Černač poziva k preudarnemu ravnanju z denarjem. Foto: BoBo
Černač poziva k preudarnemu ravnanju z denarjem. Foto: BoBo
Branko Sevčnikar
Branko Sevčnikar pravi, da bodo poziv še preučili. Foto: MMC RTV SLO

"Smo v recesiji, gospodarske razmere so zaostrene bolj, kot kadar koli doslej … brez odrekanj ne bo šlo," v svojem pozivu piše Černač. Meni, da energetike kriza ni prizadela v tolikšni meri kot druge panoge, saj imajo nekatera podjetja v omenjeni panogi monopolni položaj na trgu, druga pa imajo npr. zagotovljene prihodke iz omrežnine ali proračuna.

Zato jih poziva, naj s sredstvi ravnajo preudarno in izpolnjujejo priporočila Agencije za upravljanje s kapitalskimi naložbami, zlasti tisto o zmanjševanju stroškov na vseh področjih.

Drugi časi, druge zahteve

Dodaja, da je lani v energetiki povprečna bruto plača z dodatki presegla 2.000 evrov, regres za letni dopust pa 1.600 evrov. "Vsi ti zneski so bili izpogajani in določeni v kolektivnih pogodbah v popolnoma drugačnih okoliščinah. V normalnih gospodarskih razmerah, ko nismo poznali recesije," piše.

Ob tem zaposlene v panogi tudi poziva, da letos izplačilo regresa prilagodijo položaju gospodarstva. "Nobene potrebe tudi ni, da bi se regres izplačeval v marcu ali aprilu," dodaja. Predlaga tudi prilagoditev kolektivnih pogodb in vezavo višine letne stimulacije, božičnice in preostalih stimulativnih denarnih nagrad na »vsakoletno izjemno uspešnost poslovanja podjetja". Za čas recesije pa regres za letni dopust ne bi smel presegati višine minimalne plače.
Sevčnikar: Pripravljeni na pogajanja, a brez ultimatov
Podpredsednik Sindikata delavcev dejavnosti energetike Slovenije Branko Sevčnikar poziva za MMC ni mogel komentirati, saj ga še ni prebral. Ga pa bodo preučili in se nanj odzvali. Dodal je, da niso imuni na stanje v Sloveniji, a so prepričani, da se težave ne bi smele reševati na plečih zaposlenih.

So se pa pripravljeni pogajati, če bo nasprotna stran za pogajanja dovzetna, pravi, saj na socialni dialog dajo ogromno. Ultimatov pa ne sprejemajo, je dodal.