Država prodaja tričetrtinski delež upravljavca brniškega letališča. Foto: BoBo
Država prodaja tričetrtinski delež upravljavca brniškega letališča. Foto: BoBo

Družba KPMG, ki je bila izbrana za finančnega svetovalca pri prodaji, je objavila poziv za izkaz interesa za nakup večinskega paketa delnic aerodroma oz. 75,5 odstotka delnic.

"Letališče je dobičkonosno in nezadolženo. Ob upoštevanju njegove geografske lege, sodobne infrastrukture z možnostjo širitve, kot tudi uravnotežene kombinacije destinacij in strank, predstavlja ljubljansko letališče edinstveno naložbeno priložnost," so zapisali v pozivu.

Brniško letališče je bilo glede na število potnikov po podatkih Eurostata iz leta 2012 z 1.168.000 potniki na 147 mestu med letališči v EU-ju.

Prodaja Aerodroma Ljubljana, ki je v večinski lasti države, Slovenske odškodninske družbe in Kapitalske družbe, se napoveduje že dlje časa. Predsednik uprave Aerodroma Ljubljana Zmago Skobir je pred meseci povedal, da bi bila lahko prodaja končana že poleti.

Zanimanja potencialnih investitorjev naj bi bilo po Skobirjevem mnenju veliko, največ iz Evrope, pa tudi iz drugih delov sveta. Potencialni vlagatelji se delijo v tri skupine, in sicer na upravljavce letališč, pokojninske in druge sklade, ki iščejo priložnosti za dolgoročne donose, ter skupine finančnih vlagateljev, ki se ukvarjajo s sanacijo podjetij in njihovo nadaljnjo prodajo.

Na letališču si želijo predvsem razvojno naravnanega lastnika. "Naša želja je, da bi bil lastnik močno podjetje, ki je vešče in ima tudi željo ter vzvode, da lahko letališče širi in razvija," je poudaril Skobir.