Če bi Gorenje v večji meri prešlo pod okrilje Panasonica bi to postal eden večjih poslov v zgodovini Slovenije. Foto: BoBo
Če bi Gorenje v večji meri prešlo pod okrilje Panasonica bi to postal eden večjih poslov v zgodovini Slovenije. Foto: BoBo
Panasonic bo ostal 11-odstotni lastnik Gorenja

Panasonic se po skrbnem pregledu Gorenja, ki ga je opravil julija, ni odločil za dodaten nakup deleža velenjske družbe. Nadzorni svet in uprava Gorenja zatrjujeta, da ta odločitev ne vpliva na cilje in razvoj skupine Gorenje.

Sporno skrivanje informacij
Dogovor med Gorenjevo upravo in japonskim koncernom o izvedbi skrbnega pregleda je močno odmeval v javnosti. Informacijo o njem je Gorenje objavilo 25. julija, a se je kmalu po tem izkazalo, da je uprava objavo odložila. Prvi mož Gorenja Franjo Bobinac je med drugim o skrbnem pregledu pet dni pred javno objavo obvestil premierja Mira Cerarja.

V nekaterih medijih je to vzbudilo vprašanja, kdo vse je to notranjo informacijo poznal in ali se je kdo zaradi nje okoristil. Uhajanje notranjih informacij iz Gorenja je pod drobnogled vzel tudi Nacionalni preiskovalni urad.

Panasonic je leta 2013 vstopil v Gorenje, do danes pa je v velenjskem proizvajalcu bele tehnike pridobil 10,74-odstotni delež, potem ko je lani še dokupil 1,2 odstotka podjetja. Tako še vedno ostaja eden od treh največjih delničarjev Gorenja.

Cena delnic za Panasonic previsoka
Predsednik in generalni direktor družbe Panasonic Europe ter izvršni direktor Panasonica Laurent Abadie je prek konferenčnega klica pojasnil, da sodelovanje z Gorenjem izredno cenijo, a bi bila cena zagotovitve večjega lastniškega deleža previsoka. Cena Gorenjeve delnice je od julija namreč narasla za okoli 40 odstotkov.

Abadie je dodal, da na odločitev nikakor ni vplivala sestava trenutnega vodstva, trenutna lastniška struktura ali preiskava uhajanja notranjih informacij.

Panasonic bo ostal 11-odstotni lastnik Gorenja