Leta 2013 je Adria Airways ustvarila 1,15 milijona evrov dobička iz poslovanja in 2,87 milijona evrov čiste izgube. Podatki o poslovanju za 2014 še niso znani. Foto: BoBo
Leta 2013 je Adria Airways ustvarila 1,15 milijona evrov dobička iz poslovanja in 2,87 milijona evrov čiste izgube. Podatki o poslovanju za 2014 še niso znani. Foto: BoBo

Največji lastnik Adrie je država, ki ima v družbi 69,87-odstotni delež, upravlja pa ga SDH, sledijo DUTB, na katero je Nova Ljubljanska banka lani prenesla 19,63-odstotni delež, Abanka Vipa (4,74 odstotka), PDP (2,08 odstotka), Hypo Alpe Adria Bank (1,81 odstotka), Unicredit banka Slovenija (1,76 odstotka) in še nekaj drugih manjših delničarjev. Država ima torej tako ali drugače v lasti 91,58 odstotka osnovnega kapitala družbe, ki ga bo prodajala skupaj.

Anžur bi manjšo letalsko družbo ali finančne vlagatelje
Predsednik uprave Adrie Airways Mark Anžur danes ni želel špekulirati, kdo bi lahko bil zainteresiran za nakup Adrie. Meni pa, da bi se bilo bolje osredotočiti na kakšno manjšo letalsko družbo ali finančnega vlagatelja. Večje letalske družbe imajo namreč tudi svoje težave, je opozoril.

A morebitnega kupca čakajo številni izzivi, kot glavnega pa je izpostavil nujnost izboljšanja poslovnega okolja v Sloveniji. V Adrii Airways namreč že dalj časa opozarjajo na drago gorivo, ki ga kupujejo v Sloveniji, in letalske takse.

Ob tem ga tudi veseli, da so se z novim lastnikom Aerodroma Ljubljana, nemškim Fraportom, ki naj bi Adrii Airways najprej želel zvišati takse, vendarle dogovorili za približno enake pogoje, malenkost pa naj bi popustila tudi država.

Leta 2012 poskus prodaje propadel
Zadnja prodaja Adrie Airways se je končala neuspešno. Začel se je avgusta 2012, ko je nekdanja Agencija za upravljanje kapitalskih naložb RS, ki je zastopala državo, objavila mednarodni poziv za javno zbiranje ponudb za 74,87-odstotni delež v slovenskem letalskem prevozniku. Poleg države so ga prodajale še Nova Ljubljanska banka, Abanka Vipa, PDP, Hypo Alpe Adria Bank in Unicredit banka Slovenija.

Natančni podatki o lanskem poslovanju Adrie Airways še niso znani. Do konca oktobra so prepeljali 960.800 potnikov, v celotnem letu pa naj bi število prepeljanih potnikov povečali za okoli sedem odstotkov. Rezultat naj bi se gibal okoli ničle, je decembra povedal Anžur. Leta 2013 je Adria Airways ustvarila 1,15 milijona evrov dobička iz poslovanja in 2,87 milijona evrov čiste izgube.