V zadnjih dveh oziroma treh letih imajo čebelarji bistveno manj težav s pomori čebel. Foto: BoBo
V zadnjih dveh oziroma treh letih imajo čebelarji bistveno manj težav s pomori čebel. Foto: BoBo
Leto 2014 je bilo z vidika pridelave medu katastrofalno. Čebelarji so namreč proizvedli okoli 470 ton medu. Foto: BoBo

Po podatkih Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) so slovenski čebelarji leta 2010 pridelali 1.910 ton medu, leta 2011 je ta količina upadla na 1.673 ton, leta 2012 narasla na 2.472 ton, leta 2013 pa je spet zdrsnila, in sicer na 1.031 ton. Leto 2014 pa je bilo z vidika pridelave medu katastrofalno. Čebelarji so namreč proizvedli okoli 470 ton medu.

Noč upa, da bo letošnja sezona dobra. "Glede na lansko katastrofalno sezono imam občutek, da smo tudi letos pričakovali takšne razmere in zato ni takšnega negativizma. Lanska sezona je bila res nemogoča. Pomembno je, da smo čebelarji optimistični," je dejal.

Čebelarjem v zadnjih letih sicer velike težave povzroča slabo vreme, pa tudi zajedavec varoja. A v zadnjih dveh oziroma treh letih imajo vseeno bistveno manj težav s pomori čebel, kar Noč pripisuje boljši ozaveščenosti ljudi, da je treba drevje škropiti takrat, ko so čebele v panjih. "Treba je spremeniti miselnost v glavah. Nam je to v zadnjih letih dobro uspelo," je dejal.

Registriranih skoraj 10 tisoč čebelarjev
Čebelarstvo je v Sloveniji tradicionalna kmetijska dejavnost, zelo pomembna za gospodarstvo. Trenutno je v Sloveniji registriranih 12.545 čebelnjakov in 146.755 čebeljih družin oziroma 9.885 čebelarjev, v ČZS pa so vključena 203 čebelarska društva in 16 regijskih čebelarskih zvez.

Noča veseli tudi to, da zanimanje za čebelarstvo še naprej raste, "čeprav je s čebelo zelo težko preživeti". Zanimanje za tečaje za čebelarje začetnike namreč bistveno presega ponudbo oziroma zmožnost kakovostne izvedbe. Po Nočevih besedah naj bi se jih letos po vsej Sloveniji udeležilo okoli 500 ljudi.