Člani zbornice so kot kaže spregledali ugodne zakonske rešitve, ki kljub krizi delno omogočajo normalno poslovanje, so prepričani v OZS-ju. Foto: MMC RTV SLO
Člani zbornice so kot kaže spregledali ugodne zakonske rešitve, ki kljub krizi delno omogočajo normalno poslovanje, so prepričani v OZS-ju. Foto: MMC RTV SLO
Obrtniki bi neobvezno članstvo

Prostovoljno članstvo predvideva tudi koalicijska pogodba, razen kadar se člani zbornice z referendumom sami izrečejo za obvezno članstvo. Prav zato so v OZS-ju referendum izvedli.

Po še neuradnih podatkih je na vprašanje "Ali ste za to, da v OZS in območnih zbornicah še naprej ostane z zakonom obvezno članstvo?" pritrdilno odgovorilo 30,7 odstotka vprašanih. Glasovalo je 9.320 od 51.318 članov zbornice.

V OZS-ju razočarani
"Žal člani pri odločanju na posvetovalnem referendumu niso upoštevali, da je sedanje vodstvo obrtno-podjetniškega zborničnega sistema z racionalizacijo poslovanja in večjim sodelovanjem s socialnimi partnerji ter vlado začelo postavljati zahteve slovenske obrti in podjetništva na svoje mesto," so prepričani v OZS-ju, kjer tudi menijo, da je izid posledica nerealiziranih zahtev, ki so se kopičile dolga leta.

Tisti člani, ki so glasovali proti obveznemu članstvu, se po mnenju OZS-ja ne zavedajo, kako zelo pomembno je, da ima država v malem gospodarstvu kompetentnega sogovornika, saj OZS-jev sistem zastopa interese celotnega slovenskega obrtništva in malega podjetništva.

"Z odločitvijo proti nase prevzeli veliko odgovornost"
So pa zaradi odločitve proti nase prevzeli izredno veliko odgovornost, saj bodo "s svojim nepoznavanjem in nezainteresiranostjo do koriščenja vseh ugodnosti, ki jih nudi obrtno-podjetniški zbornični sistem, morda omogočili razbijanje stanovske organizacije, ki so jo v zadnjih 45 letih gradili njihovi kolegi - slovenski obrtniki in mali podjetniki," so poudarili v OZS-ju.

Dodajajo še, da so člani zbornice spregledali ugodne zakonske rešitve, ki so v času krize omogočale normalno poslovanje obrtnikov. Mesečna članarina za članstvo v OZS-ju sicer znaša do 50 evrov, kar na letni ravni lahko znese do 600 evrov.

Obrtniki bi neobvezno članstvo