Od leta 2008 dohodki padajo. Foto: BoBo
Od leta 2008 dohodki padajo. Foto: BoBo

Za tisto leto podatki kažejo, da je bil povprečni razpoložljivi dohodek med letoma 2008 in 2013 najvišji. Ker pa izračun temelji na dohodkih, prejetih v predhodnem letu, so gospodinjstva dejansko imela najvišje dohodke v letu 2008, torej tik pred začetkom krize.

Povprečni razpoložljivi dohodek na člana gospodinjstva je bil leta 2013 8.413 evrov, povprečni dohodek na odraslega člana gospodinjstva, preračunan po prilagojeni ekvivalenčni lestvici Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) pa 12.706 evrov. Če od dohodka odštejemo socialne transferje, se povprečni dohodek na člana gospodinjstva zniža za osem odstotkov, povprečni ekvivalentni dohodek pa za šest odstotkov, ugotavlja statistični urad.

Najnižji dohodki v spodnjeposavski in pomurski regiji
Najvišji povprečni dohodek na člana in na ekvivalentnega člana so imela gospodinjstva v osrednjeslovenski, notranjsko-kraški in obalno-kraški statistični regiji, najnižjega pa gospodinjstva v spodnjeposavski in pomurski statistični regiji.

V zahodni Sloveniji je bil povprečni razpoložljivi dohodek sicer višji kot v vzhodni, a se je razlika v opazovanih letih zmanjševala.

Bolj izobraženi dobijo več, ženske manj
Povprečni dohodek oseb z najvišjo izobrazbo je bil 11.805 evrov in tako za 4.965 evrov višji od povprečnega dohodka oseb z najnižjo izobrazbo. Povprečni dohodek žensk je bil ob izvzetju nekaj starostnih skupin nižji od povprečnega dohodka moških, so še ugotovili na statističnem uradu.