O večmilijonski naložbi v nov potniški terminal na brniškem letališču bodo v ponedeljek odločali samo mali delničarji. Foto: BoBo
O večmilijonski naložbi v nov potniški terminal na brniškem letališču bodo v ponedeljek odločali samo mali delničarji. Foto: BoBo

Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) je namreč zahtevo Republike Slovenije s 50,67-odstotnim deležem v Aerodromu, Slovenske odškodninske družbe (Sod) s 6,82-odstotnim deležem v Aerodromu in Kapitalske družbe (Kad) s 7,36-odstotnim deležem v Aerodromu zavrnila, so sporočili iz agencije.

Država, Sod in Kad, ki so skupno torej 64,85-odstotni lastniki Aerodroma, bi morali skupaj s preostalimi delničarji Aerodroma Ljubljana na ponedeljkovi skupščini odločati o 57 milijonov evrov vredni naložbi v nov potniški terminal na Letališču Jožeta Pučnika.

"Nekonsistentno je, da država Aerodrom prodaja in hkrati investira vanj"
Mali delničarji so do vlaganja v nov terminal skeptični, saj jih skrbi ekonomska upravičenost naložbe, medtem ko naj bi bila država razdeljena. Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel je investiciji naklonjen, vlada se do nje še ni uradno opredelila, Sod, ki do ustanovitve Slovenskega državnega holdinga upravlja delež države, pa naj bi bil po poročanju medijev prav tako v dvomih, ali je naložba smiselna.

Časnik Delo pa poroča o oceni upravičenosti gradnje drugega terminala, ki jo je za največjega zasebnega delničarja Publikum pripravil ekonomist Jože P. Damijan. Pojasnil je, da se mu zdi, da je naložba pred privatizacijo darilo kupcu. Nekonsistentno je, da država Aerodrom prodaja in hkrati vanj vlaga. Če pa bi začeli naložbo, bi morala država Aerodrom umakniti s seznama za prodajo, meni Damijan.

Aerodrom Ljubljana na seznamu za prodajo
Delničarji bodo v ponedeljek sicer odločali tudi o predlogu Soda, da se izvede revizija poslovanja Aerodroma Ljubljana v prvem letošnjem polletju in skrbni pregled poslovanja družbe. To bo podlaga za pogovore z morebitnimi vlagatelji v Aerodrom Ljubljana.

Vlada je namreč družbo uvrstila na seznam prvih 15 podjetij, ki so predvidena za privatizacijo. Med 10 največjimi lastniki so poleg države, Kada in Soda še Zavarovalnica Triglav (3,98 odstotka), Publikum Trezor (2,72 odstotka), KD Rastko (1,44 odstotka), Salink Limited (1,43 odstotka), Abanka (1,30 odstotka), delniški podsklad NFD 1 (1,07 odstotka) in KD Galileo (0,73 odstotka).