Vodstvo Steklarske nove delavcem skoraj pet let ni plačevalo prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Foto: MMC RTV SLO
Vodstvo Steklarske nove delavcem skoraj pet let ni plačevalo prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Foto: MMC RTV SLO
Steklarji povzdignili glas

Kljub pozivom delavcev, naj na shod delavcev zaradi neplačanih prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje prideta tudi premier Borut Pahor in predsednik uprave Kada Borut Jamnik, se tam ni pojavil nobeden od njiju. Delavci so se zato kmalu razšli.

V torek nov protestni shod
Lombar zdaj pravi, da bo sindikat v torek pred sedežem Kapitalske družbe pripravil nekakšen protest oz. "pritisk na pogajalce", saj bodo ta dan razpravljali o spremembi zakona o stečaju in prisilni poravnavi. Sindikati in delavci pričakujejo, da bo vlada s spremembo zakona spet postavila terjatve delavcev na prvo mesto, "tako kot je nekoč že bilo".

Lombar je povedal, da je bil tudi sam na zadnjem sestanku pri Pahorju, kjer je premier zagotovil, da bodo našli neko rešitev. Lombar je dodal, da verjame, da bodo rešili težave neplačanih prispevkov, saj bodo sicer ti potegnili kratko - pri določitvi pokojnine bi se jim pet let neplačanih prispevkov namreč poznalo za od 17 do 40 evrov. "In glede na to, da bodo ti delavci dobili večinoma minimalne pokojnine, bo to kar precejšnja razlika," še pravi Lombar.

Kot je znano, vodstvo Steklarske nove med letoma 2005 in 2008 ni plačevalo prispevkov od plač v pokojninsko blagajno. Delavci Steklarske nove so v začetku tedna premierja Boruta Pahorja pozvali, naj izpolni svojo obljubo, da jim bo država poplačala neplačane prispevke za zavarovanje.

Današnji zbor so delavci sklicali, potem ko so iz vlade in Kada v preteklih dneh sporočili, da Kapitalska družba v zdajšnji zakonodaji nima pravne podlage za to, da bi kot lastnica Steklarske nove poravnala dva milijona in pol evrov neplačanih prispevkov za delavce in da bi to moralo storiti podjetje.

Premier naj sam predstavi rešitev
Od premierja in predsednika uprave Kada so delavci zahtevali pojasnilo, kako bo država kot lastnica Steklarske nove rešila težaven položaj več kot 250 nekdanjih delavcev. O tem so v četrtek razpravljali tudi na seji vlade, a delavci do večera niso dobili nobenih informacij o tem, kako naj bi to rešili. Sindikalist Stjepan Miklaužić od premierja pričakuje, da bo delavcem osebno predstavil rešitev, ki jo je označil kot precedenčno.

Na seji vlade se je odprlo tudi vprašanje odgovornosti, kar sta izpostavila tako premier Pahor kot minister za šolstvo in šport Igor Lukšič. Pahor je dejal, da bi moral za neplačevanje prispevkov biti nekdo odgovoren, Lukšič pa se je ob tem še vprašal, zakaj se država ni odzvala takrat, saj plač ni mogoče izplačati, če niso plačani tudi prispevki.

Steklarji povzdignili glas