Newyorški Dow Jones (12.650 točk) je po prvi uri torkovega trgovanja izgubil pol odstotka. Donos 10-letne ameriške obveznice, ki je v ponedeljek dosegel 2,08 odstotka (največ po oktobru), znaša 2,06 odstotka. Foto: EPA
Newyorški Dow Jones (12.650 točk) je po prvi uri torkovega trgovanja izgubil pol odstotka. Donos 10-letne ameriške obveznice, ki je v ponedeljek dosegel 2,08 odstotka (največ po oktobru), znaša 2,06 odstotka. Foto: EPA

V Atenah še vedno potekajo pogovori med grško vlado in zasebnimi upniki. Grčija ne bo dobila dodatnega svežnja pomoči EU-ja in IMF-a, če dogovora ne bo, s tem pa ne bo mogla odplačati 14 milijard evrov iz naslova obveznic, ki zapadejo čez slaba dva meseca. Finančni ministri medtem v Bruslju razpravljajo o novih načinih za rešitev iz krize, Mednarodni denarni sklad pa poziva k okrepitvi finančnega "požarnega zidu" za rešitev evrskega območja.

Bančne delnice po strmi rasti spet navzdol
Borzniki v Frankfurtu so danes z zanimanjem spremljali pogajanja o prestrukturiranju grškega dolga, čemur Nemci pravijo Schuldenrestrukturierungsverhandlungen. Beseda je podobno zapletena, kot je grška drama, strah pred nenadzorovanim zlomom pa je dopoldne indeks DAX30 poslal za več kot odstotek nižje, potem ko je bil v ponedeljek na najvišji vrednosti v zadnjih šestih mesecih. Bančne delnice, ki so letos občutno pridobivale, so spremenile smer. Tečaj Commerzbanke je padel za več kot šest odstotkov.

Siemens razočaral tudi največje pesimiste
Siemens, ki zaradi proizvodnje široke palete proizvodov velja za dobrega pokazatelja gospodarskega stanja, je imel v zadnjem četrtletju za 23 odstotkov manj dobička iz poslovanja osnovne dejavnosti (bilo ga je za 1,60 milijard evrov), s čimer je zaostal celo za najbolj pesimističnimi pričakovanji. Delnice, ki so se v zadnje pol leta pocenile za 16 odstotkov (ameriški konkurent General Electric je v tem obdobju pridobil šest odstotkov), so v torek zdrsnile za dodatne tri odstotke.

Evro pod 1,30 dolarja
Vrednost evra, ki se je v ponedeljek povzpela nad mejo 1,30 dolarja, je bila ob 16. uri 1,298 dolarja, cena zlata, ki je po hudem decembrskem popravku letos spet začela vidno naraščati, pa 1.665 dolarjev. Danes se začenja dvodnevni sestanek Zveznih rezerv. Revolucionarnih sklepov ni pričakovati, zanimivo je le to, da bo Fed prvič v zgodovini sporočil svoje napovedi glede ključne obrestne mere Fed funds. Ta je že dlje časa na ničelni ravni in tako naj bi ostalo vsaj še dobro leto.