Gospodarstveniki vztrajajo pri nižjih obremenitvah gospodarstva. Foto: BoBo
Gospodarstveniki vztrajajo pri nižjih obremenitvah gospodarstva. Foto: BoBo
ZSSS
Zveza svobodnih sindikatov ostro nasprotuje socialni kapici in bo v ponedeljek na to temo pripravila obširno tiskovno konferenco. Foto: BoBo

Izvršna direktorica Združenja Manager Sonja Šmuc je na novinarski konferenci spomnila, da je socialna kapica evropski standard in da jo ima 19 držav v EU-ju, vključno z vsemi sosednjimi državami.
Predsednik Združenja Manager, sicer generalni direktor družbe Danfoss Trata, Aleksander Zalaznik pa je poudaril, da pri nižjih plačah neto plača zaposlenega v Sloveniji znaša 60 odstotkov stroška delodajalca, pri najvišjem razredu pa le še 37 odstotkov stroška delodajalca, vse drugo so davki. Kot primer je navedel 4.000 evrov neto plače - strošek delodajalca pri tej znaša skoraj 11.000 evrov, je bil kritičen.

Predsednik Sveta gazel, sicer lastnik Halcoma, Matjaž Čadež pa je povedal, da njihove izkušnje kažejo, da ob enakem strošku delodajalca zaposleni vrhunski strokovnjak na svoj račun v Sloveniji dobi 58.000, v Srbiji 113.000, v Dubaju pa 139.000 evrov letne plače. Gre za gromozanske razlike in ne smemo si zatiskati oči, da bomo lahko na ta način konkurirali v svetu, je opozoril.

Kapica za delodajalce ni dovolj, želijo manj davkov
Svetovalec generalnega direktorja Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Goran Novković je ob tem ocenil, da je treba socialno kapico postaviti pri 37.000 evrih bruto letne plače. Izpad iz socialnih blagajn naj bi znašal okoli 200 milijonov evrov, pokriti pa naj bi ga bilo mogoče z višjo obdavčitvijo premoženja in strukturnimi reformami.

A socialna kapica ne sme biti edini ukrep, je poudaril in pozval k dodatnemu zmanjšanju obremenitve gospodarstva. Sogovorniki sicer niso naklonjeni delni uvedbi socialne kapice, ki jo predvideva osnutek koalicijske pogodbe, saj da bi bila to neka nova - ne posebej pregledna - posebnost Slovenije. Vsi so izpostavili tudi, da so spremembe ekonomske politike nujne, saj dozdajšnja ni pripeljala iz krize, prehitevajo pa nas že tudi države, ki so bile pred leti še daleč za nami.

"Bogataška kapica"

V zvezi z navedbami SD-ja, da ne gre za socialno, temveč "bogataško" kapico, so dejali, da je pri nas očitno bogataš nekdo, ki prejme 2.000 evrov neto ali manj mesečno in ga je zato treba "tako rekoč oskubiti".
ZSSS: Delodajalce se je že razbremenjevalo
Zagovorniki socialne kapice so prejeli novo kritiko Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. V ZSSS-ju so spomnili, da so se delodajalcem že znižali socialni prispevki in stopnja davka od dohodka pravnih oseb ter ukinil davek na izplačane plače. Poleg tega je bilo gospodarstvu od 1. januarja 2009 do 30. septembra lani namenjenih za več kot tri milijarde evrov spodbud, so pristavili.

"Ampak vi želite še več. Želite razbremeniti tako imenovani produktivni sloj in uvesti socialno kapico. In si pri tem celo upate trditi, da to ne pomeni razbitja solidarnosti. Kdaj vam bo dosti? In - kdaj bomo končno videli rezultate vseh teh razbremenitev gospodarstva?" jih zanima.