Delavci TVM-ja stavkajo že od začetka januarja, zaradi velike socialne stiske kar doma. Foto: MMC RTV SLO
Delavci TVM-ja stavkajo že od začetka januarja, zaradi velike socialne stiske kar doma. Foto: MMC RTV SLO

Predsednik stavkovnega odbora Franjo Trojner je pojasnil, da delavci stavkajo doma, saj je njihova socialna stiska že velika, in čakajo na odločitev Kada, kjer se seznanjajo s trenutnim finančnim položajem tovarne. Ministrica za gospodarstvo Darja Radić jim ob vladnem obisku pretekli teden ni mogla obljubiti ničesar, saj je podjetje v zasebnih rokah, država pa po njenih besedah ne namerava pomagati tistim, ki so krivi za slabo stanje podjetja.

"Na ministrico ne gledamo kot na krivca za sedanje stanje, želimo pa od nje, da se zaveda, da smo mi ključ za rešitev 40.000 delovnih mest v Sloveniji. Tisto namreč, kar se bo zgodilo z nami, lahko pričakujejo tudi ostali delavci, ki so v podobnem položaju zaradi neodgovornega odnosa lastnikov do kapitala," je dejal Trojner in še enkrat spomnil na znanje, ki ga zaposleni v njihovem podjetju premorejo.

Trojner ni naklonjen stečaju
Njihov lastnik Viator & Vektor trenutno po njegovih informacijah ne dela nič za to, da bi se razmere v tovarni popravile, zato so delavci v popolni pat poziciji. Kljub temu pa zaposleni za zdaj še ne razmišljajo o tem, da bi sami zahtevali stečaj podjetja, saj jim je škoda znanja, ki ga premorejo v podjetju. "Če pa se bo država odločila, da take tovarne ne potrebuje, potem pa se bomo morali odločiti drugače," je še dejal sindikalist.

V štajerskem sindikatu SKEI pa so že zdaj prepričani, da bi bil stečaj vendarle najboljša rešitev. Ker se trenutno ne dogaja nič, so v ponedeljek pisali tudi ministru za delo, družino in socialne zadeve Ivanu Svetliku in mu predstavili sedanje razmere v podjetju.

Medik: Stečaj edina rešitev
Sekretar regijskega sindikata SKEI Branko Medik je ob tem dejal, da se mu osebno zdi stečaj TVM-ja edina rešitev, saj na drugačen način sedanjega lastnika ni mogoče razlastiti. "Vendar je treba delavcem razložiti, naj tudi iz stečaja ne pričakujejo nič, ker gre za negativen kapital," je dejal Medik in dodal, da bi se že ta teden lahko marsikaj razjasnilo.