"Delo je družba, ki ima vodilni tržni položaj, saj izdaja dva vodilna dnevna časopisa (Delo, Slovenske novice) in ima še pet drugih blagovnih znamk, ki so prevladujoče na tematskem področju," pravi predsednik uprave Dela. Foto: BoBo

Prihodnji torek bo na straneh Dela in časnika Financial Times objavljen razpis, poroča Delo. Z njim se želi lastnica Dela umakniti iz medijske dejavnosti in se osredotočiti na svojo osnovno dejavnost, to je na prodajo in proizvodnjo pijač.

Giacomelli verjame v interes za nakup
Predsednik uprave Dela Jurij Giacomelli je s to namero seznanjen in kljub skeptičnim napovedim nekaterih poznavalcev verjame, da interes za nakup časopisne hiše bo, saj gre za vodilno družbo v dejavnosti s pomembnim tržnim deležem.

"Razpis je usmerjen v mednarodni prostor. Pričakujemo, da se bodo prijavili tako domači kot tuji interesenti, in nadejamo se, da jih bo čim več," je dejal. Družba Delo se bo po njegovih besedah prodajala v celoti, tudi njegova hčerinska družba Izberi.

"Ne prodajajo pa se časnik Večer in izvzeti slabi dolgovi, ki so del stečajne mase Infonda Holdinga in Centra Naložbe," je še dodal.
Zaskrbljenost v Večeru
Novinarji Večera so izrazili zaskrbljenost zaradi novih nejasnosti o prodaji njihovega časnika. Poudarjajo, da ne le zaradi tega, ker ministrstvo za kulturo in Urad za varstvo konkurence še vedno nista odločila glede prevzema, ampak tudi zaradi sporazuma o
soupravljanju časnika med podjetjem 3Lan in lastnikom Dela Revij Matejem Raščanom. "To lahko razumemo kot potrditev večmesečnih namigovanj v javnosti, da je Raščan resnični kupec Večera, 3Lan pa zgolj slamnati lastnik. Zaradi informacijske blokade nam kaj drugega ne preostane. Takšnih vprašanj ne bi bilo, če bi direktor 3lana Denis Čeh pojasnil, kdo financira njihov prevzem Večera in kaj za to pričakuje v zameno," je v sporočilu za javnost med drugim zapisal izvršni odbor aktiva novinarjev in zastopstva uredništva Večera, v katerem so prepričani, da je transparentnost toliko pomembnejša, ker gre za medijsko hišo.