Minister Dragonja od delavcev Heliosa pričakuje, da bodo zagotavljali konkurenčnost podjetja Foto: Helios
Minister Dragonja od delavcev Heliosa pričakuje, da bodo zagotavljali konkurenčnost podjetja Foto: Helios
Helios je kupila avstrijska skupina Ring International. Foto: MMC RTV SLO

Ministrstvo vseeno pričakuje, da bodo pristojni organi proučili in ocenili dvome o skladnosti prevzema z zakonodajo.

Odhajajoči minister za gospodarstvo Metod Dragonja je pred kratkim sicer omenjal možnost vložitve kazenske ovadbe, na današnji novinarski konferenci pa je pojasnil, da so odprta vprašanja v povezavi s prevzemnim postopkom poslali na pristojne organe, predvsem Agencijo za trg vrednostnih papirjev. Sami namreč nimajo neposrednih preiskovalnih pristojnosti, je dejal.

Dragonja pričakuje, da bodo pristojni organi te dvome razčistili in ocenili skladnost prevzemnih postopkov z zakonom o prevzemih.

Ministrstvo "zaznalo določene elemente"
Ocena ministrstva je, da je bilo v fazi pred objavo prevzemne namere in ponudbe, ko je delnice prodajal konzorcij prodajalcev in je potekal postopek priprav na privatizacijo, "zaznati določene elemente, da so bile prevzemni družbi dane zaveze o tem, kako se bo financiral prevzem".

Pri tem obstajajo znaki, da bi lahko bil kršen zakon o prevzemih. Kot je dejal Dragonja, naj bi tudi iz nekaterih aktivnosti prejšnje uprave domžalskega podjetja izhajali znaki, da je ta nekoliko presegla zakonske določbe. Minister upa, da bodo pristojni te signale vzeli pod drobnogled.

Informacije v povezavi s postopki prevzema je ministrstvo po Dragonjevih besedah pridobilo od predstavnikov zaposlenih in nekaj tudi od medijev. Te informacije so ocenili in na začetku meseca opravili tudi pogovor s predstavniki Ring Internationala, avstrijske skupine, ki je prevzela Helios.

Avstrijski predstavniki so ministrstvu dali pojasnila glede postopkov prevzema, financiranja prevzema, refinanciranja posojil Heliosa pri konzorciju bank, predstavili pa so tudi potrdila pravnih svetovalcev, da je sveženj pogodb za refinanciranje Heliosovih posojil v celoti skladen s slovensko zakonodajo, je pojasnil Dragonja.

Manjkala pa so podrobna vsebinska in časovna pojasnila v povezavi z obremenitvijo nepremičnin Heliosa z vpisom maksimalnih hipotek na stvarnem premoženju podjetja, je dejal minister.

Tudi zaradi vseh teh zapletov na ministrstvu pripravljajo spremembe zakona o prevzemih. Obstoječi zakon je po Dragonjevih besedah v glavnem procesno naravnan in ščiti male delničarje, ne zagotavlja pa drugih ciljev.

Dragonja upa na socialni mir
Dragonja je še opozoril na potrebo, da se v podjetju vzpostavi socialni mir, ki je bil porušen po prihodu avstrijskega lastnika.

Zaradi razmer v podjetju in groženj z odpustitvijo enega izmed vodilnih predstavnikov delavcev v podjetju so razburjeni tudi v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije, kjer so prek medijev opozarjali avstrijske lastnike. Ti so, tudi pogosto prek medijev, zavračali obtožbe in opozarjali, da se podjetju dela škoda.

Dragonja od lastnikov pričakuje družbeno odgovornost
Dragonja medtem pričakuje, da se bo v Heliosu vzpostavil socialni dialog, da bo novi lastnik ravnal družbeno odgovorno. Od Heliosovih delavcev pa Dragonja pričakuje, da bodo ravnali tako, da bodo zagotavljali konkurenčnost podjetja in njegov dolgoročni razvoj.