Kdo je bil kupec, minister Čufer? Foto: BoBo
Kdo je bil kupec, minister Čufer? Foto: BoBo

Po poročanju portala finance.si je urad tako pritrdil mediju, da mora ministrstvo posredovati fotokopijo "dokumenta 'Odločitev o podelitvi mandata za izdajo obveznic Republike Slovenje v EUR na ameriškem in izven ameriškega trga' brez priloge, z dne 15. november 2013, pri čemer mora prekriti vse podatke razen glave dokumenta, datuma, celotnega naziva dokumenta, tretjega odstavka, ki se začne z besedo 'Obveznice' in zaključi z zaklepajem in piko ter žiga, podpisnika in podpisa na dokumentu".
Na portalu ob tem dodajajo, da če se bo ministrstvo (MF) še vedno ogibalo razkritju, bo tvegalo sprožitev upravnega spora ter da je tudi urad ugotovil, da kupec nima težav z razkritjem. Ministrstvo za finance namreč doslej ni želelo razkriti, kdo je skrivnostni kupec celotne novembrske izdaje obveznic, ki jih je država izdala po 4,7-odstotni obrestni meri.
Neuradno naj bi jih kupil Deutsche Bank (DB), šlo pa naj bi za del vezane trgovine – DB bi kupil obveznice, nemški Deutsche Telekom pa naj bi v zameno lahko kupil Telekom Slovenije. Na MF-ju so kakršno koli vezano trgovanje zanikali, še piše portal.