Večinski lastnici Semenarne sta Deželna banka in Abanka. Foto: BoBo
Večinski lastnici Semenarne sta Deželna banka in Abanka. Foto: BoBo

V Abanki so predlog statuta, po kateri bi spremenili sistem upravljanja, pojasnili z besedami, da je "za optimalno upravljanje družbe z mešano sestavo delničarjev in trenutnim pomembnim vplivom drugih deležnikov (upnikov) primeren dvotirni sistem z nadzornim svetom, ki bo neodvisno od delničarjev nadziral delovanje poslovodstva".

Predlog sklepa predvideva od eno- do tričlansko upravo, točna določitev števila članov uprave in njenega mandata pa bo prepuščena nadzornemu svetu. Za nadzornike, predstavnike kapitala, so sicer predlagani Blaž Angel, Tomo Sokolič, Diego Streliotto in Miha Štepec, piše Delo. V nadzornem svetu bosta po predlogu poleg štirih predstavnikov kapitala še dva predstavnika delavcev.

Predlog Abanke vključuje tudi nekatere omejitve uprave. Tako bi morala obvezno pridobiti soglasje nadzornega sveta k strateškim poslovnim povezavam, nakupu ali prodaji vrednejših nepremičnin in najemu večjih kreditov. Razlog za omejitve je "relativno visoka zadolženost družbe, ki bo vsaj še nekaj časa po potrditvi prisilne poravnave terjala njen poglobljeni nadzor, in je zato primerno za odločitve o poslih, ki lahko neposredno vplivajo na obseg in sestavo njenega premoženja, pridobiti še soglasje nadzornega sveta", so pojasnili v Abanki.

6. februarja je postal sklep o prisilni poravnavi pravnomočen. S tem se je tudi spremenila lastniška struktura Semenarne. Lastniki so Deželna banka Slovenije (50,5 odstotka), Abanka (24,7 odstotka), Transfin (19,2 odstotka), Dinomarchi (5,5 odstotka) in Semfin (0,002 odstotka).

Sindikat opozarja in ne razume
Prejšnji teden je Sindikat delavcev trgovine Slovenije opozoril, da nameravajo novi lastniki Semenarne na vodilna mesta v podjetju spet postaviti nekdanje menedžerje, česar ne razumejo. "Od novih lastnikov, torej od Deželne banke Slovenije ter Abanke, kot večinskih lastnikov zahtevamo, da preverijo poslovanje v obdobju delovanja prejšnje uprave in se na tej podlagi odločijo, ali res želijo znova imenovati staro vodstvo," so dejali v sindikatu.

Kot po navedbah sindikata dokazuje dokument, so si nekdanji direktor Borut Mavsar, nekdanji direktor financ Vladimir Brezavšček in direktor kadrovske službe in pravnih poslov Sašo Miklavc kljub poraznemu finančnemu stanju družbe v prisilni poravnavi izplačali nagrade za uspešno delo, delavcem pa so hkrati zaradi slabega finančnega stanja zmanjšali dodatek za prehrano in prevoz na delo.

Semenarna je prav tako plačala velike zneske za osebne storitve in svetovanje. "Ti zneski, ki presegajo pol milijona evrov, so za sindikat delavcev trgovine nesprejemljivi," poudarjajo v sindikatu.