Banke upnice, kupci in vodstvo Cimosa so sicer prejšnji teden dosegli dogovor o takojšnjem kratkoročnem financiranju, ki bo družbi omogočilo nemoteno nadaljevanje proizvodnje. Foto: BoBo
Banke upnice, kupci in vodstvo Cimosa so sicer prejšnji teden dosegli dogovor o takojšnjem kratkoročnem financiranju, ki bo družbi omogočilo nemoteno nadaljevanje proizvodnje. Foto: BoBo

Predlagatelji, med katerimi so Abanka Vipa, Banka Celje, "slaba banka" (DUTB), Gorenjska banka, NLB in banka SID banka, morajo v 15 dneh založiti okoli 18.500 evrov predujma za stroške postopka, sicer bo sodišče ustavilo prisilno poravnavo in začelo stečajni postopek.

Banke terjajo nekaj več kot 180 milijonov
Terjatve omenjenih bank, ki so 23. maja vložile predlog za uvedbo prisilne poravnave, so - sodeč po danes objavljenem predlogu za začetek prisilne poravnave - konec leta 2013 skupno znašale 183,7 milijona evrov oz. 68 odstotkov vseh finančnih obveznosti Cimosa.

Največji delež ima SID banka, 25 odstotkov oz. 68,2 milijona evrov, sledijo Banka Celje s 15 odstotki oz. 40,5 milijona evrov, NLB z 11 odstotki oz. 29,2 milijona evrov, Abanka z osmimi odstotki oz. 22,1 milijona evrov, DUTB s sedmimi odstotki oz. 19,3 milijona evrov in Gorenjska banka z dvema odstotkoma oz. 4,3 milijona evrov.

Propadel dogovor o konverziji terjatev
Cimos se je sicer s finančnimi upniki dogovarjal o konverziji terjatev v kapital, a so se ti nato odločili za prisilno poravnavo. Presodili so namreč, da je to boljši način za zagotovitev stabilizacije družbe in njenega prihodnjega razvoja.

V sklepnem delu pogajanj je namreč postalo jasno, da njihovi predhodni pogoji, med njimi zavezujoči dogovori o prestrukturiranju različnih oblik dolga, zagotovila o likvidnosti, jamstva vsaj petih največjih kupcev o nadaljevanju poslov in zavezujoči dogovor o prestrukturiranju obveznosti do dobaviteljev, nikakor ne bodo izpolnjeni.

Banke upnice, kupci in vodstvo Cimosa so sicer prejšnji teden dosegli dogovor o takojšnjem kratkoročnem financiranju, ki bo družbi omogočilo nemoteno nadaljevanje proizvodnje.