Slovenija
Poslanci bodo o predlogih zakonov glasovali predvidoma v torek. Foto: DZ/Borut Peršolja

Dodaj v

Pred poslanci zadnji sveženj vladnih zakonov

Na tapeti socialno vključevanje, železnica in informacijska varnost
16. april 2018 ob 07:27
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

V državnem zboru so v ponedeljek začeli štiridnevno izredno zasedanje, na katerem bodo med drugim obravnavali vladne predloge zakonov o socialnem vključevanju invalidov, železniškem prometu in informacijski varnosti.

Predlog zakona o socialnem vključevanju invalidov širi krog invalidov tudi na osebe z avtističnimi motnjami, ki imajo tako hudo obliko neprilagojenega vedenja, da jim onemogoča samostojno življenje in pridobivanje sredstev za preživljanje. Poleg njih širi krog še na osebe z zmerno do hudo možgansko poškodbo ali okvaro in gluhoslepe osebe.

Državni zbor bo obravnaval tudi predlog novele zakona o železniškem prometu, s katerim se odpravljajo ovire za vzpostavitev enotnega evropskega železniškega območja, in pa predlog zakona o varnosti v železniškem prometu, s katerim bo nadzor nad prevozniki in upravljavci tega prometa poleg inšpektorata izvajala tudi agencija za železniški promet.

DZ bo opravil tudi drugo branje predlogov zakonov o informacijski varnosti ter o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij. S sprejemom zakona o informacijski varnosti bo Slovenija ena prvih evropskih držav, ki ji bo uspelo celovito urediti to področje, je na seji pristojnega parlamentarnega odbora, ki je predlogu zakona prižgal zeleno luč, poudaril minister za javno upravo Boris Koprivnikar. Poslanci pa bodo obravnavali tudi predlog novele zakona o lokalni samoupravi, ki med drugim odpravlja neustavnosti glede možnosti za pridobitev lastnosti reprezentativnosti Združenja mestnih občin Slovenije.

Glasovanje o predlogih zakonov bo predvidoma v torek.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
divacvlade
# 16.04.2018 ob 07:58
Ali agencija za železniški promet že obstaja dalj časa, ali jo bodo ustanovili? A obstaja kje portal vseh agencij, ki se pri koritu napajajo v brezdelju?
Skippy
# 16.04.2018 ob 08:29
Dovolj je že teh novih zakonov v zadnjem trenutku.
Ogroženi
# 16.04.2018 ob 09:42
Mešetarjenje stranke SD - Socialni demokrati s socialnimi pomočmi

Vlada RS je v začetku leta sprejela sklep, po katerem bi se denarne socialne pomoči (DSP) upravičencem povišale v skladu z rastjo cen življenskih potrebščin (kot je to določeno v zakonu o socialno varstvenih prejemkih ZSVarPre) iz 297,52€ na nekaj več, kot 331€.
Poleg tega je Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) vladi predlagalo, da se DSP, namesto 21.ega v mesecu z mesecem aprilom 2018 začnejo izplačevati 4.ega v mesecu.

Zaradi odstopa premierja Mira Cerarja do realizacije tega ni prišlo. Socialno ogrožene osebe, upravičenci do DSP v mesecu aprilu niso prejeli povišanega zneska, MDDSZ pa je na svoji spletni strani objavilo, da do spremembe datuma izplačil (še) ne bo prišlo zaradi "organizacijskih problemov).

Vmes se je zgodil še predlog poslanske skupine Levica, po katerem bi se DSP povišale na 385€. Ker pa je prišlo do pravnih zapletov, so "modre" glave ugotovile, da bi do tega povišanja lahko prišlo z mesecem junijem, a le do konca tekočega leta, potem pa bi se DSP znižale nazaj na 297,52€. Proti predlogu je bil zgolj eden in sicer poslanka iz poslanske skupine SD (človek kaj takega enostavno ne more dojeti, da je to lahko res).

V tem trenutku vsi upravičenci do DSP tako niti ne vedo, ali dne 4.4.2018 niso prejeli pomoči neupravičeno (vladni sklep) ali pa je šlo zgolj za predvolilno prazno obljubo ministrice za delo, dr. Anje Kopač Mrak in predlog sploh nima nobene pravne podlage.

Prav tako upravičenci do DSP ne vedo, ali jim za mesec april 2018 pripada povišani znesek (usklajen z rastjo cen življenskih potrebščin, kot to določa ZSVarPre) ali ne.

Tudi ne vedo, ali lahko ta povišanja v prihodnje zahtevajo za nazaj (ali so do tega bili dejansko upravičeni ali ne), ali so upravičeni do izplačila zamudnih obresti (glede na to, da jim je bilo izplačilo obljubljeno za dne 4.4.2018 in ne 21.4.2018).

Upravičenci tudi ne vedo, kako bo z izplačili za mesec maj 2018. Ali bo do izplačila prišlo v začetku meseca (4.5.2018) ali, kot do sedaj (21.5.2018). Ne vedo, ali so upravičeni do zneska v višini 331€ ali do 297,52€ ali celo do zneska 385€.

Skratka, popolna anarhija in mešetanje s predvolilnimi obljubami, neizpolnjenimi obveznosti MDDSZ do upravičencev do DSP in očitno povzročena škoda najbolj ranljivi skupini državljanov.

Varuhinja človekovih pravic, ga. Vlasta Nussdorfer je, kot po navadi, tiho. Naših pa že ne, kajneda, ga. varuhinja? Vse za ohranitev statusa SD....
m72
# 16.04.2018 ob 16:39
"@ SamoRes - železnice bi morali privatizirati."

Ne privatizirati, deratizirati! Vemo, kaj se je tam zaredilo. In kdaj.
tedomedo
# 16.04.2018 ob 10:39
Inšpektorat za železniški promet, agencija za železniški promet.... manjka še kakšen zavod za železniški promet, urad za železniški promet, komisija za železniški promet.... Piz'a materina, polno javnega sektorja brez funkcije.
Springbok
# 16.04.2018 ob 08:44
@ Skippy - tudi meni ta zakonodjani stampedo ni všeč. Vendar je potrebno ločiti med zakoni, ki bremenijo proračun s predvolilnimi darili, in zakoni, ki jih moramo do določenega roka sprejeti, ker smo se tako zavezali EU.

Zakonov, ki bremenijo proračun s predvolilnimi darili, ne bi smeli sprejemati, saj bodo finančno bremenili prihodnjo vlado.

Zakone, ki jih moramo sprejeti zaradi EU, ba bi moral sprejeti čim prej, saj jih je itak potrebno sprejti, in s tem prihraniš novi vladi, da bo izpostavljena tožbam EU takoj na začetku mandata.
GlasRazuma36
# 16.04.2018 ob 11:51
Naj že prepustijo vajeti naslednjim. O Piratih recimo skoraj nič ni govora v medijih pa so zelo zanimivi. Zakaj to? >:(
AM
# 16.04.2018 ob 10:47
nepokorni
uvedbo gasilskega vozniškega dovoljenja


Ne razumem zakaj gasilci potrebujejo posebno vozniško dovoljenje ?
Ga bodo potem dobili tudi policaji, pa vozniki reševalnih vozil, pa vojaki, pa....
misterij1234
# 16.04.2018 ob 22:31
Parazit Cerar nadaljuje s svojimi priskledniki nadaljno siromašenje proračuna.
Homer.
# 16.04.2018 ob 20:02
@AM
# 16.04.2018 ob 10:47
nepokorni
uvedbo gasilskega vozniškega dovoljenja

Ne razumem zakaj gasilci potrebujejo posebno vozniško dovoljenje ?
Ga bodo potem dobili tudi policaji, pa vozniki reševalnih vozil, pa vojaki, pa....
----------------------------
O tem smo že debatirali.
Gre za vozila (kombiji), ki se v civilni izvedbi vozijo z B kategorijo
Gasilska izvedba je zaradi vgrajene opreme in rezervoarja vode težja. In samo zaradi teže ga ne bi smeli voziti z B kategorijo.
Ker gre za prostovoljna društva, ni za pričakovati, da bo vedno na razpolago voznik s C kategorijo. Dokler bi tega našli ali pa intervencijo opravili profesionalci, bi tvoja hiša že zdavnaj pogorela.
Bi bil zadovoljen ali bi podprl zakon, da se v določenih okoliščinah intervencije kadar ni druge možnosti lahko pripelje tisti kombi tudi z B kategorijo?
generacija56
# 16.04.2018 ob 12:57
A bo obstrukcija SD, DESUS?
Ali glasovanje proti?
Ali pa mislijo, da ne beremo?
Springbok
# 16.04.2018 ob 09:24
@ divacvlade - agencij je kar nekaj, Jaz poznam ono za trg vrednostnih papirjev, za zavarovalni nadzor in na primer za komunikacije in omrežja. Delajo tisto, kar zaradi EU zakonodaje ne smejo delati ministrstva neposredno, ampak kao neodvisne in bolj strokovne agencije. In kolikor poznam delo na teh treh agencjah, ne zabušavajo.

Večji problem so razni uradi (šolstvo, knjigo, verstva, potrošnike, ipd.).
Šentvid
# 16.04.2018 ob 09:02
Z dolocitvijo datuma 03.05.2018 .l . Predsednik drzave B.Pahor je tudi raspustil parlament , in od kod pravica parlamentarni mafiji da zaseda štiri dni in usvaja zakone ?
Zasedanje je nelegitimno , zaustavite anarhijo in nasilje nad državljanke in državljane !
Ukrepati T A K O J !
Mijalko Rasnicki preess
Homer.
# 16.04.2018 ob 08:38
Skippy
Zakoni se ne sprejemajo od danes na jutri, ampak sledijo natančno določeni proceduri, ki traja zelo dolgo.
Sicer pa iz članka razumem, da gre za obravnavo predloga zakonov. To pa je še daleč od sprejetja...
nepokorni
# 16.04.2018 ob 09:55
Med SMC-jevimi predlogi je tudi sprememba zakonodaje, ki bi zelo koristila prostovoljnim gasilskim društvom, saj bi prinesla uvedbo gasilskega vozniškega dovoljenja in s tem boljšo operativno pripravljenost slovenskih operativnih gasilcev. Predlog je usklajen z Gasilsko zvezo Slovenije in nima finančnih ali škodljivih posledic za državo!

Se pa SD, SĐS in Desus s tem žal ne strinjajo. Da boste vedeli na volitvah.
Springbok
# 16.04.2018 ob 08:49
@ SamoRes - železnice bi morali privatizirati.
davison20
# 16.04.2018 ob 08:48
Skippy, kaj te moti pri temu zakonu, razen tega, da ni bil napisan na Trstenjakoovi?

Predlog zakona o socialnem vključevanju invalidov širi krog invalidov tudi na osebe z avtističnimi motnjami, ki imajo tako hudo obliko neprilagojenega vedenja, da jim onemogoča samostojno življenje in pridobivanje sredstev za preživljanje. Poleg njih širi krog še na osebe z zmerno do hudo možgansko poškodbo ali okvaro in gluhoslepe osebe.
Kazalo