Čater in Likar delavcem Mipa predlagata, da potrpijo še do četrtka. Foto: MMC RTV SLO
Čater in Likar delavcem Mipa predlagata, da potrpijo še do četrtka. Foto: MMC RTV SLO
Skupina Mip bankam upnicam dolguje 71 milijonov evrov brez obresti. Foto: MMC RTV SLO

Sekretar posoškega odbora sindikata kmetijske in živilske industrije Bogdan Likar je na novinarski konferenci razložil: "Danes se je težko pogovarjati v Mipu. Družina Volk je odstopila, a še vedno vodi podjetje. Praktično niti ne vemo, s kom se pogovarjati. To je treba presekati in priti do zaključka, saj ljudi ne moremo pustiti umreti na delovnem mestu."

Ker zaposleni še čakajo na prvo letošnjo plačo, mnogi ne zmorejo plačevati kreditov in dodatnega zavarovanja, dobivajo pa tudi sporočila o blokiranih računih, je še dodal Likar. Član nadzornega sveta Srečko Čater pa je delavcem predlagal, naj potrpijo še do četrtka, ko naj bi bila znana odločitev konzorcija bank upnic in ko naj bi vlada znova obravnavala problematiko Mipa.

Kot je razložil Čater, je minister za gospodarstvo Matej Lahovnik že pri prvi obravnavi zagotovil vso podporo za prestrukturiranje podjetja, minister za finance Franc Križanič pa je tudi že dal besedo o poroštvu za 12 milijonov evrov, ki jih skupina Mip potrebuje za zagon proizvodnje.

Odločitev v rokah bank upnic
Kot je znano, je odločitev o usodi Mipa po odstopu uprave Mipa v rokah bank upnic, ki jim skupina Mip dolguje 71 milijonov evrov (brez obresti). Dolgove naj bi banke pretvorile v prek 75-odstotni lastniški delež. O svoji odločitvi pa banke za zdaj molčijo. Čater jim zato očita, da namerno zavlačujejo, saj kljub pozivom vlade o svojih nadaljnjih potezah niso obvestile.

Čater je ob tem še predlagal začetek stečajnega postopka Mipa, če banke do četrtka vladi ne bodo posredovale informacij. Čater je prepričan, da lahko le tako zaščiti delavce, ki lahko potem na zavodu za zaposlovanje dobijo nadomestilo za brezposelnost.

T. K.