Na razvitih delniških trgih je letos smer samo ena: navzgor. Skeptiki opozarjajo, da je nevarnost za popravek navzdol precejšnja. Foto: EPA
Na razvitih delniških trgih je letos smer samo ena: navzgor. Skeptiki opozarjajo, da je nevarnost za popravek navzdol precejšnja. Foto: EPA

Za 159-litrski sod nafte vrste brent je bilo treba dopoldne odšteti 124 dolarjev, medtem ko je cena ameriške lahke nafte zdrsnila na 108,53 dolarja. Sod brenta se je letos zaradi napetih razmer v Iranu podražil za 16 odstotkov in s tem v manj kot dveh mesecih presegel lansko rast (13,3 %).

Pod pritiskom delnice avtomobilskih podjetij
Vodilne evropske borze so teden začele negativno, največje izgube pa so imele delnice bank in podjetij, ki jih bo prizadela visoka cena nafte. To je predvsem avtomobilski sektor (delnice Daimlerja in BMW-ja so se pocenile za tri odstotke), težave pa bodo občutili tudi letalski prevozniki. Cena delnic Lufthanse se je znižala za tri odstotke, vzrok za padec pa je tudi stavka na frankfurtskem letališču.
Indeksi izgubili več kot odstotek
Osrednji nemški delniški indeks DAX30 je do 11. ure padel za več kot odstotek in zdrsnil pod 6.800 točk. Morda je prišel čas za unovčevanje dobičkov, saj je omenjeni indeks letos porasel že za tisoč točk oziroma 16 odstotkov. Tudi v Parizu in Zürichu sta vodilna indeksa izgubila približno odstotek, medtem ko je bil v Londonu to dopoldne minus nekoliko zmernejši.
Evro v območju letošnjega vrha
Evro se drži pri 1,34 dolarja, potem ko je v petek pri 1,3487 dolarja dosegel letošnji vrh. Škodil mu ni niti vrh finančnih ministrov držav G20 v Mehiki, kjer niso našli skupnega jezika glede spopada z dolžniško krizo evrskega območja, saj Nemčija nasprotuje krepitvi mehanizmov za stabilnost evra. Nemški parlament bo danes razpravljal o odobritvi drugega dela pomoči Grčiji.
Kako radodarna bo tokrat centralna banka?
Evro v območju letošnjega vrha vztraja zaradi velikih upov, da bo Evropska centralna banka ta teden podobno radodarna, kot je bila decembra, in bo poslovnim bankam spet posodila vsaj 500 milijard evrov po enoodstotni obrestni meri. Finančni trgi bodo v sredo budno spremljali tudi besede predsednika ameriškega Feda Bena Bernankeja in čakali na morebitne namige o 3. krogu kvantitativnega sproščanja (QE 3).

Tečaji delnic na Lj. borzi:

TELEKOM

+1,04 %

67,80 EUR

MERCATOR

+0,49 %

122,60

PETROL

+0,00 %

161,00

NOVA KBM

-0,03 %

3,025

KRKA

-0,59 %

50,70

LUKA KOPER

-1,11 %

8,90

ZAV. TRIGLAV

-1,40 %

10,60

GORENJE

-6,23 %

4,122

LJSE: Tečaji ob nizkem prometu večinoma navzdol
Na Ljubljanski borzi je bilo v ponedeljek največ prometa, 210 tisoč evrov, z Mercatorjevimi delnicami, ki so se podražile za pol odstotka. Posli so se sklepali med 120,2 in 123 evri. Med blue-čipi so se podražile le še Telekomove delnice. Njihov dnevni vrh je znašal 67,80 evra. Gorenjeve delnice, ki so bile prejšnji teden edine s pozitivnim predznakom, so se ob 14 sklenjenih poslih pocenile za več kot šest odstotkov. Indeks SBI TOP (560 točk) se je znižal za petino odstotka. To je njegov četrti padec v zadnjih petih trgovalnih dneh.