Gospodarstvo

Poudarki

  • V skupini Cimos so napovedali, da bodo delavcem pripradle ustrezne odpravnine.
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.7 od 15 glasov Ocenite to novico!
Cimos
Iz Zenice se pslavlja še zadnji tuji investitor Foto: BoBo

Dodaj v

Cimos zapira tovarno v Zenici. Delavci nad potezo uprave ogorčeni.

V skupini Cimos so napovedali, da bodo delavci prejeli ustrezne odpravnine
9. avgust 2017 ob 19:44
Zenica - Televizija Slovenija

Skupina Cimos, ki je maja dokončno dobila italijanskega lastnika, zapira tovarno v Zenici v Bosni in Hercegovini, potem ko so lastniki dva meseca zaman iskali kupca. Tovarna, ki so jo odprli leta 2008, zapira vrata po ustavitvi proizvodnje v Sarajevu in Srebrenici, delavci, ki jim niso dovolili v prostore tovarne, so pred njo tudi protestirali, bojevati se nameravajo naprej.

V tovarni v Zenici, ki je bila ena večjih povojnih investicij v Bosni in Hercegovini, je bilo zaposlenih 150 ljudi. Scenarij se je nakazoval že od leta 2015, a so delavci nadaljevali proizvodnjo, po tokratnem kolektivnem dopustu pa niso mogli več v prostore podjetja, dogovori z dobavitelji so namreč potekli že pred meseci.

Po predlogu uprave naj bi skupino od 35 do 50 delavcev premestili v tovarno v Novem Travniku ali pa v tovarno na Hrvaškem, ki sta v Buzetu in Roču. Drugi delavci pa ostajajo brez dela, kot so sporočili iz skupine Cimos, jim bodo pripadale ustrezne odpravnine. Delavci so bili ogorčeni nad odzivom vodstva.

Delavci bodo vztrajali v tovarni
Nekateri napovedujejo zasebne tožbe, sindikat pa je že prej sprožil tožbe zaradi domnevnega kršenja kolektivne pogodbe, a pravijo, da lastniki pričakujejo, da jih bodo v zameno za dogovor o odpravninah umaknili. Zdaj so predvideni novi sestanki. Delavci nameravajo vztrajati pred tovarno, saj želijo delati naprej.

Eden izmed odpuščenih delavcev Mirhet Grehmić je ob tem dejal, da jim je bilo rečeno, da bodo delali do 19. 9., zato se bodo organizirali v izmene in zaščitili premoženje, ki ostaja v tovarni.

Cimos je že prej zaprl tovarno v Sarajevu s 120 zaposlenimi in proizvodnjo preselil. Prestrukturiranje naj bi se nadaljevalo, iz podjetja pa sporočajo, da z družbo TMD Gradačac ostajajo pomemben gospodarski subjekt v Bosni in Hercegovini. Iz Zenice, v nekdanji Jugoslaviji enega izmed centrov metalurgije, pa je tako odšel še zadnji tuji investitor.

Boštjan Anžin, TV Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
sirus
# 09.08.2017 ob 20:37
@beninorc

In kaj zdej, saj je bil toliko časa v državni lasti, da je prišel v roke sklada, ki se ne bo obnašal, kot da je Cimos del JS.
beninorc
# 09.08.2017 ob 20:07
in tudi v sloveniji ga bodo zaprli. verjemte. in v cimosu že danes na veliko odpuščajo. samo tega ne dajo v javnost. pa le zakaj. ko v sloveniji kupi kakšno podjetje nekakšen sklad. lahko kar takoj izobesijo črno zastavo ker tega podjetja ne bo več tako je in bo , naši polotiki pa skrbijo za teran. in ni važno kdo je na oblasti , levi al desni.
Prismuknjen
# 09.08.2017 ob 19:53
Tudi v Sloveniji so in bodo odpuščanja. In kje ne bodo? Na Hrvaškem, saj smo njihova delovna mesta reševali.
Bivši uporabnik
# 10.08.2017 ob 15:54
Iz Zenice, v nekdanji Jugoslaviji enega izmed centrov metalurgije, pa je tako odšel še zadnji tuji investitor.

je treba delat, ne pa v luft gledat, bosanci...
mrki1
# 10.08.2017 ob 12:51
Tkole, Cimos bo enaka zgodba kot Helios - tujci bodo opimizirali proizvodnjo ( kar sami nismo znali oz. nismo HOTELI ) , spravili Cimos v dobičkonosne sfere in ga nato prodali !
zamudnik
# 09.08.2017 ob 20:41
Pred leti je bil pa največji hit vlaganje v sklad Balkan.
topol
# 10.08.2017 ob 17:32
Gladko lažete. V Zenici je še vedno tuji investitor. ArcelorMittal, ki zaposluje 2400 delavcev in precej vlaga. na naslovnici imajo navedene sledeče investicije
filtri 6 mio mark
zasipanje koksnih peči 8,4mio mark
rebrasto železo v kolutu 10,4 mio mark
delali bodo remont peči za 38 mio mark
Očitno jim marke padajo z neba ali kako, ali pa naši novinarji nimajo pojma in poročajo o odhodu zadnjega tujega investitorja.
malidelnicar
# 12.08.2017 ob 00:02
Cimos je pač zavožen. Na njegovo mesto bodo prišle druge firme.
Cimko
# 09.08.2017 ob 21:07
Kmalu še blamaža države. Koliko denarja smo zmetali v Cimos, da rešimo delovna mesta blablabla. Dve tovarni v Sloveniji se v kratkem zapirata.
oziris.va
# 09.08.2017 ob 21:21
Kmalu bodo zaprli vse dele skupine Cimos. Postopoma, tisto, kar se bo dalo, pa bodo odprodali. To je to, zgodba zaključena.

Sloveniji bi bilo najboljše, če bi prišel kakšen Foxconn ali kaj podobnega. Čeprav so izkoriščevalski imajo oni vsaj še kakšne investicije.
Kazalo