Miro Cerar meni, da nima razloga, da Jazbecu ne bi verjel. Foto: BoBo
Miro Cerar meni, da nima razloga, da Jazbecu ne bi verjel. Foto: BoBo
Jazbec ponovno prepričal vlado

Cerar je spomnil, da je Jazbec že na seji pretekli teden odgovoril na številna vprašanja in podal izčrpna poročila, iz katerih ni bilo mogoče razbrati nobenih nepravilnosti pri ukrepih za sanacijo bank v letu 2013 in lani. Danes je vlada prejela še odgovore na nadaljnja izčrpna vprašanja, guverner pa jim je znova zagotovil, da so bili vsi postopki zakoniti in ustrezni, je zatrdil Cerar.

Jazbec je zagotovil in z argumenti in materialnimi dokazi podkrepil, da v njegovem mandatu on in širše vodstvo nadzornika bančnega sistema nista ravnala nezakonito in na način, ki bi bistveno odstopal od standardov na tem področju, je poudaril premier.

Samostojnost mora ostati
Zato ni razlogov, je prepričan Cerar, da vlada ne bi še naprej zaupala v Banko Slovenije (BS), in tudi Jazbec še naprej uživa njegovo in zaupanje ministrske ekipe. Jazbec je vlado seznanil tudi, da na podlagi nekaterih ovadb v Banki Slovenije poteka kriminalistična preiskava, ki pa je po Cerarjevih besedah v pristojnosti Nacionalnega preiskovalnega urada in drugih organov.

Predsednik vlade je tudi posebej izpostavil, da je Banka Slovenije neodvisna ustanova, v delo katere vlada ne sme posegati. O ukrepih Banke Slovenije se bo v prihodnjih tednih razprava nadaljevala tudi v DZ-ju.

Židan bo počakal na izide uradnih postopkov
Minister za kmetijstvo in predsednik SD-ja Dejan Židan je ob odhodu z vladne seje dejal, da je Jazbec pojasnil, kako je z datumi na odločbah o izrednih ukrepih Banke Slovenije, ki naj bi bili po navedbah malih delničarjev in drugih kritikov takratnega delovanja nadzornika bančnega sistema sporni. Predstavil je tudi nekatere druge dokumente.

Židan je tako dejal, da na podlagi njegovih odgovorov ne more dvomiti ne o guvernerju ne o Banki Slovenije kot ustanovi. "Dejstvo pa je, da postopki potekajo, pristojni organi jih peljejo. Kakšni bodo rezultati teh postopkov, bomo pa videli. Odgovori, ki jih je podal, pa so bili kompetentni, " je zatrdil in nadaljeval, da se vlada ne more opredeljevati, ali so postopki upravičeni ali ne in kakšni bodo rezultati.

Jazbec ponovno prepričal vlado