V iniciativi opozarjajo, da bi morali za dohodnino nameniti skoraj četrtino letnega neto dohodka. Foto: MMC RTV SLO
V iniciativi opozarjajo, da bi morali za dohodnino nameniti skoraj četrtino letnega neto dohodka. Foto: MMC RTV SLO

Civilna iniciativa Apače je 8. oktobra na vlado naslovila protestno pismo proti sklepu, s katerim se odpravlja posebna osebna olajšava za čezmejne delovne migrante. Olajšava je bila določena v obliki zmanjšanja davčne osnove od navedenega dohodka iz delovnega razmerja in je začela veljati konec leta 2009.

Pogovori o ureditvi obdavčevanja delavcev migrantov pa so se začeli že leta 2007. Civilna iniciativa je v takratnih pogovorih z vlado premierja Janše in pozneje Boruta Pahorja predstavila dokumentacijo in vrsto izračunov, ki so po besedah predsednika iniciative Dušana Cvetka pokazali, da bi bili zaradi povsem različnega davčnega sistema med državama slovenski državljani, ki imajo vir dohodka v Avstriji, zelo visoko obdavčeni.

Četrtino neto dohodka državi
"Naši argumenti danes ostajajo isti in tudi vaši bi morali ostati, saj ni prav nobenih utemeljenih razlogov, da lahko danes razmišljate drugače, kot ste razmišljali v letu 2007 ali 2009," so zapisali v pismu. Izračunali so, da bi po najnovejšem sklepu vlade delavci migranti morali v povprečju skoraj četrtino svojega letnega neto dohodka - oz. med 2.000 do 5.000 evri, ponekod tudi več - nameniti za dohodnino.

Zato je zanje sklep nesprejemljiv. Če se država ne bo ustrezno odzvala, v iniciativi napovedujejo državljansko nepokorščino. Po neuradnih ocenah je delavcev migrantov, ki živijo v Sloveniji, na delo pa se dnevno ali tedensko vozijo v Avstrijo, od 12.000 do 15.000.