Gospodarstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.1 od 51 glasov Ocenite to novico!
Daniel Mitchell
Daniel Mitchell je libertarec, ne pa tudi konservativec. Kaj to pomeni? Libertarec je nekdo, ki s filozofsko konsistentnostjo zagovarja človekovo svobodo proti državnim vmešavanjem. Konzervativci, denimo Bush mlajši, pogosto dopuščajo veliko državo, torej radodarno javno porabo. Poleg tega konservativci pogosto pridigajo o tem, kako živeti zasebno življenje, libertarci pa se v to ne vtikajo. Foto: društvo Svetilnik
       Dejstvo je, da ekonomije na Japonskem, v ZDA, sploh pa v Evropi stagnirajo zaradi strukturnih pomanjkljivosti, to je preveč vladne zapravljivosti, visokih davkov, preveč regulacije in administrativnih ovir. In politika kvantitativnega sproščanja (to je tiskanja denarja) teh težav ne rešuje! Japonska je imela takšno monetarno politiko in keynesianizem dve desetletji, pa je njeno gospodarstvo ostalo nepremično.       
Mitchell opozarja, da je pristop k reševanju bank napačen. Po njegovem mnenju država ne bi smela reševati posameznih bank, ampak sistem. To pomeni, da bi morala, podobno kot v ZDA in na Švedskem pred 20 ali 25 leti, prevzeti banke, v celoti jamčiti za depozite in delujoče dele banke pripojiti drugi, zdravi banki. Pri tem bi svoje naložbe izgubili vsi delničarji in imetniki obveznic propadlih bank. In delo bi izgubili vsi vodstveni kadri. Če banke niso dobro vodene, je v kapitalizmu normalno, da utrpijo izgube, kot so jih na Islandiji. V Sloveniji so izgube utrpeli imetniki podrejenih obveznic. "Prav je tako!" je prepričan Mitchell. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Evrožvenket: Pogovor z am...

Dodaj v

Če bi bila Slovenija vodena kot švicarski kanton …

Pogovor z ameriškim predavateljem Danielom Mitchellom
3. oktober 2014 ob 15:17,
zadnji poseg: 3. oktober 2014 ob 16:02
Ljubljana - Radio Slovenija

"Slovenija bi imela precej višje stopnje rasti, če bi bila vodena kot švicarski kanton. Sposobna je hitrejšega razvoja, toda ne v obstoječem političnem okolju," meni ameriški ekonomist Mitchell.

Daniel Mitchell z ameriškega inštituta Cato preučuje davčne sisteme in je zagovornik enotne davčne stopnje in čim manjšega, v gospodarstvo čim manj vpletajočega se državnega aparata. Čeprav, kot priznava, je vlada lahko velika, pa se obenem ne vpleta v ekonomijo in pusti veliko svobode trgu, kot Danska, še bolje, kot Švica. Mitchell veliko gostuje po Evropi, v Sloveniji je bil, kot pravi, šestkrat. Pred dnevi smo se z njim pogovarjali v okviru Liberty Seminars, srečanja libertarcev iz različnih držav.

Po njegovih opažanjih in analizah so baltske države najbolj tržno usmerjene, Skandinavija pa prosti trg združuje z veliko vlado. Francozi so brezupen primer, saj po eni strani hočejo veliko, socialno in redistributivno državo, ki jo na drugi strani sami goljufajo. Južne ekonomije so v globokih težavah.

"Uničile so svoj socialni kapital, delovno etiko in zanašanje nase. Vlade v južnih državah so prevelike in demografska razmerja so obupna in ... Pravzaprav imam svojo različico Evrope dveh hitrosti. Južna bo propadla in večina severne bo ugotovila, kako preživeti in se reformirati. Ne bi bil presenečen, če v južni Evropi čez 10 ali 20 let ne bi bilo več demokracije."

Kje v takšnih razlikah med evropskimi državami vidi Slovenijo? "Morda sem Slovenijo obiskal večkrat od povprečnega Američana, ampak zato še nisem strokovnjak za vašo državo ... Moj občutek mi govori, da je Slovenija podobna severni Italiji – zmerno produktivna, zmerno dobro izobražena, z veliko impresivnimi zmožnostmi, a s političnim sistemom, ki jo drži nazaj. To bi bil moj preprost sklep. Če bi severna Italija postala švicarski kanton, bi njeno gospodarstvo cvetelo. Ljudje bi živeli v političnem sistemu, ki deluje, namesto da jih, tako kot zdaj, nadzoruje disfunkcionalni Rim. Menim, da bi Slovenija prav tako dosegala precej višje stopnje rasti, če bi bila vodena kot švicarski kanton. Slovenija je namreč sposobna hitrejšega razvoja, toda ne v obstoječem političnem okolju."

Pesimizem glede razvoja Evrope
Daniel Mitchell je pesimističen glede razvoja Evrope, če se bo ta še naprej zanašala na intervencijo države. Srednje velika socialna država je lahko uspešna in vzdržna, če imate prebivalstveno piramido, ne pa cilindra, torej starajoče se družbe, pravi. "Z matematično gotovostjo se pomikate proti proračunski katastrofi."

V mislih ima pravice upokojencev in tistih, ki prejemajo socialno podporo. "Ne ujema se razmerje med tistimi, ki pretežno ustvarjajo, in onimi, ki večinoma porabljajo. Veste, te težave imamo tudi v Združenih državah Amerike, ampak v Evropi so, mislim, še bolj potencirane. Evropa je na napačni poti, zato sem nekoliko pesimističen glede njene prihodnosti, če toliko ljudi meni, da imajo nekakšno Schumanovsko pravico do čekov, ki jih krije država."

Švicarska formula fiskalnega pravila
Mitchell v svojih pisanjih pozornost usmerja na obdobje konec 18. in začetek 19. stoletja, ko sta Amerika in Evropa bogateli, država pa je takrat porabila manj kot 10 % bruto domačega proizvoda. Po njegovem mnenju je bil takrat čas najhitrejšega gospodarskega razcveta. Vendar, ali mora biti država nujno vitka? Je to nujen pogoj za rast? Ne, priznava Mitchell in navaja Dansko, čeprav je skoraj osamljeni primer. "Danska je zelo dober primer države, ki je nadvse učinkovita kljub veliki porabi."

A to zato, ker se država ne vpleta preveč v prosti trg. Kaj pa je zanj dobra fiskalna politika? Zanimivo je, da omenja švicarsko formulo fiskalnega pravila, ki ji namerava slediti tudi Slovenija. "Dobra fiskalna politika ne tiči v maastrichtskih kriterijih. Dobra fiskalna politika ne pomeni uravnoteževanja proračuna. Dobra fiskalna politika je dosežena takrat, ko javni sektor raste počasneje od zasebnega. Maastrichtski kriteriji pa so po mojem mnenju napaka. Kaj se namreč zgodi, če postavite mejo javnofinančnega primanjkljaja pri treh, dolga pa pri 60 odstotkih BDP-ja? Kaj storijo politiki? Rečejo: oh, zvišati moramo davke! In tako država samo raste in raste in škodi gospodarstvu. Morali bi posnemati švicarsko dolžniško zavoro, ki je v resnici kapica na porabo. Medtem ko gre Evropa po napačni poti z večanjem vloge države, višjimi davki, večjimi primanjkljaji in dolgovi, ima Švica to zavoro, ki ji omogoča, da njena vlada raste po stopnji le 2 ali 2,5 % na leto. Odkar so sprejeli to pravilo, se državna poraba kot delež v BDP-ju počasi zmanjšuje. Zlato pravilo namreč ni uravnotežiti proračun, zlato pravilo je uvesti rešitev, po kateri državni sektor raste počasneje od zasebnega."

Slovenija kot majhna država ni povsem neodvisna
Slovenija uvaja švicarsko rešitev. A to samo po sebi ne prinaša zagona, le upočasnjuje rast državne porabe. Kaj torej manjka za gospodarsko rast? Mitchell pravi, da Slovenija kot majhna odprta ekonomija ni povsem odvisna od sebe. Področja, ki jih lahko nadzira, so lažje najemanje in odpuščanje zaposlenih, davki ... Predvsem Mitchell priporoča v Evropi nepriljubljeno enotno davčno stopnjo ... Plače v javnem sektorju naj ostanejo zamrznjene, država pa naj prevetri transferje in subvencije.

To so tudi priporočila, ki jih pripisuje Bruselj in jim Slovenija že sledi. A Mitchell odgovarja: "Ampak javna poraba še vedno presega 45 % BDP-ja! Kakršen koli napredek že ste storili, gotovo morate delo nadaljevati in storiti še več!"

"Lastništvo države je manj učinkovito"
Seveda ima Slovenija še veliko državnega lastništva podjetij. Obstajajo načrti glede privatizacije. "Državno lastništvo je običajno manj učinkovito, ker omogoča ugodnosti politikom, ti strežejo interesom svojih prijateljčkov in podpornikov. To je stvar, ki jo država lahko nadzira in spremeni. Zato privatizirajte državna podjetja ... Ne, sploh vam ni treba privatizirati, samo ukinite vse državne privilegije in subvencije, ki jim jih nudite. Naj podjetja živijo ali umrejo na podlagi svoje konkurenčne sposobnosti. To bo nekakšna de facto privatizacija. Poskrbite le, da bo trg odprt za prihod ali nastanek novih podjetij."

Daniel Mitchell ugotavlja, da je Slovenija izgubila avreolo najnaprednejše postkomunistične države. Prehitevajo jo baltske države, Slovaška, Češka. Še en slovenski problem: previsoka obdavčitev dela. Več kot 42 % plače zaposlenemu trga država. Res pa je, da gre denar za zdravstvo, pokojnine, socialno zavarovanje. Mitchell pravi: "Kljub temu gre še vedno za davek! To je davek na ustvarjanje novih delovnih mest in na ponudbo dela. Ne vem, kako razraščena je pri vas siva ekonomija, ampak običajno v državah z visokimi socialnimi dajatvami veliko delavcev, predvsem slabše plačanih, jemlje denar pod mizo in služi na črnem trgu."

Da bi znižali obdavčitev dela, bi morali v Sloveniji počasi preiti tudi na drugačen način vplačevanja pokojninskih premij. "Socialni prispevki, ki jih plačujete, so previsoki in zato eden od razlogov, zakaj bi se morali preusmeriti na naložbeni sistem. Tako bi ustvarili bolj neposredno povezavo med vplačili in prejemki," še pravi sogovornik.

A. S., Maja Derčar, Radio Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
black
# 03.10.2014 ob 15:35
Kdaj je bilo pa se orozje predpogoj za uravnotezenje javnih financ?

Daniel Mitchell je zadevo, kljub temu da je "outsider", opisal zelo dobro. Drzava se spusca in regulira podrocja v katerih ne bi smela delovati, zavira in izkorisca gospodarstvo, spodbuja sivo ekonomijo s previsokimi obdavcitvami in vztraja v smeri nevzdrznih dvigovanj davka, namesto da bi reformirali vsaj del javnega sektorja, ki je sam sebi namen.

Politika je odraz ljudstva, ljudstvu pa ni mar. Zato pa tonemo, tako kot tone volilna udelezba.
delusional
# 03.10.2014 ob 15:41
@Norland

Si kdaj bil v ZDA in na lastne uči videl, kako ljudje tam živijo? NE, zato bodi tiho in ne pametuj. Njihov srednji sloj se pokaka na našega...Revni pa slabo živijo v katerikoli državi, tako v Sloveniji, kot tudi v ZDA, na Danskem itd.

Če se v ZDA tako slabo živi, potem mi povej, zakaj imajo tako velike težave z imigrantsko politiko. Ljudje se v ZDA priseljujejo, iz Slovenije pa izseljujejo.

Vi bi radi imeli drugo švico, samo ne na švicarski način, ampak na balkanski. Tako pač ne gre.
foteljas
# 03.10.2014 ob 15:38
Hočem reči, ......ne vem, koliko ima možakar prav ?

Vem pa ziher, da to, kar imamo zdaj, je prav gnilo....!!!
foteljas
# 03.10.2014 ob 15:33
Hja, kakor koli, sliši se dokaj logično.....
jure-kralj
# 03.10.2014 ob 15:33
@Anar Hija: ja, preklet neoliberalizem... povsod, kjer ga prakticirajo, je sama mizerija: Hong Kong, Singapur, Avstralija, Švica, Nova Zelandija, Kanada... kako smo lahko tako neumni, da se prostovoljno spuščamo v nesrečno, namesto da bi sledili socialističnemu modelu, ki je vedno vodil v prosperiteto?
zamudnik
# 03.10.2014 ob 15:52
kvazi ekonomist iz kvazi demokraticne drzave, dejstvo pa je da "severna" evropa brez "juzne" ne prezivi, "juzna" pa "severne" ne rabi.

Da da, oni imajo znanje in delovno etiko, mi pa ...

Tako kot je govoril zastavnik v JLA: Ne mogu nam oni ništa: Imaju tehniku, al mi imamo ljudi.

Ne vem, če nas take naivnosti lahko kam pripeljejo.
mataj-finance
# 03.10.2014 ob 15:29
Predpogoj za to, da bi bila Slovenija vodena kot švicarski kanton je vojaško orožje pri vsaki hiši in referendumi, tako kot v Švici.
pokizoki
# 03.10.2014 ob 15:30
no ja s najvecji sovrazniku komunistov so bili liberalci....
hombre
# 03.10.2014 ob 15:50
Dobra fiskalna politika je dosežena takrat, ko javni sektor raste počasneje od zasebnega. Maastrichtski kriteriji pa so po mojem mnenju napaka. Kaj se namreč zgodi, če postavite mejo javnofinančnega primanjkljaja pri treh, dolga pa pri 60-ih odstotkih BDP-ja? Kaj storijo politiki? Rečejo: oh, zvišati moramo davke! In tako država samo raste in raste in škodi gospodarstvu.

Končno... tale Daniel Mitchell pa res ve za kaj se gre. Si bo treba zapomnit in kaj prečitat... .

Vsa čast... še je upanje...
Mohor
# 03.10.2014 ob 15:48
Ja to bo to... Nemci rabijo nas ne mi njih. Kako da se tega ze nismo prej domislili? Pa samo en zid nas loci od balkanskega raja. Ljudje na cem ste vi?
saam
# 03.10.2014 ob 16:00
Alchemist, zakaj pa ne boš bral? Se bojiš, da bo kdo zamajal tvoja prepričanja?
Xfile
# 03.10.2014 ob 17:59
Banke, ure in cokolada. Imamo NLB, imamo Gorenjko (a je se nasa?), rabimo samo se ure-we nid tajm kolekcijo in smo zmagal. Kavboj demokracija press
Mr.Somebody
# 03.10.2014 ob 16:36
Spet se oglašajo dežuni lokalni socialisti in že zmerjajo vse z "neoliberalisti" in podobnimi neumnostmi ter poveličujejo naš trenutni sistem, kjer imajo vsi državljani praktično isto visoke povprečne plače z višino katerih spadaš v Nemčiji med revne ljudi.
janezdolzan
# 03.10.2014 ob 16:11
Ne morete sanjati o Švici in zraven o Jugoslaviji
Komisar
# 03.10.2014 ob 15:57
Trenutno praktično ni države ki bi trg zares pustila "pri miru". Še ZDA, ki se razglašajo za svobodni trg, dejansko masovno posredujejo in oblikujejo trg po svojih političnih potrebah. Dokaz za to je (komaj legalno) množično prirejanje razpisov za velike investicije, ki se skoraj vedno znajdejo v rokah podjetij kot je Boeing, četudi je bila konkurenca boljša in cenejša. Prav tako reševanje GM in drugih v času Velike recesije predstavlja tipični primer intervencije na prostem trgu. Problem defacto popolnega prostega trga je, da ne bi bilo nikogar, ki bi preverjal kvalitete storitev in produktov, po drugi strani pa bi se pojavljale korporacije dimenzij, kot jim še nismo bili priča, v primeru kolapsa, pa bi brez dela seveda ostal prevelik odstotek delavcev. Zato naj bi zakonske ureditve, izvajane s strani držav služile kot nadzorovanje "fair play-a" na tem "prostem" trgu, a realnost je seveda drugačna.
espero
# 03.10.2014 ob 22:41
Možak se močno moti , kajti mi smo od švicarskega modela oddaljeni milijon svetlobnih let. Smo šele na začetku tranzicije , oblastne strukture so iste kot v prejšnjem režimu. Le kapital se obrača v njihovih rokah , zato podjetij in bank ne prodajo. Komunistična struktura eks-komunistov - danes kapitalistov deluje enako , le na drugačen način. Njihova mreža sega v vse segmente trga v Sloveniji. Dogovorni kapitalizem , torej elitizem , protekcionizem in gospodarski etatizem - vse to je rak rana Slovenije. Potrebna bo še ena generacija da se stanje stabilizira v funkcijo tržnega kapitalizma.Do takrat PA LAHKO POSLUŠAMO PRAVLJICE ZA LAHKO NOČ, tudi tale lovska od g. Mitchella.
rubin
# 03.10.2014 ob 19:52
gospod ima prav v tem, da je delo preobdavčeno inpa da se država direkt umešava v gosp., kar je leglo korupcije. menim pa, da pozablja (morda namenoma) da obstajajo davki na premoženje, posebej nad rentami (naprimer neprem. davek..ogromno ljudi v evropi se šlepa na podedovanih nepremič. in parazitira na najemninah delavcev). premoženjski davki pa morajo biti progresivni in tudi veliki na velike dediščine.
kajti gospod pozablja, da je kapitalizem dokaj mlad, amerika pa je na njegovem začetku imela dokaj enakomerno razporejeno premoženje (ne kot južna, kjer so bili velikanski veleposestniki).sedaj prihaja rak rana kapitalizma na dan- preko dediščin vedno večje kopičenje bogastva v roke peščice, ki upljiva na državo za še večje bogatenje in tako kvazi demokracijo.
da povzamem: da, manj vmešavanja države v gosp. in nižji davki na delo toda obenem progresivni premoženjski davki, posebej nepremičninski inpa orenk progr. davek na dediščine. primer : vsaka uboga soba v amsterdamu prinaša lastniku cca 500 evrov...kdor torej podeduje bajto v amsterdamu, lahko živi ne da bi karkoli dal skupnosti...
MIRNČAN
# 03.10.2014 ob 17:01
Drugače pa je v Sloveniji bistveno več neokomunizma kot neoliberalizma. To se kaže predvsem v količni državnega lastništva in močni vlogi držav.e
mataj-finance
# 03.10.2014 ob 15:34
@gyrator: Malo si preberi kako knjigo o liberalizmu,

Tale hayekov načrt za zakulisno kulturno vojno popolnoma zadošča. Če neokonzervativci oziroma (neo)liberalci, kakorkoli se že kličejo, ne morejo ljudi prepričati na pošten način, jih nima smisla poslušat.
rubin
# 03.10.2014 ob 19:57
ne vem..imam sorodnike v zda in prerado se pozablja, da imajo 1% davek na nepremič. in 40% na velike dediščine..zato si lahko privoščijo nižji na delo..mi pa samo skubimo delovnega človeka..tko delovni človek preko davkov preživlja gore ljudi na socjali , ki fušajo zraven in hkrati odvaja skoraj po dohodka za najemnine v večjih mestih..predstavljajte si kako bolje bi se živelo, če bi bilo nad 30 kvadr. na osebo ornk obdavčeno in bi neprem. veleposestniki mogli prodat svoje neprem., in bi delavski sloj v doglednem času prišel do svoje, ker bi cene padle? ravno toliko bolje, da bi se lažje zadihalo, zapustilo mama hotel..
Matjaz
# 03.10.2014 ob 18:45
@viper81
Osebno ne vem, kaj podpornike kapitalizma drži v Sloveniji. Na primer, ker trdite, da človekove pravice omejujejo efektivnost protestega trga in zaradi tega kapitalizem ne deluje, se lahko preselite na Kitajsko, tam boste delali & živeli (skoraj) brez pravic. Blizu vaše utopije. Če vam Kitajska ni všeč, se lahko preselite v Afriko, tam delajo po vašem okusu. Cel dan, brez plače, brez pravic,...Če se ne želite preseliti, se lahko v Sloveniji odpoveste minimalni plači, vsem človekovim pravicam, vsem javnim storitvam,..in delate na črno. Živeli boste v vaši utopiji,...kaj vas drži nazaj?
Norland
# 03.10.2014 ob 15:33
Razlika med bogatimi in takimi pod pragom revščine je v ZDA največja. In dokler bo tako naj teh svojih nebuloz ne nosijo čez atlantik..
izo
# 04.10.2014 ob 10:12
vojna, zakaj ravno zda od klintona naprej uvaja zdravstveno reformo (ki jo je obama spravil čez), ki deluje po principa zloglasnega socializma? tudi zda ima ogromno subvancij, samo noče se preveč hvalit o tem, ker morajo pač utišat narod, če ne bi bilo marsikaj. seveda stane, ampak rajši to, kot kakšen državljanske vojne ipd.
sej glede zunanjih virov so oni res bolj "kreativni", ko zmanjka, zbombandiraš kakšno državo, pa imaš potem "nove trge"..
izo
# 04.10.2014 ob 09:46
Ne bi bil presenečen, če v južni Evropi čez 10 ali 20 let ne bi bilo več demokracije.

bravo, končno eden prizna, kakšen je plan..
izo
# 04.10.2014 ob 09:42
Če si kanton, ali če si voden kot kanton, pomeni, da
nisi država. Torej naj samo še pove čigav kanton bi
bili. Avstrijski, Madjarski, Italijanski, Hrvaški ali pa bi
se preprosto razdelili na štiri kantone in bi se vsak
od teh kantonov priključil določeni državi.

Ni kaj. Moder predlog.


vse bolj postaja jasno, da bo balkan plen "zavezništva", za ceno kao liberizacije oz bombandiranje juge ipd. sem že večkrat povedal, od 2. sv. vojne naprej so si nekateri zopet omislili kolonizacijo. sicer malo po svoje, pa vendar. danes pač ne gradijo industrijskih obratov in plantaž, ampak banke, ki potem podredijo vse, od državne do javne sfere. to se ravnokar dogaja pri nas, za ostali balkan pa je tudi že vse več ali manj zmenjeno (tam še toliko bolj, da ne omenjam kakšne srbije ipd.)
liberalni kapitalizem, seveda. res bo kaj narodu ostalo, če malo pogledaš, kako se premoženje deli pri njih na "razvitem" zahodu. dokazana tendenca takšnih sistemov je, da se vse premoženje seli iz večine v majhni, da ne rečem nano delež prebivalstva, ki potem upravlja ne samo koorparacije, ampak tudi države ipd. ampak kaj bi o tem, bo gospod mitchell vse povedal, kako je to super in duper in kako bodo vsi profitirali. dejte vprašat še tiste vse njihove podjetnike, ki zdej množično kampirajo oz živijo pod šotori in mostovi v zda. o tem se malo manj piše..
KovacevaKobila
# 03.10.2014 ob 18:46
Če banke niso dobro vodene, je v kapitalizmu normalno, da utrpijo izgube, kot so jih na Islandiji.

Ah, ta očarljiva, v nebo vpijoča diskrepanca med teoretičnimi koncepti, na katerih kapitalizem temelji, in realnostjo.

V teoriji je Islandija nedvomno primer tega, kar bi moralo biti "normalno" v kapitalizmu; banke bi morale utrpeti izgube, če niso dobro vodene. Žal pa so vse največje kapitalistične države delale ravno naprotno: težave finančnega sektorja so reševale z neskončnimi davkoplačevalskimi milijardami. V resničnem svetu je torej Islandija popoln primer tega, kar NI normalno za kapitalizem.

Mimogrede: kako točno so največje svetovne zasebne firme, ki so mirno pustile, da se je njihove izgube socializiralo, "bolj odgovorne" od državnih?
heavyd
# 03.10.2014 ob 18:42
Mi se samo rešimo komunistov, pa bo vse ok.
Nikec3
# 03.10.2014 ob 17:26
Končno na mmc-ju intervju z nekom, ki mi je ideološko precej blizu.
DejanD
# 03.10.2014 ob 17:18
Mi ne bomo nikol kot Švica, prej gremo k tretjemu svetu ter bosni.
pikador2000
# 03.10.2014 ob 17:13
Ta gospod očitno ne pozna dovolj dobro slovenske nacionalne identitete. Bolje rečeno, zmede, ki bi jo naj imenovali identiteto. To se najbolj oz. vedno bolj vidi ob vsakokratnih volitvah. Res je, da ta sistem ne deluje, a hkrati si boljšega večina ljudi niti ne zna predstavljati.
svitos
# 03.10.2014 ob 15:53
Če, če? Če bi ZDA bila vodena kot švicarski kanton, ne bi bila vpletena v nevem koliko konfliktnih situacij na svetu!
m72
# 05.10.2014 ob 16:18
... če bi ohranili industrijo, ki sta jo sesula Peterle in Drnovšek in če bi ohranili SDK, ki ga je sesul Drnovšek, bi bili Švica. Tako pa smo postali skorumpirana banana republika.
izo
# 04.10.2014 ob 10:21
vojna, kar misli si, da je na to mislil, kar ti govoriš.. njim je cilj priti do money makerjev, ne pa nam državo reševat, dej si enkrat to zapomni.
kratkoročno so recimo to nepremičnine (to mogoče bolj zanima bušmance ipd, čeprav jim rusi hodijo v zelje), dolgoročno pa energetike, telekomunikacije ipd pa mogoče pod nadzorom zda v roke nemčije ipd.
kakšni prispevki, lepo te prosim. sej sami vemo, da marsikaj ne štima pri nas, ampak če bi hoteli, bi zadevo lahko rešili, ampak dejstvo je, da se s tem noče noben ukvarjat. je lažje rečt, da so nam strici iz bruslja reklo to in ono, in potem to moramo naredit. samo to žal niso strici iz bruslja, ampak iz kje drugje..
FOAB
# 03.10.2014 ob 19:26
Amerika in Anglija - so države z največjim državnim aparatom v zahodnem svetu. Lapajte vi dalje o njihovi "vitki" državi. Samo Kitajska in Indija imata večji državni aparat.
viper81
# 03.10.2014 ob 18:08
Semolič in ostali sindikalisti/branitelji javnega sektorja bi najbrž najraje dali fatvo na glavo tega gospoda, ti nauki so za njih svetoskrunstvo.
Nima veze da se ljudje množično izseljujejo, važno da v javnem sektorju nihče ne izgubi dela - z demokratičnim socializmom novim zmagam naproti...
mihče
# 03.10.2014 ob 17:31
DDDDDDDDDDDD. Valda, če vsi samo krademo.
hehet
# 03.10.2014 ob 17:17
Socialni prispevki, ki jih plačujete, so previsoki in zato eden od razlogov, zakaj bi se morali preusmeriti na naložbeni sistem.
Vedel sem!
kop
# 03.10.2014 ob 17:12
Pa dejte nehat s to Švico no. Jutri sprejmejo vse države "vojno" davčnim oazam in pranju denarja, pa je s Švico konec.
Lepo vas prosim. 200 let se že dnar pere v Švici, res je težko bit bogata država pol. Da ne omenjam neposredne demokracije ki jo imajo oni. To tud veliko pripomore k temu. Tam politik ve da je le delavec v imenu ljudstva, med tem ko pri nas harajo kot da so božji odposlanci.
Danska, Norveška, tam je treba iskat rešitve. To že ves čas poudarjam. Pozabi naj se USA, Švico in ostala sra*nja
Crveni
# 03.10.2014 ob 17:10
Ne bi bil presenečen, če v južni Evropi čez 10 ali 20 let ne bi bilo več demokracije."

V Sloveniji je de facto že zdaj ni.
Zhizz
# 03.10.2014 ob 16:52
ah, besede liberalen, ki je mutirala v najrazličnejše oblike.
Napačno je trditi, da Bush ni liberalec ali neoliberalec. Res je, da je imel močno državo, ki je imela veliko javno porabo toda na računa koga ? Na račun zasebnih podjetjih. Gospoda Dick in Rumsfeld sta outsourcala vse v domeno zasebnih podjetjih. Vzniknile so nove korporacije kot je varnostna služba Blackwater, ki se je posloževala prijemov izven ženevske konvencije. Prosperiral je McDonalds in drugi, ki so prevzeli vso prehrambeno oskrbo vojske. Zraven pa še farmacevtska, logistična in inženerska podjetja. Letalska podjetja so prevzela transportno logistiko. Da, Bush je popoln konzervativec v svojih družbenih pogledih, ekonomsko pa popoln neoliberalec. Kombinacija, ki je zelo značilna za republikance.
MIRNČAN
# 03.10.2014 ob 16:47
Problem je v ljudeh ne v vodenju. Ljudje volijo tiste ki jih vodijo.
izo
# 04.10.2014 ob 12:54
Eden se bo moral s tem ukvarjati... v nasprotnem primeru bo potrebno poslušati Bruselj. No ti bi verjetno raje poklical Putina?

nobeden se ne bo namesto nas, zapomni si to. če pa že, bo to izključno zaradi lastnih interesov. grčijo sem že omenil v eni drugi debati, recimo, kdo vleč niti sebi v prid. mi smo na svetovni skali nula, en majhen (sicer lep) košček zemlje, to je pa vse. nimamo ogromno industrije, nimamo denarnih tokov ipd, se pa še najde kje kaj od stare zapupščine, na čemer se bi lahko kratkoročno zaslužilo ali pa molzlo, kar pač moreš plačevat (bodo, elektrike, telekomunikacije). in tukaj je ves interes "voljnih", to je vse..
meni ni nič kaj preveč všeč niti putin (sem že večkrat izrazil, da ima marsikaj na glavi), tudi obama ne, ker vemo, kako si pač oba predstavljata demokracijo in biznis (pa še kateri zraven). ampak, ko gre za državne interese (to beri kot državljane, ne javno upravo), pa moramo biti pametni in izbrat nam najbolj ugodne stvari za uspešnost države ipd. če pa ti te odločitve vsiljuje drugi, je pa problem..
tudi noben prevelik socialist ravno nisem, večkret sem tukaj opozoril, da je treba stroške oklestit, pazit z javnimi naročili, k pameti spravit rjavce in sindikate, vojsko ipd. na živce mi gre samo to, da izginja denar v neke brezveznih kvazi zelo potrebnih projektih, "priporočenih" s strani "eu" ipd, kjer bežijo miljarde, potem se pa joka, da ne more spraskat nekaj 10 miljonov za zdravstvo ipd.
zavzemam se, da recimo ukinejo št, servise (ki vemo,da v taki obliki, kot so pri nas) so nelojalen konkurence ipd, pa drugi strani pa me moti, da se uvaja ad hoc plačljivo šosltvo, kjer bo zopet privilegiran tisti, ki ima že tako ali tako zaledje iz kapitala.
tudi rkc nenazadnje, milijarda ni drobiž, če je problem 300 miljonov dodeljenih subvencij, ki so padle zaradi dokumentacije in zardi česa nam vsiljujejo vse to, kar da. tudi njih zalaga država, pa neke resne dodane vrednosti ni (bi rekel, da ima šolstvo vseeno večjo). dejmo prišparat vsaj cca 50 milijonov letno in naj gre rkc v privat branžo. a ne, tukaj pa kapitalizem recimo ni fajn.
o takšnih zadevah govorim. zase in za svoje interese moramo poskrbet sami. vsak, ki to kvazi dela namesto nas, to ne bo delal zastonj in brez lastnih interesov. jst enostavno ne razumem, kako vam to ni jasno..
izo
# 04.10.2014 ob 10:26
Jaz bi se zgledoval po uspešnih EU državah... primerjava z ZDA me ne zanima.

no, pa dej konkretno, katero državo imaš v mislih? švica je namreč malce drugačne štorija, saj so jo redno vsi vdrževali kot tampon cono zardi denarja, tudi med vojnami jim recimo prišla prav tako nacistom, kot židom, pa še komu drugemu. ampak tudi o tem se ne preveč govori, denar oz zlato ne smrdi, ne glede čigavo je.
lahko pa tudi mi začnemo delat trezora, kakor je zdej nov trend..
borut-blas
# 04.10.2014 ob 10:11
na kratko strnimo kaj je povedal
starčke v krematorij
bolniki naj gredo čimrej na dugi svet
ostali pa naj trošijo kot pobesneli in gospodarska rast bo eksplodirala
PRPA
# 03.10.2014 ob 22:20
Zanimivo je, da Tanja Štumberger, Cato Institute in predsednica Društva Svetilnik, ni vključena v intervju. Zanimivo je tudi, da ni komentarja na lestvico indeksa osebne in ekonomske svobode v posameznih državah.

Tanja je v prispevku za Dnevnik TV Slovenija 1, dne 20.9.2011 napovedovala, da bo šla Slovenija samo še navzdol, da je nezanimiva za tuje vlagatelje,.. da je na 74. mestu, da je za nami le še Grčija, da je zdrsnila za 13 mest...
Po indeksu, ki ga je objavil Fraser Institute za leto 2012 (str. 43) pa smo napredovali na 43 mesto!!! Objave ni bilo. Podatkov za 2013 inštitut najbrž še nima. Zakaj niso pohvalili rezultata (dvignili smo se za 30 mest!!) pa si lahko samo mislim. Indeks!!

Kakor omenjeno je Friederich Hayek ena od merodajnih avtoritet za izdelavo indeksa osebne in ekonomske svobode v posameznih državah po katerih društvo Svetilnik objavlja lestvico držav in s katero osvetljuje Slovenijo z idejami svobode. Ta "učenjak" je zgled tudi našemu ustavnemu sodniku Jan Zobcu. Ta sodnik je namesto končnega sklepa v svojem mnenju o davku na nepremičnine citiral liberalnega učenjaka Hayeka in "svoje mnenje" končal z besedami: ".. celo tisti posamezniki, ki bi sicer utegnili postati najbolj ugledni kapitalisti nove generacije, postanejo sovražniki uveljavljenega razreda bogatih." Saj ni res, pa je. Kapitalisti nove generacije lahko postanejo sovražniki UVELJAVLJENEMU RAZREDU BOGATIH, če jih ne podpremo v njihovih ambicijah in potešitvi pohlepa (oprostitve davkov,..).
Kaj naj pomeni indeks, ki se izdeluje po takih kriterijih pa si naj misli vsak sam. Še dobro, da na straneh Društva Svetilnika - Slovenije piše, da ne dobiva sredstev od države, čeprav je društvo v javnem interesu. Jih res ne? Podobno kakor društvo - združenje VOS, instituti, ki jih je ustanovila stranka SdS?
PRPA
# 03.10.2014 ob 19:18
2014 Liberty Seminars, Day Three
After lunch at Lake Bohinj, we spent the rest of the day canoeing, and sightseeing waterfall Savica and Bled Castle.
Lepe slike, lep dogodek ni kaj. Nekateri si lahko privoščijo svobodo.

Sicer pa pri nas to združenje podpira SVETILNIK - Društvo za promocijo svobode (to je nepridobitna, nevladna in nepolitična organizacija, katerega poslanstvo je osvetljevanje Slovenije z idejami svobode).

27.-28. september 2014, so ob Bohinjskem jezeru organizirali VI. LIBERALNI KOLOKVIJ.
Dogodek za pozitivno energijo pri iskanju poti k večji svobodi Slovenk in Slovencev, je bil zaprt za javnost in medije.

Hvala MMC, da nas je razsvetlil z dogodki društva Svetilnik-Slovenija, katerega predsednica Tanja Štumberger Porčnik sicer objavljal le v Reporterju, Demokraciji, Politikis in to predvsem gradiva za simpatizerje stranke SdS. Tanja je bila sicer predavateljica ameriške politične misli in predstavnica za odnose s svetovnimi javnostmi na inštitutu Cato, ZDA, zato ni čudno, da je bil v Bohinju predavatelj o svobodi Slovenk in Slovencev Daniel Mitchell z ameriškega inštituta Cato, ki preučuje davčne sisteme in je zagovornik enotne davčne stopnje in čim manjšega, v gospodarstvo čim manj vpletajočega se državnega aparata. Hm!

Izvor instituta Cato pa je v koncernu, ki se ukvarja z nafto, plinom,..

Dobro! Radio Slovenija je objavil intervju, ki praktično narekuje politiko SdSa, politiko pa podaja človek, ki odkrito priznava, da Slovenije ne pozna... OK. Se zgodi. Ni pa prav, da MMC nekritično objavlja takšne prispevke, da takšnih prispevkov niti ne osvetli z ozadjem. Čeprav ima društvo Svetilnik od 2008 status društva v javnem interesu na področju vzgoje in izobraževanja, bi morali vseeno dano vsebino opremiti vsaj s komentarjem dogodka, ki je bil zaprt za javnost. Zato sem se potrudil in z Googla zbral vsaj nekaj informacij o dogodku, društvu, vpletenih ljudeh. V to kar govori Mitchell pa naj si vsak ustvari svoje mnenje (pa naj bo libertarec, konservativec ali neoliberalec). Jaz to zavračam. Politikantstvo.

Mislim, da bi bilo bolje, če bi namesto intervjuja s tem ameriškim gospodom, ki je obiskal Bohinj,.. napisali intervju z bivšim direktorjem Kolektorja, ki je odšel v pokoj in naredil za Slovenijo mnogo več kot to društvo politologov in vsi njihovi gostje skupaj.
saam
# 03.10.2014 ob 19:08
Matjaz, kapitalizem primerjaš z totalitarnimi režimi, res prikupno za somišljenike.
paratrooper
# 03.10.2014 ob 18:24
.... šest milijonov židov je šlo skozi dimnik. njihovo imetje je varno shranjeno v švicarskih bankah, ali povedano po slovensko: "lahko je s tujim penisom opletati po koprivah!"
Crveni
# 03.10.2014 ob 17:15
To je prvi pameten članek, ki sem ga prebral na MMCju to leto.
slopri
# 03.10.2014 ob 16:59
@saam
Ja ne govorim, da so socialistične, dejansko sem proti nekemu skrajnemu socializmu in sem za "evropski" socializem. Ameriški način je pa skrajnost, ki žal po mojem ni sprejemljiva... razlike so preogromne in preveč revežev.
Ja glej, "ameriške sanje" so zelo star izraz, ki se ga že dolgo ne uporablja več. No pa povej mi iz kje se priseljujejo tujci? Iz Mehike, Karibov in Južne amerike. Bodi siguren, da iz Evrope ne, ker je večina Evropskih držav po kvaliteti življenja daaaaaaleč pred ZDA.
Kazalo