kriv. Naslov članka brez vsiljenega in nekorektnega novinarja bi moral glasiti npr: ‘Odgovor direktorja BTC na izrečene očitke o korupciji’. Še en dokaz, da javna tv že dolgo ni več javna v službi vseh nas.
m72
# 05.10.2018 ob 09:11
Pa to je skoraj kazen, da imaš takega blebetka v firmi :-)
Sicer pa tej pravljici, da njegova zaposlitev ni protiusluga za blebetkovo pomoč pri dodeljevanju frekvenc 5G, niti stara mama in otroci ne verjamejo.
neskafe
# 04.10.2018 ob 19:13
BTC naj vrne licence za 5g da se vsaj malo izkazejo
Binder Dandet
# 05.10.2018 ob 10:06
@Homer.:
"Jaz vam nisem kriv, če se pustite zavajati medijem kot so nora24, požareport, ......."

Zahajam na MMC, kjer komentiram in pogledam še siol in 24ur. Torej vse kar vem o tem, je iz teh 3 medijev. Največ pa na MMC. Opažam pa pri prijateljih, zapriseženih levičarjih, da se dostikrat na nova24 hodijo naslajat, kar je ironično. Meni dol visi za nova24 in reporter (sem pa nekoč bil na stališču, da je treba brat mladino in reporter, da si iz obeh strani osvetliš zgodbo...nakar sem spoznal, da dva črnobela pogleda še ne tvorita odtenka sivine, ki ga iščem, zato se danes z obremenjenimi mediji ne ukvarjam). Vglavnem, še vedno govoriš s stališča obremenjenga človeka in mi pripisuješ lastnosti, ki izvirajo iz tvojih strahov:). Mogoče sem ti že kdaj napisal. Si zanimiv komentator (sicer se tudi ne bi tolikokrat vate zaganjal:)), ampak obremenjenost z rdeče/črnimi ti širino jemlje.
Binder Dandet
# 05.10.2018 ob 08:05
"Ampak to je povsem legitimna uporaba znanja."

Mislim da je slabo rešeno to. Ker spodbuja korupcijo. Recimo da je podobno, če delaš v podjetju A in podpišeš konkurenčno klavzulo, da po prenehanju zaposlitve še 2 leti ne boš kje drugje opravljal tega dela. V tej smeri bi morali biti. Bivši minister neko obdobje po prenehanju funkcije ne bi smel opravljati dela, ki se navezuje na opravljanje ministrske funkcije.

Na primeru šolstva. Lahko gre šolski minister nazaj v šolo/faks poučevat, ampak ne bi smel sodelovati na področju pridobivanja nekih ugodnosti, ki se pridobijo na razpisih na ministrstvu, kjer je ministroval.

Na primeru Koprivnikarja. Gotovo ni higienično, da je šel v podjetje, ki je pridobilo testne frekvence in bo v prihodnje pridobivalo komercialne. Vsaj ne, dokler ne preteče nekaj časa. Nimam razdelano, koliko časa.
ap72
# 05.10.2018 ob 06:49
druge televizije poročajo o izjavah "priznanega" tožilca

kaj pa nacionalni medij??
DiscoViking
# 04.10.2018 ob 21:09
Zdj sem pa ful pomirjen.

Sarkazem off
runcajz
# 04.10.2018 ob 18:36
Denar ne smrdi ! Ne levim in ne desnim . Koprivnikar pa je strokovnjak za vsemogoče Uberje, pa Airbnb-e in druge , kjer lahko, ampak res, čisto slučajno, pade kakšna provizija. Ja, pa še sodobni bomo in trg bo konkurenčen in sploh in oh. Saj je potoval po ZDA in iskal takšna podjetja, pa na IBM je tudi šel. Pravi fant od fare za naše pare !
Homer.
# 05.10.2018 ob 13:01
@mali_M
Slabo razmišljaš......
Bi pa firmo registrirali drugje kjer bi dobili te frekvence zastonj za začasno uporabo in tam, opravili testiranja.
Ne vem, a je res tako težko dojeti, da je uporaba frekvenc za testiranja načeloma zastonj?
oziris.va
# 05.10.2018 ob 10:40
najdise
# 04.10.2018 ob 17:38

A so imeli razpis za prosto delovno mesto in je bil Koprivnikar najboljši kandidat?


Zakaj bi imeli razpis? Saj BTC ne spada v javni sektor.
keketz
# 05.10.2018 ob 10:19
Jelinčič je že opozarjal...

https://www.rtvslo.si/znanost-in-tehnologija/jelincic-akos-nezakonito-podeljuje-frekvence-za-mobilno-telefonijo-5g/461675
Binder Dandet
# 05.10.2018 ob 10:08
@GORILA:
"..ali vam je sedaj jasno, zakaj nobeden uspešen gospodarstvenik noče biti v vladi?"

Ker si večina uspešnih gospodarstvenikov ne želi življenja komplicirat s politikanstvom in umazanimi igricami? Povej, na kaj ciljaš, ker več opcij izhaja iz tvojega dvoumnega vprašanja.
Knight Kant
# 05.10.2018 ob 09:54
BTC: Koprivnikar ni dobil službe zaradi pomoči pri frekvencah 5G

In avtonomna vozila bo na teh frekvencah preizkušal kdo? BTC neposredno? Ali "zunanji" izvajalec --- najemnik testnega igrišča BTC? Na primer Uber?

In Koprivnikar je v tej zgodbi kot minister za javno upravo (sic) v imenu naše vlade čisto slučajno v ZDA podpisoval dogovore o sodelovanju.z multinacionalko Uber?
GORILA
# 05.10.2018 ob 08:40
...ali vam je sedaj jasno, zakaj nobeden uspešen gospodarstvenik noče biti v vladi?
trdnjava
# 05.10.2018 ob 00:45
Mal berte Požarja, kakšen je bil postopek. Slabo ste na tekočem.
Homer.
# 05.10.2018 ob 12:55
@Binder Dandet
Z mnenji, ki so povzetek omenjenih medijev, nisi ravno pokazal širino, ampak močno nagnjenost.
Sicer pa tu ne gre za levo-desno, ampak SDS proti vsem ostalim....
Upam da ločiš razliko.......
mali_M
# 05.10.2018 ob 12:23
Tudi če testne frekvence prodaš za 1000 €, je to še vedno več kot 0. Če jih neka firma tako nujno rabi, da bo z njimi oziroma z novo tehnologijo 5G kaj kasneje zaslužila, ji plačilo v denarju ne bi smel biti problem.
Homer.
# 05.10.2018 ob 09:31
@Binder Dandet
Jaz vam nisem kriv, če se pustite zavajati medijem kot so nora24, požareport, .......

Če pa jim verjameš potem bolje, da takoj emigriraš, ker je po njihovih trditvah v Sloveniji že milijon migrantov, davki bodo blizu 100%, Levica pa bo jutri uvedla venezuelski režim,......

@Dvomljivec
+
ampak kaj pomaga, če zavedeni ne razumejo preprostih dejstev.......,
pa četudi prihajajo s strani, ki nam je to področje popolnoma jasno.
Zato bodo nadaljevali s svojo lajno, pa četudi jim 100x napišeš gola dejstva postopkov in podkrepiš z izdanimi radijskimi dovoljenji.

Nora24 je pač napisala in večkrat ponovila insinuacije, ki so v dojemljivem krogu resnice postale.
Nikolaj
# 05.10.2018 ob 08:44
Kjer je dim
je tudi ogenj.
Krtomir
# 05.10.2018 ob 08:05
Mermal je pa malo prestar in preveč bogat, da bi tvegal vse kar ima zaradi take bedarije. Izgleda zelo neverjetno, in kolikor vidim ni za kakšno kriminalno dejanje nobenih dokazov. Vse skupaj je še najbolj podobno narejenemu medijskemu linču.
Viktor O
# 05.10.2018 ob 07:08
Pa saj je to v slovenskih neprivatiziranih podjetjih modus vivendi.
Dvomljivec
# 05.10.2018 ob 06:45
Testne frekvence niso namenjene drugemu kot testiranju in jih res ni težko dobiti če le znaš pojasniti AKOSu kaj bi z njimi počel. Komerciajne pa so vredne milijone, ampak teh niso dobili. To je res gonja za nič.
Homer.
# 05.10.2018 ob 09:53
@Dvomljivec
Se mi zdi pa logično da bivši minister seveda zelo dobro pozna regulativo na tem področju in bo zelo koristern btcju pri razpisu za komercialne frekvence. Ampak to je povsem legitimna uporaba znanja.
----------------------------
Mislim, da se motiš....
BTC razvija aplikacije za uporabo omrežja 5G in ni operater omrežja....
Ko bodo operaterji zgradili omrežja, bodo te aplikacije uporabljale infrastrukturo operaterjev (bazne postaje), uporabniki pa bodo operaterjem plačevali storitve.
Zato BTC in ostali potrebujejo te frekvence le začasno, dokler omrežje ne bo delovalo.

BTC lahko Koprivnikarja izkoristi za navezavo stikov z mednarodnimi partnerji......
Dvomljivec
# 05.10.2018 ob 06:49
Se mi zdi pa logično da bivši minister seveda zelo dobro pozna regulativo na tem področju in bo zelo koristern btcju pri razpisu za komercialne frekvence. Ampak to je povsem legitimna uporaba znanja. Res je vse skupaj že malo smešno.
Binder Dandet
# 05.10.2018 ob 05:50
"Bolje bi bilo, je še na glas razmišljal Mermal, da bi znanje in izkušnje nekdanjega ministra najeli prek drugega zasebnega podjetja in se tako izognili vsem težavam, ki jih podjetju prinašajo nekdanji visoki državni funkcionarji."

Nekdanji visoki državni funkcionarji prinašajo težave LE v primeru, če je v času opravljanja te funkcije ta funkcionar podjetju omogočil to ali ono. Če se ta funkcionar zaposli v xy podjetju, ki ni imelo opravka v smislu pridobitve neke ugodnosti z uradom/ministrstvom funkcionarja za časa njegove funkcije, ni nobenih težav.
Homer.
# 04.10.2018 ob 19:03
Poleg BTC so ODRF v okviru evropskih projektov pridobili tudi Elektro Gorenjska, AMZS in Internet Institute.
Homer.
# 04.10.2018 ob 20:15
Se mi zdi da je to spet ena gonja, ki je zrasla na SDS zelniku.....
Spomnimo se:
Koprivnikarja so brez razloga preganjali določeni policisti.
Ko so hvalisanja na FB prišla na dan so ti policisti zgubili službo.
Čisto po "naključju" so ti policisti izhajali iz SDS vrst.
Sedaj se skušajo maščevati.......
V tem so udeleženi standardni mediji, ki jih obvladuje SDS:
Požarreport, Nora24, Reporter, ....

Tokratna zgodba pa nima vsebine, ravno kot takrat, ko ni vozil pod vplivom alkohola.
Vsak z malo logike lahko dojame, da za frekvence ni bilo skoraj nobenega zanimanja in le te tri firme so se po daljšem času javile za testiranje. Te tri firme tudi sodelujejo v EU projektih.

Frekvence za testiranje niso plačljive (zgolj kakšne takse za izdajo radijskega dovoljenja). Torej nekih finančnih koristi ni.......

Menda je tudi logično, da si ob koncu mandata iščeš neko službo.
Bi bilo bolje da še leto dni vleče poslansko (ministrsko) plačo?
Takrat bi najbrž isti mediji pisali, da je parazit......

Mene pravzaprav te "afere" v produkciji SDS ne presenečajo.
Bile so nekako najavljene in v stilu JJ:
zlepiš dva papirja skupaj in prikrojiš zgodbo svojim potrebam
Homer.
# 05.10.2018 ob 09:15
A res ne dojemate?
Te frekvence bi BTC dobil zastonj s Koprivnikarjem ali brez.
Te je dodelil AKOS in ne Koprivnikar, trem podjetjem, ki se ukvarjajo z implementacijo te tehnologije in izvajajo EU projekte.
Pravzaprav če jim AKOS ne bi dodelil teh začasnih frekvenc, bi nam EU "zagrozil"

Očitno IQ s časom strmo pada ...........
vranek
# 05.10.2018 ob 00:42
BTC je zasebno podjetje in ni dolzno imeti nobejih razpisov! Zaposlijo lahko na nacin kakor zekijo kogarkoki. V moji firmi ne bojo meni blentavi pisuni krojili zaposlovalne politike. Trdno verjamem,da Mermalu tudi ne! Novinarke in nekateri komentatorji tukaj pa na trepalnice?
Oglasno sporočilo
link
Fasada ni le strošek, je vaša investicija
15. oktober 2018 ob 08:10 Vgradnja toplotnoizolacijskega sistema JUBIZOL je naložba, ki vam zagotavlja učinkovito in dolgotrajno zaščito vašega objekta.
Več oglasnih sporočil ...
Kazalo