Semenarna Ljubljana ne posluje po načrtih. Foto: BoBo
Semenarna Ljubljana ne posluje po načrtih. Foto: BoBo

O prevzemni nameri je banka že obvestila pristojne institucije ter upravo in zaposlene v Semenarni, ponudbo za prevzem pa namerava objaviti najpozneje v mesecu dni.

DBS je s 47,55-odstotnim deležem največja lastnica Semenarne Ljubljana, katere prisilna poravnava je bila potrjena februarja lani. Druge delnice imajo v lasti Abanka (24,72 odstotka), italijanske družbe Dinomarchi, Trasfin in Semfin, ki imajo skupaj 24,73 odstotka delnic Semenarne, ter Zadružna zveza Slovenije s tremi odstotki delnic.

Spremembe v lastništvu
Lastništvo Semenarne se je spremenilo po pravnomočnosti sklepa upniškega odbora iz oktobra 2012, da se osnovni kapital s 4,3 milijona evrov zaradi pokrivanja izgube zmanjša na nič, nato pa se z vplačilom novih delnic zviša na 910.020 evrov. Sodelovali so DBS, ki je postala največja lastnica, in Abanka, pa tudi italijanski lastniki, ki pa se jim je delež zmanjšal. Na to se je Dinomarchi pritožil, a neuspešno.

Abanka Vipa je takrat vplačala za 255.000 evrov novih delnic, ki jih skupaj s terjatvami do Semenarne v višini 3,27 milijona evrov in terjatev do kosovske družbe Semenarna Kosove v višini 1,08 milijona evrov prodaja. Banka je ponudbe za odkup zbirala do 13. januarja, rezultata pa javno še ni objavila.

Prodaja na drobno zagotavlja likvidnost
Semenarna je v tretjem lanskem četrtletju ustvarila 3,47 milijona evrov prihodkov iz prodaje, kar je za 25 odstotkov manj od načrtov. Največji izpad je bil v izvozu in veleprodaji. V prodaji na drobno Kalia, ki je ključni prodajni kanal in ki podjetju zagotavlja likvidnost, je bil izpad v primerjavi z načrtovanim bistveno nižji, izhaja iz poročila, objavljenega na Ajpesu.