Cene nafte se vztrajno nižajo. Foto: Reuters
Cene nafte se vztrajno nižajo. Foto: Reuters
Bencin
Prevelika ponudba na svetovnem trgu je cene nafte od lanskega poletja že več kot prepolovila. Strokovnjaki predvidevajo, da bo v letu 2015 na trgu približno 1,5 milijona sodov nafte preveč - vsak dan. Foto: Reuters

Cena "črnega zlata" se je od lanskega junija prepolovila. V zadnjih tednih cene padajo predvsem zaradi krepitve ameriškega dolarja v primerjavi z drugimi valutami, povečanje črpanja nafte v ZDA in šibkejšega povpraševanja. V New Yorku je cena za sod teksaške lahke nafte že v ponedeljek padla pod 50 dolarjev.

Kako nizko?
Analitik pri CMC Markets Michael Hewson je presodil, da je ob tem, ko ni znakov, da bo Organizacija držav izvoznic nafte (Opec) ukrepala glede proizvodnih kvot in da se bo povpraševanje po nafti povečalo, verjeten nadaljnji padec cen proti 40 dolarjem za sod. "Šibka rast in skromno povpraševanje v Evropi in na Kitajskem bosta tudi v prihodnje najverjetneje glavna vzroka za padanje cen nafte. Videli bomo velika nihanja cen, vendar pa je jasno, da bodo cene še naprej padale," je pojasnil Hewson.

Nesoglasja v Opecu
Opec na zasedanju konec novembra namreč ni spremenil ciljne proizvodne kvote, ki ostaja pri 30 milijonih sodov dnevno. Znotraj kartela je bilo glede tega precej nestrinjanja - revnejše članice, kot so Venezuela, Ekvador in Iran, so se zavzemale za zmanjšanje obsega proizvodnje, kar bi potisnilo cene nafte navzgor. Temu pa je nasprotovala predvsem Savdska Arabija, katere primarni cilj je ohraniti tržni delež na zelo konkurenčnem trgu. V ponedeljek je sporočila, da je znova znižala izvozne cene nafte za Ameriko in Evropo, da bi ohranila svoj tržni delež.

Padec cen nafte pa bo letos zmanjšal obseg naložb v naftnih podjetjih v Severni Ameriki, Evropi in Aziji, kaže raziskava investicijske banke Evercore. Kljub temu pa se bodo naložbe v energetiki letos okrepile v Afriki in na Bližnjem vzhodu, saj želijo vlagatelji tam okrepiti dolgoročno navzočnost.

Arabske države krepijo naložbe
Naftna podjetja imajo zaradi nižjih cen nafte manj prihodkov, izdatke pa bodo najprej oklestila na področju naložb. Obseg naložb naftnih podjetij naj bi letos na svetovni ravni upadel za od 10 do 15 odstotkov, medtem ko naj bi te samo v Severni Ameriki imele do 30-odstotni padec.

Medtem pa naj bi se naložbe na Bližjem vzhodu okrepile za 15 odstotkov, saj Savdska Arabija še naprej vlaga v številne projekte, prav tako pa naj bi črpanje nafte okrepili v Kuvajtu. Na račun povečanih naložb v Angoli in Alžiriji naj bi se obseg naložb naftnih podjetij v Afriki letos povečal za šest odstotkov.