Čufer je prepričan, da se iz škripcev lahko izvlečemo sami. Foto: BoBo
Čufer je prepričan, da se iz škripcev lahko izvlečemo sami. Foto: BoBo

V pogovoru za Reuters je Čufer poudaril, kar je bilo v minulih dneh moč večkrat slišati med drugim tudi od premierke Alenke Bratušek, da so slovenske banke res v težavah, a bančni sektor ni napihnjen na skoraj osemkratnik BDP-ja. V nasprotju s Ciprom Slovenija "letos ne bo potrebovala evropskega reševanja".
Po njegovih besedah se Sloveniji prav tako še ne mudi na obvezniške trge in lahko počaka, da se vlagatelji pomirijo, sprejmejo odločitve vlade, nato pa se lahko država ponovno zadolži. Slaba banka, je napovedal, bo zaživela do septembra.
Banke bodo nato potrebovale novo milijardo evrov svežega davkoplačevalskega denarja, ki ga bo priskrbela država z novo zadolžitvijo, kar predstavlja tretjino predvidene letošnje zadolžitve. Pri tem je poudaril, da so tri največje banke, ki so tudi najbolj problematične, trenutno vredne med 10 in 20 odstotki knjižne vrednosti oz. med 25 in 50 milijoni evrov.
Vsaj ena prodaja
Vlada bo s prodajo tako počakala, dokler banke ne bodo dokapitalizirane in trgi malce bolj stabilni. "Sedaj ni pravi čas za prodajo. Prodaja pri teh cenah namreč nima smisla. Celo prihodnje leto je zelo optimistično," je ocenil in dodal, da Slovenija lahko svoje težave reši sama. Po njegovih besedah je v primerjavi s Ciprom težava v Sloveniji v prezadolženosti podjetij in pomanjkanju kapitala.
Da bi ublažili pritiske novega zadolževanja, vlada namerava prodati nekatera državna podjetja in nima namena še bolj zategniti pasu. Katera podjetja so to, ni želel razkriti, a je pripomnil, da bo do konca leta vsaj ena velika privatizacija.