Medtem ko gre kobilarni dobro, pa se Lipica Turizem otepa z izgubami in slabim poslovanjem, ki ga slabe politične odločitve iz preteklosti le še otežujejo. Foto: BoBo
Medtem ko gre kobilarni dobro, pa se Lipica Turizem otepa z izgubami in slabim poslovanjem, ki ga slabe politične odločitve iz preteklosti le še otežujejo. Foto: BoBo

"Možnost, ki jo zagovarja ministrstvo za gospodarstvo, je možnost tržne nadgradnje konja, lipicanca, kulturno-zgodovinskega spomenika, za katerega menimo, da mora v prihodnosti dati tudi ekonomski učinek," je dejal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

Zdajšnji javni zavod Kobilarna Lipica in družbo Lipica Turizem naj bi po načrtu vlade znova združili v enovito podjetje. Vendar temu nasprotuje minister Dejan Židan, ki bi javni zavod obdržal v zdajšnji obliki, družbo Lipica Turizem pa poslal v stečaj ali jo poskušal prodati.

Tej rešitvi pa niso naklonjeni zaposleni v Lipici, saj sta obe družbi medsebojno močno povezani in bi druga brez druge težko opravljali zdajšnje dejavnosti.

V eno naložbe, druga na poti v stečaj
Počivalšek si je ogledal tudi sklepni del naložb v Kobilarni Lipica, za katere so iz Bruslja in državnega proračuna pridobili 5,6 milijona evrov. Projekt vključuje prenovo graščine, muzeja kočij, kraške hiše, gostišča ter oživljanje kulturne krajine. Poleg tega so obnovili čistilno napravo, javno razsvetljavo in električne vodovode ter vzpostavili optično omrežje.
Kakšna točno bo usoda Lipice Turizma, pa je za zdaj še povsem nejasno. Slovenski državni holding (SDH) kot lastnik še ni ponudil koncepta razvoja, ves čas je v zraku možnost stečaja, pojavljajo pa se tudi pozivi k državni pomoči.

SDH je sicer pred kratkim za direktorja Lipice Turizma za štiri leta imenoval Darka Ravnikarja, v čemer zaskrbljeni zaposleni vidijo znak, da holding vendarle ni obupal nad podjetjem. Novega direktorja s polnim mandatom medtem še nima Kobilarna Lipica. Vlada je tako pretekli teden šla mimo izbire sveta zavoda in Boštjana Bizjaka še četrtič imenovala za vršilca dolžnosti direktorja.