Slovenski dolg se je s prodajo obveznic povečal za 2,7 milijarde evrov. Foto: BoBo
Slovenski dolg se je s prodajo obveznic povečal za 2,7 milijarde evrov. Foto: BoBo
Obveznice
Za slovenske obveznice so se odločali predvsem investitorji iz ZDA in Velike Britanije. Foto: MMC RTV SLO/Ministrstvo za finance
Se je Slovenija z zadolževanjem prenaglila?


Zahtevana donosnost na slovenske desetletne obveznice, z zapadlostjo septembra 2024, je na elektronski borzi MTS ob 10.30 znašala 5,71 odstotka. To je za 0,14 odstotne točke oz. 14 bazičnih točk manj kot v četrtek. Pribitek na slovenske glede na 10-letne nemške obveznice, ki veljajo za referenčne v območju evra, se giblje pri 452 bazičnih točkah oz. 4,52 odstotne točke.

Na ministrstvu s prodajo zadovoljni
Slovenija je v četrtek uspešno izdala za milijardo dolarjev petletnih obveznic in za 2,5 milijarde dolarjev 10-letnih dolarskih obveznic. Petletne dolarske obveznice je Slovenija izdala s kuponsko obrestno mero 4,75 odstotka, 10-letne dolarske obveznice so bile izdane s kuponsko obrestno mero 5,85 odstotka. Kot poročajo tuji mediji, bodo kupci petletnih obveznic imeli 4,95-odstotni donos do dospetja, kupci desetletnih obveznic pa šestodstotni donos do dospetja.

Za slovenske obveznice je kljub torkovemu znižanju bonitete Moody'sa prispelo kar za več kot 16 milijard dolarjev naročil. Začeten donos oz. pribitek za petletno slovensko obveznico je znašal 5,125 odstotka, za desetletno pa 6,25 odstotka. S prodajo obveznic so bili zadovoljni na ministrstvu za finance, saj so zaradi velikega povpraševanja, kljub znižanju bonitetne ocene, uspeli tako znižati donos, kot tudi povečati obseg izdaje. "Z uspehom transakcije je v očeh investitorjev potrjena kredibilnost programa reform vlade in njen dostop do mednarodnih kapitalskih trgov," so zapisali v sporočilu za javnost.

Največ zanimanja v Veliki Britaniji in ZDA
Slovenija je za petletne obveznice v skupni vrednosti 3,9 milijarde ameriških dolarjev zbrala 234 investitorjev, pri čemer jih 56 odstotkov prihaja iz Velike Britanije, 28 odstotkov pa iz ZDA. Manjše deleže so prejeli še investitorji iz Švice, Nemčije, Francije, Italije in drugih držav. Skupno je 88 odstotkov investitorjev upraviteljev premoženja, pet odstotkov investitorjev predstavljajo centralne banke, po tri odstotke pa zavarovalnice in banke.

Za desetletne obveznice v skupni vrednosti 12,4 milijarde ameriških dolarjev je Slovenija zbrala 342 investitorjev, med njimi jih je 67 odstotkov iz ZDA, 21 odstotkov pa iz Velike Britanije, manjši deleži investitorjev pa prihajajo iz Švice, Francije in drugih držav. Tudi pri desetletnih obveznicah je največ, 91 odstotkov, upraviteljev premoženja, pet odstotkov predstavljajo centralne banke, odstotek pa zavarovalnice.

Se je Slovenija z zadolževanjem prenaglila?