V skladu z ocenami se bo število zaposlenih v gradbeništvu skrčilo še za 15.000 zaposlenih, saj je gradbeništvo v Sloveniji še vedno močno predimenzionirano. Foto: MMC RTV SLO
V skladu z ocenami se bo število zaposlenih v gradbeništvu skrčilo še za 15.000 zaposlenih, saj je gradbeništvo v Sloveniji še vedno močno predimenzionirano. Foto: MMC RTV SLO
Darja Radić
Vlada gradbenemu sektorju zagotovo ne bo pomagala, da bi ostal v takšnih dimenzijah, kot jih pozna danes, je dejala Radićeva. Foto: MMC RTV SLO

Direktor Zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala pri Gospodarski zbornici Slovenije Jože Renar je dejal, da se je do zdaj število zaposlenih v gradbeništvu zmanjšalo za 15.000, krčenje pa se bo še nadaljevalo. Renar ocenjuje, da se bo skrčilo še za 15.000 zaposlenih, saj je gradbeništvo v Sloveniji še vedno močno predimenzionirano.

Pospešiti je treba gradbene projekte
Država bi morala po Renarjevih besedah nemudoma sprejeti ukrepe za pospešitev izvedbe del na gradbenih projektih cestne, železniške in energetske infrastrukture, s čimer se strinjajo tudi v Sindikatu delavcev gradbenih dejavnosti Slovenije, kjer so posebej poudarili gradnjo drugega tira med Korpom in Divačo. Država bi morala sprejeti tudi ukrepe za pospešitev izvedbe del energetske obnove javnih zgradb in zagotoviti novo rast.

V GZS-ju menijo tudi, da bi morala država pri javnih naročilih na področju gradbeništva zagotoviti plačevanje v rokih do 30 dni in vsaj 20-odstotno predplačilo izvajalcev ter s tem zagotoviti poplačevanje vseh dobaviteljev v verigi. V sindikatu opozarjajo, da prihaja do cenovnega dumpinga, zato predlagajo tudi razmiselk o določitvi spodnjega praga ponujene cene.

Država naj oživi stanovanjski trg
Tudi glede oživitve stanovanjskega trga imata sindikat in GZS podoben predlog. Prvi predlaga, da bi država z odkupom od 4.000 do 5.000 neprodanih stanovanj vzpostavila novo stanovanjsko politiko oziroma najemni trg, saj bi si marsikatera družina, ki si ne more privoščiti 150.000 evrov posojila, lahko privoščila normalno najemnino. GZS pa predlaga oblikovanje sklada za odkup stanovanjskih viškov in lažji dostop mladim do stanovanj.

Sicer pa je po mnenju Oskarja Komaca, sekretarja sidnikata gradbenih delavcev, velika težava z inšpekcijo, predvsem z njenimi pristojnostmi. Opozoril je, da odločba o pomanjkljivostih še ne pomeni, da se kršitev dejansko odpravi, zato bi bil nujen večji nadzor na tem področju.

"Za posamezno podjetje pa država ne bo naredila nič"
Ministrica za gospodarstvo Darja Radić je po seji vlade dejala, da država s svojimi ukrepi zagotovo ne bo pomagala gradbenemu sektorju, da bi ostal v takšnih dimenzijah, kot jih pozna danes ali jih je pred enim letom. Država po njenih besedah gradbeništvu lahko pomaga s tem, da zažene investicijski cikel, nekaj pa lahko naredi tudi na področju preprečevanja plačilne nediscipline. "Za posamezno podjetje pa država ne bo naredila nič," je bila jasna ministrica, ki je prepričana, da se bodo morale tudi banke vključiti v pomoč gradbenemu sektorju.