Banka JPMorgan Chase je lani ustvarila 19 milijard dolarjev dobička, toda prejšnji mesec je šokirala vlagatelje, ko je priznala, da je v nekaj tednih z nenavadno visokimi stavami na trgu izmenjav posojilnega tveganja svoji enoti za upravljanje s tveganji ustvarila dve milijardi dolarjev izgube. Foto: EPA
Banka JPMorgan Chase je lani ustvarila 19 milijard dolarjev dobička, toda prejšnji mesec je šokirala vlagatelje, ko je priznala, da je v nekaj tednih z nenavadno visokimi stavami na trgu izmenjav posojilnega tveganja svoji enoti za upravljanje s tveganji ustvarila dve milijardi dolarjev izgube. Foto: EPA
Španija se skoraj ne more več normalno zadolževati na obvezniških trgih, zahtevana donosnost na njene desetletne obveznice pa se je danes prvič po uvedbi evra povzpela nad zloglasnih sedem odstotkov. Foto: EPA

Pred dnevi se je za podobno potezo odločil tudi Fitch. Vlagatelji so zaradi višjega javnega dolga, s katerim se bo spoprijemala Španija, precej manj naklonjeni kupovanju španskih obveznic (donos desetletne obveznice je danes prvič od uvedbe evra presegel sedem odstotkov), skrbi pa tudi nezavidljiv položaj prezadolžene Italije in nasploh vedno slabše stanje evropskega gospodarstva.

Slabi znaki tudi iz Nemčije
Industrijska proizvodnja v evrskem območju je aprila nazadovala drugi mesec zapored, tokrat za 0,8 odstotka v primerjavi z mesecem prej. Nemška industrijska proizvodnja je glede na marec padla za dva odstotka, potem ko ji je mesec prej uspela 0,9-odstotna rast. Tudi Kitajska se nevarno ohlaja. Eden izmed svetovalcev kitajske vlade je povedal, da utegne v tem četrtletju rast BDP-ja zdrsniti pod sedem odstotkov na letni ravni.

Prodaja na drobno v ZDA na dveletnem dnu
Na Wall Streetu v sredo večji del dneva ni bilo opaziti posebnih sprememb, ob koncu trgovanja pa so se indeksi obrnili navzdol. Dow Jones (12.496 točk) je izgubil 0,62 odstotka. Prodaja na drobno je v ZDA padla na najnižjo raven v zadnjih dveh letih, kar je (po slabem poročilu o majskem trgu dela) nov znak o vedno slabšem okrevanju največjega gospodarstva sveta. Edina svetla točka je prodaja avtomobilov. Kupci delnic so tudi prestrašeni, kaj bodo prinesle nedeljske volitve v Grčiji. Prebivalci iz bank vsak dan dvignejo kar za 800 milijonov evrov gotovine, saj se bojijo, da bo Grčija zapustila evrsko območje.

Finančne krivulje na Valu 202:

V Sloveniji se je začela sezona skupščin. Ker želi finančni minister čim bolj zakrpati proračun, država podpira nasprotne predloge in zahteva čim višje dividende.


Dimon: To je bil osamljen dogodek
Med redkimi delnicami, ki so se včeraj opazneje podražile, so bile delnice banke JPMorgan Chase. Prvi mož banke Jamie Dimon je v senatnem odboru za bančništvo priznal, da so posredniki podružnice v Londonu naredili napako in da je bila izguba dveh milijard dolarjev, ustvarjene v trgovanju z izvedenimi finančnimi instrumenti, osamljen dogodek.

Samo nasmeh je bolj grenak
Dimon se je opravičil in razložil, da je bila izguba posledica slabega nadzora nad poslovanjem v Londonu, kjer so posredniki sledili zgrešeni strategiji, ki je niti sami niso dovolj razumeli. Namen je bil menda dober, saj so želeli s tem zaščititi celotno premoženje banke. Dimona so na začetku zaslišanja v senatu pričakali protestniki, ki so vzklikali, naj "lopova aretirajo". Aretirali so njih, Dimon pa se jim je od daleč le mirno nasmehnil.

Nokia bo odpustila skoraj petino delovne sile
Nokia načrtuje, da bo do konca leta 2013 odpustila do 10 tisoč delavcev in zaprla številne svoje obrate na Finskem, v Nemčiji in Kanadi, saj želi novi izvršni direktor Stephen Elop še bolj znižati stroške. Finsko podjetje že štiri zaporedna četrtletja posluje z izgubo, Samsung pa je zdaj prevzel položaj največjega proizvajalca prenosnih telefonov na svetu. Nokijine delnice s v Helsinkih včeraj padle za 1,8 odstotka, na 2,22 evra, danes pa izgubile nadaljnjih pet odstotkov. V zadnjem letu se je njihov tečaj več kot prepolovil.

Manchester United z IPO-jem na ameriški trg

Manchester United razmišlja, da bi v javni ponudbi delnice ponudil tudi na newyorški borzi, s čimer bi vrednost svoje blagovne znamke utrdil še v ZDA. 19-kratni angleški prvak ima 659 milijonov oboževalcev, s čimer je najbolj priljubljen nogometni klub na svetu. V zadnjih petih letih se je število navijačev podvojilo, kar je zasluga kitajskega trga, na katerem imajo rdeči vragi več kot sto milijonov privržencev, zato bo klub to poletje tam odigral dve prijateljski tekmi.

Tečaji delnic na Lj. borzi:

PETROL

+5,85 %

180,00 EUR

NOVA KBM

+5,38 %

2,35

MERCATOR

+3,86 %

129,00

ZAV. TRIGLAV

+3,32 %

12,45

KRKA

+1,43 %

42,60

GORENJE

+1,17 %

5,20

TELEKOM

-1,34 %

69,06

INTEREUROPA

-16,67 %

0,375


S Krko spet za več kot milijon evrov prometa
Indeks SBI TOP še naprej skače v eno in drugo smer. V četrtek mu je uspela rekordna letošnja rast, saj se je zvišal za 2,74 odstotka, na 551 točk. Po dveh dneh padanja so se Petrolove delnice podražile za skoraj šest odstotkov, na 180 evrov. Podobna rast je uspela tudi Novi KBM. Cena je nihala med 2,2 in 2,35 evra. Več kot tri odstotke dražje so delnice Mercatorja in Triglava. S Krko je bilo prvič ta mesec za več kot milijon evrov prometa, tečaj pa se je povzpel na 42,6 evra.